22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBambilici cu moţiunea de cenzură

Bambilici cu moţiunea de cenzură

PD s-a făcut de râs cu moţiunea anti-Tăriceanu, sperând în van să răstoarne actualul guvern, în condiţiile în care democraţii nu reuşesc nici măcar să adune cele 116 semnături pentru depunerea moţiunii.

Povestea moţiunii cu dus-întors îşi are începutul imediat după ce Traian Băsescu a fost declarat învingător al referendumului din 19 mai. Preşedintele PD, Emil Boc, s-a dus la negocierile de la Cotroceni cu ideea fixă a depunerii unei moţiuni de cenzură şi tot aşa a şi plecat de la discuţia cu preşedintele Băsescu. De atunci, Boc şi ai lui se chinuiesc să adune 116 semnături pe moţiunea lor, intitulată „Guvernul Tăriceanu trebuie să plece“.
Nu-i uşor să convingi însă atâţia parlamentari, mai ales că trebuie să racolezi pentru asta şi câţiva dintre cei 322 pe care i-ai bălăcărit în campania electorală pentru referendum. Şi totuşi, au reuşit să-i „corupă“ pe deputatul PC Petru Călian, pe pesedistul Daniel Ionescu şi chiar pe liberalul doljean Mihai Lupoi.

Prima returnare

Joi, PD, sprijinit de PLD, a depus – cu surle şi tobe – moţiunea la Camera Deputaţilor. Ba chiar a şi anunţat o furtunoasă conferinţă de presă pentru ora 17.30. Liberalul Bogdan Olteanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, le-a stricat însă planurile foştilor aliaţi. A studiat lista cu cele 116 semnături, constatând că există una în dublu exemplar. Pentru că Gheorghe Flutur semnase de două ori, Olteanu a considerat că demersul este susţinut doar de 115 persoane, şi nu de 116, numărul minim prevăzut de Constituţie. „În urma verificării condiţiei de valabilitate, conform regulamentului, şi în urma consultării cu preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, am decis să retrimitem acest text grupurilor parlamentare PD, întrucât nu se întruneşte numărul de semnături“, a declarat Bogdan Olteanu.
Prinşi cu mâţa-n sac, democraţii şi-au anulat imediat conferinţa de presă, scuzându-se pentru dubla semnătură, pe care au descris-o drept „o eroare ce va fi remediată“.
Au şi remediat-o, tot joi, „racolându-l“ pe fostul peremist Nati Meir, care a semnat al 116-lea.

A doua înapoiere

Ieri, pediştii au făcut-o iarăşi de oaie. S-au dus să depună moţiunea, însă Bogdan Olteanu le-a dat-o din nou înapoi. Parcă la mişto… Preşedintele Camerei le-a fluturat însă democraţilor pe sub nas o notificare trimisă de senatorul Mihai Lupoi, prin care acesta anunţă că îşi retrage semnătura de pe moţiune. Era de aşteptat, după ce secretarul general al PNL, Dan Motreanu, anunţase public că, dacă Lupoi a semnat moţiunea democrată, riscă să fie dat afară din partid.
Considerând că sunt doar 115 semnături valide, Bogdan Olteanu le-a restituit din nou moţiunea. Ba chiar i-a şi muştruluit pe oamenii lui Boc: „Fac un apel foarte serios la iniţiatorii moţiunii ca, dacă doresc s-o depună, s-o facă serios, cu semnăturile necesare şi cu textul, în conformitate cu prevederile regulamentului, şi atunci va fi luată în discuţie“.
Situaţia moţiunii a rămas, deocamdată, în pom, pentru că democraţii au depus-o şi la Senat, unde le-ar fi fost primită. Birourile Permanente ale celor două Camere ale parlamentului vor decide abia luni dacă moţiunea va fi sau nu înregistrată, în condiţiile retragerii semnăturii lui Lupoi.

Conţinut 

Moţiunea democraţilor are 50 de pagini şi este intitulată „Guvernul Tăriceanu trebuie să plece“. Temele asupra cărora se concentrează textul moţiunii sunt eşecul referendumului, precum şi ceea ce semnatarii consideră a fi gafele actualului cabinet în domeniul justiţiei, agriculturii şi sănătăţii. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII