13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCopilărie în lanţuri

Copilărie în lanţuri

Un copil de numai doi ani a crescut legat de pat cu un ham împletit din haine vechi. Micuţul mai are trei fraţi mai mari, unul lăsat în plasament de când s-a născut, iar ceilalţi doi cresc într-o cameră mizeră.

O familie din localitatea Stângăceaua-Mehedinţi îşi creşte copiii în condiţii greu de imaginat. Robert Traşcă are numai doi ani şi trei luni şi este legat de pat cu un ham făcut din haine. El mai are trei fraţi mai mari. Unul a fost lăsat în plasament de când s-a născut. Pe surioara lui Robert, Daniela Traşcă, de numai cinci ani, am găsit-o jucându-se prin lanul de porumb. Cel mai mare dintre fraţi este Nicolae. El are opt ani şi este în clasa întâi la şcoala din localitate. Părinţii micuţilor muncesc cu ziua la câmp pentru a face rost de bani pentru băutură. Vecinii familiei Traşcă sunt îngroziţi de ce se întâmplă chiar sub privirile lor.
Bunica micuţilor nu poate avea grijă de ei, întrucât, de cele mai multe ori, nora şi fiul ei o bat şi o dau afară din casă.
„Mamă, eu mă mai duc şi îi dau câte o lingură de mâncare, că e legat ca un câine. Dacă mă găsesc ăia aici, mă omoară“, a declarat bunica micuţilor.

Singuri în casă

Copiii au fost găsiţi de reporterii noştri singuri în casă, iar plânsul micuţului de doi anişori se auzea din stradă. În camera în care stăteau copiii, mizeria era la ea acasă. Hainele erau mucegăite, farfuriile nespălate erau aruncate la voia întâmplării, iar paturile din scândură erau acoperite cu haine vechi. Încercând să aflăm unde i-am putea găsi pe părinţii micuţilor, vecinii familiei ne-au trimis în câmp: „Duceţi-vă la câmp după ei! Aşa au crescut toţi copiii, iar ăsta micul, de când s-a născut, stă numai legat“, a declarat Gheorghe Achim. Părinţii lor nici nu s-au sinchisit, deşi copiii plângeau de foame legaţi în casă.
„Eu l-am legat, să nu cadă din pat. Am venit la săpat, să câştig bani să le cumpăr pâine. Nu plec până nu se termină ziua de muncă, să iau cei 15 lei“, a declarat mama copiilor, Viorica Moţoi.
„Dacă mă-sa este nebună să-l lege, ce vreţi, să am eu grijă de el?“, a spus tatăl micuţului legat, care trăieşte de zece ani în concubinaj cu Viorica. „Pe mine m-a chemat bunica lor să merg la copil, dar mi-a venit rău. Era legat cu un ham şi parcă era sălbatic, ţipa şi plângea“, a declarat Maria Achim. Primarul din localitate cunoaşte situaţia copiilor, dar nu a luat încă nici o măsură. „Sunt oameni fără Dumnezeu, au ajutor social şi nu au de muncă. Au trei copii acasă şi unul în plasament. O să sun la Protecţia Copilului“, a declarat Petre Boarnă.
Autorităţile locale au sesizat Protecţia Copilului din Drobeta Turnu Severin, care se pare că mâine se va deplasa în localitatea Stângăceau.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII