17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjLa mulţi ani, copii!

La mulţi ani, copii!

1 Iunie este data la care se sărbătoreşte în toată lumea Ziua Copilului, prilej pentru omagierea copilăriei, după care tânjeşte orice adult.

De 1 Iunie, părinţii pregătesc multe bucurii pentru copii, baloane colorate, jucării, dulciuri, hăinuţe noi, jocuri şi distracţii în parcuri, prietenii noi, generozitate, dragoste, inocenţă, puritate, duioşie, dansuri, plimbări, desene pe asfalt, filme, urări şi felicitări. În această zi, părinţii îşi amintesc mai mult ca niciodată că sunt norocoşi că au un copil, că în copilărie au fost cei mai fericiţi şi că viaţa, oricât de grea ar fi, merită trăită alături de familie. Iar cei mici se bucură mai mult ca oricând că sunt în centrul atenţiei. În judeţul Gorj se vor organiza petreceri şi manifestări artistice în cinstea sărbătoriţilor. Desene pe asfalt, concursuri de role, dansuri şi multe alte surprize le vor fi pregătite astăzi tuturor copiilor gorjeni.  

Şi copilul are drepturi. Respectaţi-le!

Constituţia României spune că unul din drepturile tuturor copiilor este acela de a se exprima liber, acest drept cuprinde libertatea de a căuta, de a primi şi de a difuza informaţii şi idei de orice natură, indiferent de frontiere.
Ambii părinţi au responsabilităţi comune pentru creşterea şi dezvoltarea copilului. Copilul are dreptul să fie protejat împotriva oricăror forme de violenţă, vătămare sau abuz, fizic sau mental, de abandon sau neglijenţă, de rele tratamente sau de exploatare, inclusiv abuz sexual. Dreptul oricărui copil de a beneficia de un nivel de trai care să permită dezvoltarea sa fizică, mentală, spirituală, morală şi socială.
Mai este stipulat în Constituţie dreptul copilului de a fi protejat împotriva exploatării economice şi de a nu fi constrâns la vreo muncă susceptibilă să îi compromită educaţia şi sănătatea. Adulţii ar trebui să ia aminte la aceste drepturi şi să le respecte cu stricteţe. Există copii care sunt trimişi la muncă, luaţi de la şcoală pentru a-şi întreţine familiile sau bătuţi.

E şi ziua copilului sărac

Astăzi, în centrul municipiului Târgu Jiu va avea loc un târg de jucării,  manifestare în premieră. Acţiunea are un scop caritabil, pentru că toate jucăriile care nu vor fi vândute vor fi adunate de municipalitate şi donate copiilor de la Centrul Maternal. „Trebuie să îi luăm în considerare şi pe ei pentru că sunt tot copii. Toţi copiii sunt sărbătoriţi astăzi. Pe de altă parte, posibilităţile materiale ale mămicilor sau ale centrului nu sunt aşa de mari astfel că orice cadou este binevenit“, a precizat Constantin Creţan, purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu Jiu.
La fel ca în fiecare an, în Piaţa Prefecturii se vor organiza un concurs de desene pe asfalt, precum şi un concurs de triciclete şi biciclete. Foarte multe persoane din Târgu Jiu
s-au prezentat la primărie pentru a cere reluarea acestei manifestări, în ciuda accidentelor care s-au mai întâmplat în anii trecuţi.

Un tort pentru fiecare copil născut pe 1 Iunie

Fiecare copil care s-a născut pe 1 iunie şi care se va prezenta în Piaţa Prefecturii, astăzi, având la el certificatul de naştere, va primi din partea autorităţilor un tort. Reprezentanţii municipalităţii au precizat că în arhivele instituţiei sunt în jur de 50 de copii sau tineri pentru care ziua de mâine are o dublă semnificaţie: ziua de naştere şi Ziua Internaţională a Copilului. „Trebuie doar să vină cu certificatul de naştere şi să ateste că sunt născuţi pe 1 iunie. Noi avem 53 în baza de date, dar este posibil ca unii să fi plecat sau ca alţii să fi venit ulterior şi să se fi stabilit aici. Pentru ei am pregătit câte un tort pe care o să îl oferim pe scena din Piaţa Prefecturii“, a precizat Constantin Creţan, purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS