3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAdolescenţă închinată lui Dumnezeu

Adolescenţă închinată lui Dumnezeu

Îşi încep şi îşi termină ziua cu o rugăciune, trăiesc în pace şi armonie cu ei şi cu lumea şi nu trece zi în care să nu îşi hrănească sufletele cu o carte sau o muzică bună. Aşa sunt olimpicii de la Seminarul Teologic Ortodox Craiova care îmbină perfect misiunea lor sfântă cu viaţa laică de adolescent.

I-am găsit pe cei trei olimpici ai Seminarului Teologic Ortodox din Craiova în bibliotecă, alături de doamna Marci, bibliotecara. Doamna Marci ştie totul despre „băieţii ei din seminar“, le este prietenă şi confidentă, citesc împreună romane, dezbat curentele filosofice şi se relaxează cu muzică bună. Unii dintre ei au descoperit încă din copilărie dragostea faţă de Dumnezeu şi biserică, alţii însă au fost aduşi la seminar de părinţi. Cu toţii însă ştiu că o dată ce au trecut de poarta vechii Mănăstiri Coşuna vor avea de împlinit o misiune sacră. Victor Florin Popescu este în anul IV şi a obţinut menţiune la Olimpiada Naţională de Religie, disciplina Biserica Ortodoxă Română. Cu toate că a mai participat şi la alte concursuri şi olimpiade, Victor preferă să vorbească despre acest rezultat obţinut la prima participare la olimpiada naţională. „Acest rezultat este cel care mă bucură cel mai mult. Am participat mai de mult la discipline laice, dar asta nu contează“, a spus Victor. Tânărul l-a descoperit pe Dumnezeu din copilărie şi a moştenit de la bunicii lui devotamentul faţă de cele sfinte. „De mic am această dragoste faţă de Biserică şi Dumnezeu. Bunicii mei îngrijesc o biserică de mult timp şi eu am copilărit în biserică şi această dorinţă s-a materializat acum“, a povestit Victor. Fire sensibilă, tânărul scrie poezii cu substrat filosofic, plantează flori şi a descoperit formula magică prin care îmbină rigorile vieţii bisericeşti cu pasiunile proprii. „Totul trebuie îmbinat în armonie. Trebuie să ştii să te distrezi. Mie îmi place muzica, mă uit la televizor, navighez pe internet şi merg de câte ori pot la pescuit. Îmi place mult să citesc“, a spus Victor care este şi cântăreţ bisericesc în Balş, oraşul său natal.

„La început a fost ca un joc“

Georgică Târtea este tot în anul IV şi a obţinut menţiune la Olimpiada Naţională de Religie, disciplina Dogmatică. A mai participat de-a lungul timpului şi la alte concursuri şi olimpiade, cum ar fi olimpiada de biologie sau cea de istorie. Georgică nu provine dintr-o familie religioasă şi nu a mers la biserică până în clasa a III-a. „Legătura familiei mele cu biserica este modestă. Sunt credincioşi mai mult pentru ei. În clasa a III-a, am mers la biserică împreună cu mamele unor prietene şi, dacă la început a fost ca un joc, pentru că mergeam mulţi copii, în timp a devenit ceva foarte serios“, a povestit Georgică. Tânărul este pasionat de literatură, romanele sale preferate fiind „Fraţii Karamazov“ şi „La răscruce de vânturi“, şi îi place să asculte muzică clasică, în special vioară şi pian. În fiecare sâmbătă şi duminică merge la Catedrala Madona Dudu din Craiova pentru că este angajat al corului.

Vineri la discotecă, duminică la biserică

În scurt timp, Emil Marian Manea va părăsi seminarul pentru că anii petrecuţi aici alături de colegi şi de doamna Marci sunt pe sfârşite. Emil a obţinut locul II la Olimpiada Naţională de Religie, disciplina Istoria Bisericii Ortodoxe Române, premiu care i-a asigurat şi un loc la facultate. Cu toate că nu a fost de acord să vină la seminar, acum se desparte cu greu de prietenii de aici. „Părinţii mei m-au îndrumat spre seminar. Iniţial, eu nu am vrut, dar în final a ajuns să îmi placă şi acum am să plec“, a spus cu regret tânărul. Emil este pasionat de sport, în special de fotbal, şi în acest an a obţinut locul III la un concurs religios sportiv între seminarii, dar cel mai important lucru pentru el este misiunea sfântă pe care a început-o. „Fotbalul este un hobby care a trecut pe locul doi ca importanţă în viaţa mea după ce am ales calea cunoaşterii lui Dumnezeu. Aceasta nu înseamnă că nu mă uit la meciurile de fotbal ale echipei mele de suflet, Steaua, şi nu mă bucur de reuşitele fotbalistului preferat, Vali Badea“, a explicat Emil. Week-end-urile şi le împarte între discotecă şi biserică, vineri seară la discotecă şi duminică dimneaţă la slujbă. „Merg şi la discotecă, şi la biserică. La spun prietenilor că merg cu ei la discotecă dacă merg şi ei cu mine la biserică şi de cele mai multe ori reuşesc să îi conving. Îmi place mult să mă distrez, îmi place să merg cu prietenii prin parc“, a spus tânărul. „Şi cu prietena, dar acum s-a cam certat cu ea“, a intervenit doamna Marci în discuţie. Cu toate că în urmă cu câţiva ani era un împătimit al jocurilor pe calculator, acum Emil se rezumă să îşi dezasambleze calculatorul ori de câte ori are timp. Ca şi ceilalţi olimpici, şi Emil este cântăreţ bisericesc la o biserică din Făcăi.

„Au ştiut să fie ascultători“

Au făcut performanţă la olimpiadele şcolare, lucrează în Casa Domnului şi îşi fac timp şi pentru pasiunile lor. Secretul acestei reuşite îl ştiu foarte bine profesorii lor, care îi îndrumă şi îi ajută să descopere tainele preoţiei. „Aceşti băieţi sunt speciali. Au chemare de la Dumnezeu, cultura îi angrenează în societate şi îi scoate la suprafaţă. Au ştiut să fie ascultători. Sunt băieţi de cultură şi religioşi şi prin muncă şi rugăciune au câştigat“, a spus părintele profesor Ion Drăguşin. „Toţi vin aici aduşi de vocaţie, dar nu toţi izbutesc să şi-o dezvolte, ci numai cei care se ostenesc mai mult, conştientizându-şi menirea de a deveni luminătorii lumii. Şi anume să slujească oamenii, slujindu-l pe Dumnezeu“, a completat părintele profesor Mihai Dincă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII