10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalConsiliul judeţean s-a proptit în fundătura retrocedărilor

Consiliul judeţean s-a proptit în fundătura retrocedărilor

Ideea preluării terenurilor care au aparţinut fostelor unităţi militare de la aeroport a fost trasă pe linie moartă de mai-marii judeţului. Dacă în primă fază administraţia judeţeană a reclamat rea-voinţa autorităţilor centrale, în scenă a intrat acum un misterios moştenitor, care ar fi revendicat o mare parte din terenurile din zonă.

Solicitarea autorităţilor judeţene de a prelua terenurile şi activele care au aparţinut fostelor unităţi militare din jurul Aeroportului din Craiova, acum dezafectate, trenează de aproape doi ani. Deşi documentaţia pentru întocmirea unui proiect de hotărâre de guvern prin care cele 256 de hectare de la marginea Craiovei să treacă în proprietatea judeţului a fost depusă de două ori la Ministerul Apărării Naţionale, proprietarul activelor, cererea autorităţilor judeţene s-a pierdut pe drumul dintre reprezentanţii celor cinci ministere a căror semnătură era necesară pe proiect sau chiar nu s-au mişcat deloc din sertarele funcţionarilor cărora le fusese încredinţată.

Aventurile preluării terenurilor au ajuns în fundătură

Prima tentativă eşuată a autorităţilor a fost acum mai bine de un an şi jumătate, când executivul Consiliului Judeţean Dolj s-a lovit de refuzul Monicăi Macovei de a semna documentele de preluare. Juriştii Ministerului Justiţiei au considerat atunci că este nefirească trecerea în proprietatea judeţului a pistei de la aeroport, aşa că mai-marii judeţului s-au pus pe modificat acte. Degeaba. Documentele prin care CJ Dolj solicita averea imobiliară de la marginea Craiovei au fost depuse la MApN şi acolo au rămas. La aproape doi ani de la iniţierea solicitării, autorităţile judeţene par să fi abandonat pe moment cererea. „Cererea noastră nu mai e în nici un stadiu. Sunt puţin descurajat. N-a mai mişcat nimeni nimic în ultima perioadă, iar ultima dată când am avut o discuţie cu directorul direcţiei juridice din minister a fost mai tensionată. Eu nu mi-am luat gândul decât pe moment de la aceste terenuri pentru că era vorba să facem un centru expoziţional aici şi o firmă de construcţii vrea să-şi facă o expoziţie la noi“, a spus Prioteasa.

MApN refuză autorizarea extinderii aeroportului

Surse din administraţia doljeană spun însă că, de această dată, de vină pentru dezinteresul arătat de autorităţile centrale faţă de cererea venită din Dolj ar fi legat de o posibilă retrocedare a terenurilor care fac obiectul solicitării CJ. Situaţia apărută e confirmată într-o oarecare măsură şi de preşedintele CJ Dolj, care spune că ministerul de resort i-a refuzat emiterea unei autorizaţii de construire pentru extinderea aeroportului din Craiova pe motiv că terenul respectiv ar fi în litigiu. „Nu ştiu ce se întâmplă pentru că am făcut cerere pentru autorizarea construirii unei extinderi la aeroport. Dacă în prima fază cei de la minister au fost de acord să autorizeze construcţia, acum nu mai vor pentru că spun că terenul este în litigiu“, a spus Prioteasa.

Giugea: „Nu cred să se suprapună terenurile“

Apariţia unui misterios fost proprietar care ar fi revendicat o mare parte din terenurile de la aeroport nu este însă confirmată de prefectul Nicolae Giugea. Acesta spune că, în prezent, se poartă discuţii cu un fost proprietar care revendică terenuri în zonă, însă este puţin probabil ca terenurile revendicate de acesta să se suprapună cu cele ale unităţilor militare. Giugea a precizat că nu poate discuta restituirea terenurilor până când cererea proprietarului nu va fi soluţionată de Comisia judeţeană de aplicare a legilor fondului funciar şi că, oricum, consiliul judeţean nu a cerut niciodată ajutorul prefecturii în chestiunea terenurilor. „Prefectura nu ştie nimic de cererea făcută de consiliul judeţean pentru acele terenuri, nu avem nici o informare oficială în acest sens. Au fost solicitate terenuri în zona aceea, însă nu cred să se suprapună cu terenurile unităţilor. Este posibil însă ca notificarea să fi fost făcută direct către minister Oricum, din câte ştiu, au fost nişte proprietari acolo, terenurile nu au fost dintotdeauna ale unităţilor militare“, a declarat prefectul Giugea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS