24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalBăsescu a cerut schimbarea guvernului şi alegeri anticipate

Băsescu a cerut schimbarea guvernului şi alegeri anticipate

Muştruluindu-i în prima fază pe cei 322 de parlamentari, care au eşuat în demersul lor de a-l demite, preşedintele României a subliniat necesitatea schimbării guvernului şi a organizării de alegeri parlamentare.

Preşedintele Traian Băsescu s-a adresat ieri după-amiază Camerelor reunite ale parlamentului. În discursul său de aproape o jumătate de oră, şeful statului s-a referit mai întâi la eşecul înregistrat de cei 322 de parlamentari în demersul lor de a-l demite, soldat cu pierderea de timp şi de bani pentru organizarea referendumului din 19 mai.

„Într-o democraţie europeană, un asemenea scor electoral ar fi declanşat imediat demisia guvernului“

„Pe 19 mai, poporul român s-a manifestat la urne. Peste şase milioane din cele opt milioane de cetăţeni care şi-au exercitat votul mi-au reconfirmat încrederea lor. 75% dintre alegători îl sprijină pe preşedinte, pentru că sprijină, de fapt, agenda de modernizare a statului român. Într-o democraţie europeană, care funcţionează normal, un asemenea scor electoral ar fi declanşat imediat demisia guvernului şi organizarea de alegeri anticipate“, a spus Băsescu. Preşedintele a socotit că trei sferturi din parlamentari au susţinut demiterea sa, iar trei sferturi dintre români au votat împotriva demiterii, situaţie care denotă „o prăpastie“ între votul din 2004 şi situaţia actuală din parlament: „Cei pe care îi reprezentaţi în urma alegerilor din 2004 v-au dat un vot de blam (…) Este inadmisibil ca voinţa poporului să rămână captivă între interesele politicienilor“.
Şeful statului consideră că este nevoie de o nouă elită politică, iar aceasta să îi reprezinte cu adevărat pe români. De aceea, preşedintele Băsescu a arătat că „există o singură soluţie onestă: demisia guvernului şi alegerile anticipate“.

Cele nouă obiective

Traian Băsescu a propus nouă obiective pentru parlament şi guvern, în perioada următoare. Printre acestea se află introducerea votului uninominal, Legea lustraţiei, dar şi clarificarea sistemului politic prin definirea raporturilor între preşedinte, guvern şi parlament, precum şi înfiinţarea parlamentului unicameral sau, în cazul menţinerii parlamentului bicameral, o reducere semnificativă a numărului de senatori şi deputaţi, pe baza unei noi Constituţii, cu adevărat europene. Preşedintele nu a uitat să menţioneze printre obiectivele prioritare garantarea independenţei justiţiei în scopul combaterii corupţiei, reforma în educaţie, dar şi în sănătate, sector în care bugetul a crescut de patru ori în ultimii şapte ani, însă nu se observă nici o diferenţă. Nu în ultimul rând, Traian Băsescu a amintit printre priorităţi adoptarea legilor siguranţei naţionale, un sprijin concret pentru IMM-uri, dar şi rezolvarea problemei absorbţiei fondurilor europene. „Toate aceste obiective nu pot fi realizate decât prin constituirea unui guvern puternic, sprijinit de o majoritate asumată în mod transparent. Dincolo de nevoia unui guvern care să aplice exclusiv politica interesului naţional, România are nevoie de un guvern legitim din punct de vedere electoral, aşa cum el poate rezulta în urma unor alegeri anticipate“, a spus preşedintele Băsescu.
Şeful statului a admis că este posibil ca politicienii să nu fie de acord cu punctul său de vedere. „Nu exclud posibilitatea ca liderii partidelor parlamentare şi primul-ministru să refuze confruntarea cu electoratul şi să persiste în eroarea de a nu fi de acord cu organizarea alegerilor anticipate. Vă reamintesc că la sfârşitul acestui an vor fi organizate alegeri pentru Parlamentul European, la jumătatea anului viitor vor avea loc alegeri locale, iar până cel târziu la începutul lui 2009 vor avea loc alegeri parlamentare. Dacă soluţia pe care o veţi găsi pentru o nouă majoritate parlamentară va deturna sensul votului popular, vă rog să aveţi convingerea unei sancţiuni drastice din partea cetăţenilor“, le-a spus parlamentarilor preşedintele României.

Referendum pentru uninominal

După aproape patru luni de la iniţiativa preşedintelui Băsescu, parlamentarii au aprobat ieri – cu o majoritate de 240 de voturi pentru, 20 împotrivă şi nici o abţinere – un proiect de hotărâre privind organizarea unui referendum pentru votul uninominal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

16 COMENTARII