10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAlpiniştii utilitari au făcut din risc o meserie

Alpiniştii utilitari au făcut din risc o meserie

Munca lor este periculoasă, dar, în acelaşi timp, şi frumoasă. De acolo, de sus, lumea capătă  altă dimensiune. În permanenţă viaţa lor este în pericol. O mişcare greşită poate fi fatală. Sunt alpiniştii utilitari, oameni cu un curaj nebun.

În judeţul Gorj există doar câţiva temerari care desfăşoară o activitate de acest fel. Efectuează diverse lucrări la înălţime, de la spălat de geamuri la clădirile înalte şi până la lucrări industriale la diverse obiective. Cristian Chiriţă este din Târgu Cărbuneşti şi lucrează ca alpinist utilitar de peste cinci ani, după ce a urmat un curs de calificare. Meseria pe care şi-a ales-o este grea, dar şi frumoasă. Este riscantă, dar şi plină de satisfacţii. Este specială, pentru că este realizată într-un loc unde cei mai mulţi doar cu privirea pot ajunge. Este o muncă grea, pentru că acela care o desfăşoară este nevoit să stea într-o poziţie nu tocmai lejeră. Cristian Chiriţă s-a apucat de această meserie după ce, iniţial, a deprins o parte din tainele alpinismului. Această profesie nu poate fi practicată, fără a poseda mai multe tehnici de escaladare a munţilor. A rămas şomer şi a fost atras de această nouă meserie, pentru că s-a gândit să îmbine utilul cu plăcutul. A urmat cursuri de specializare şi a reuşit să obţină calificarea necesară pentru a desfăşura această activitate. „Am început alpinismul cu un an înainte de a urma această meserie. Rămăsesem şomer şi mi s-a oferit posibilitatea să mă recalific într-o altă meserie. Am fost singurul care am urmat şi am terminat cursul“, a spus Cristian Chiriţă.

Lucrează la înălţimi de zeci de metri

Cristian Chiriţă mai este ajutat la unele lucrări de Lucian Panait, care este la început în această meserie. Îi place să trăiască experienţe noi. Se caţără împreună pe clădiri şi pe turnuri industriale. De multe ori, traseul pe care trebuie să-l străbată este foarte periculos.  Alpiniştii utilitari folosesc un echipament special. Pe lângă nelipsita coardă, cu inserţii metalice, care rezistă până la o greutate de două tone, casca de protecţie şi alte obiecte fac parte din arsenalul lor. Uneori, aparatura pe care sunt nevoiţi să o transporte pentru a efectua lucrările cântăreşte mai multe kilograme, astfel încât efortul este mai mare. Sunt condamnaţi să ajungă la capătul drumului.  Cristian Chiriţă a spus că a fost solicitat să lucreze chiar în afara judeţului: „Lucrez doar la comenzi. Am avut multe lucrări în afara judeţului, la Timişoara, la Bucureşti şi în alte oraşe. În general sunt solicitat pentru spălări de geamuri la clădiri înalte, reparaţii la faţade, la acoperişuri, intervenţii la obiective idustriale. Cea mai dificilă lucrare am efectuat-o în urmă cu mai multe săptămâni, când a trebuit să escaladăm barajul de la Vâja şi să lucrăm la un tavan. Operaţiunea s-a desfăşurat la o înălţime de peste 60 de metri“.

Meseria cu multă adrenalină

Lucian Panait vrea ca viaţa lui să aibă alte orizonturi. Vrea să fie diferit de ceilalţi tineri. Este totuşi la vârsta căutărilor: „Eu fac această meserie de plăcere. Pe mine mă interesează mai mult senzaţiile pe care mi le oferă şi adrenalina. Este o profesie frumoasă“.
Alpiniştii utilitari sunt oamenii înălţimilor. Întotdeauna vor să-şi depăşească limitele. Pentru ei, fiecare lucrare pe care o desfăşoară este o nouă provocare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS