Acasă Local Hoţii lucrează în vacanţa de vară

Hoţii lucrează în vacanţa de vară

Poliţiştii doljeni se aşteaptă, o dată cu apropierea perioadei în care mulţi doljeni pleacă în concedii, la o creştere a activităţii spărgătorilor de locuinţe, mai ales că aceştia s-au specializat.

În primele luni ale acestui an, la nivelul municipiului Craiova au fost înregistrate 35 de spargeri de locuinţe, însă se aşteaptă ca numărul acestora să crească în perioada concediilor de odihnă. „Din experienţa anilor trecuţi, putem spune că, în perioada de vară, când mulţi cetăţeni pleacă în concedii, lăsând locuinţele nesupravegheate, spărgătorii încearcă să profite de acest lucru. Pentru a preveni aceste infracţiuni, vom iniţia în perioada următoare o campanie agresivă, care să aibă impact asupra cetăţenilor“, a explicat comisarul-şef Constantin Ion, şeful Poliţiei Muncipiului Craiova.
Campania va fi agresivă pentru că infractorii s-au perfecţionat, dar şi pentru că se apropie termenul când mai mulţi spărgători cunoscuţi din municipiu vor fi din nou liberi, aceştia fiind aproape de a-şi executa pedepsele cu închisoarea.

Moduri de operare

Spărgătorii acţionează în general după ce studiază apartamentul sau casa pe care le vizează, urmărind programul locatarilor, pentru a stabili când pleacă la serviciu, când se duc copiii la şcoală sau când pleacă în concedii. De cele mai multe ori, hoţii acţionează „la pont“, pe baza unor informaţii cu privire la situaţia materială a celor vizaţi. Alteori se orientează după termopane, instalaţii de aer condiţionat sau facturile din cutiile poştale, pentru a depista locuinţele celor mai avuţi. În general, sunt vizate blocurile-turn, în care vecinii se cunosc mai puţin. Spărgătorii nu mai fură obiecte voluminoase, ci doar bani şi bijuterii. „Autorii acestor infracţiuni sunt de toate vârstele, în general bărbaţi din localitate sau din alte judeţe. Aceştia studiază chiar şi o săptămână victima, după care dau lovitura fără a lăsa prea multe urme şi iau obiecte valoroase şi puţin voluminoase, cum ar fi bijuterii sau bani“, a declarat comisarul-şef Constantin Ion.
În ceea ce priveşte spargerile de case, autorii sunt în general femei de etnie romă, care operează în grupuri. Poliţiştii craioveni spun că aceste grupuri, după ce au devenit cunoscute, au plecat din Dolj şi operează în alte judeţe.

Spărgătorii au devenit specialişti

Conform datelor deţinute de poliţiştii craioveni, spărgătorii de locuinţe s-au specilizat foarte bine în „meseria“ lor în ultimul timp, ajungând să sustragă, în numai câteva minute, bani şi bunuri în valoare de mii de euro.
Chiar dacă unii spărgători mai folosesc deja învechitele leviere, mulţi s-au dotat cu instrumente scumpe, cumpărate din străinătate, cu care pot intra într-o locuinţă fără să spargă uşa. De multe ori, victimele nu observă imediat că le-a fost spartă locuinţa, pentru că hoţii nu fac deranj şi chiar închid uşa după ei. Poliţiştii craioveni mai spun că, pe lângă faptul că spărgătorii lucrează cu instrumente performante, spargerea poate fi dată chiar şi în două minute, iar autorii nu lasă urme sau amprente la faţa locului. Din această cauză, spargerile de locuinţe au devenit în ultimul timp destul de dificil de rezolvat, multe fiind înregistrate cu autor necunoscut. Poliţiştii craioveni mai au o grijă: în curând se vor elibera din penitenciare mai mulţi spărgători doljeni, iar probabilitatea ca aceştia să facă tot ce ştiu mai bine – să spargă locuinţe – este destul de mare.

A absolvit Facultatea de Filosofie-Sociologie din cadrul Universitatii din Craiova in anul 2003, iar un an mai tarziu Masteratul in Sociologia Comunicarii si Jurnalism. Din 2004 lucreaza in presa, iar in 2005 s-a alaturat colectivului Gazeta de Sud. Din toamna aceluiasi an, misiunea colegului nostru este de a informa cititorii Gazeta de Sud despre cele mai recente si de interes evenimente petrecute in Craiova, Oltenia, dar si la nivel national.
Exit mobile version