Consultări la Cotroceni între preşedinte şi partide

Autori


Preşedintele Traian Băsescu a purtat ieri discuţii cu delegaţiile partidelor parlamentare pe teme de interes general, cum ar fi lustraţia şi votul uninominal. Rezultatul acestor consultări urmează să fie prezentat de preşedinte mâine după-amiază, în faţa Camerelor reunite ale parlamentului.

Preşedintele Traian Băsescu a invitat ieri partidele parlamentare la negocieri pe teme privind lustraţia, votul uninominal, dar şi realizarea unei majorităţi politice transparente şi responsabile. Cu excepţia PRM, care a refuzat din start invitaţia, celelalte partide s-au prezentat la Palatul Cotroceni pentru discuţii.

PD vrea moţiune şi alegeri anticipate

Cei mai destinşi s-au dus la discuţii democraţii, care au rămas fermi pe poziţia depunerii unei moţiuni de cenzură pentru răsturnarea guvernului Tăriceanu, urmată de alegeri anticipate, eventual chiar o dată cu alegerile europarlamentare de la toamnă, ca unică soluţie „raţională, logică şi firească“. „Poporul a infirmat propunerea de demitere a preşedintelui susţinută de premier şi, în aceste condiţii, premierul trebuie să plece“, a spus Boc, la finalul consultărilor cu şeful statului, care au durat aproximativ o jumătate de oră, spre deosebire de PSD şi PNL, care au zăbovit o oră. Liderul PD a enumerat şi câteva dintre temele moţiunii de cenzură: rezultatul şi organizarea referendumului, bâlbele din justiţie şi slăbirea ritmului din economie.

Legat de o eventuală revizuire a Constituţiei, Boc a afirmat că democraţii doresc introducerea unei republici semiprezidenţiale după modelul francez, în care şeful statului să poată dizolva parlamentul şi conduce şedinţele de guvern. Totodată, liderul PD şi-a reiterat susţinerea pentru Legea lustraţiei, dar şi pentru introducerea modelului de vot uninominal propus de Pro-Democraţia.

PSD e de acord cu o „majoritate transparentă“

Întâlnirea preşedintelui cu delegaţia PSD a debutat într-o manieră destinsă, Traian Băsescu felicitând acest partid pentru că nu au existat fraude la referendum. S-a trecut apoi la discuţiile propriu-zise. „Cu privire la formula de majoritate transparentă pentru susţinerea unui guvern, poziţia noastră a fost exprimată foarte clar în această discuţie: România are nevoie de un guvern stabil, eficient şi care să poată să ducă un mandat în bune condiţii până la sfârşitul actualului ciclu politic“, a afirmat Geoană. Liderul PSD a mai spus că preşedintele Băsescu a fost de acord cu această formulă, considerată de Geoană „utilă, în interesul general al ţării“.

Pe de altă parte, Mircea Geoană a declarat că în prezent discuţia despre anticipate nu mai este „de actualitate“, o astfel de problemă punându-se, în opinia liderului PSD, doar în cazul unui blocaj politic. „Din punctul nostru de vedere, dacă vom ajunge într-o situaţie de blocaj politic, eventualele anticipate trebuie făcute într-un an, eventual cuplate cu alegerile locale“, a arătat Geoană.

PNL susţine votul uninominal şi lustraţia


Chiar şi liderul liberal, premierul Călin Popescu Tăriceanu, a declarat la ieşirea de la consultări că se bucură pentru faptul că preşedintele Traian Băsescu susţine proiecte ale guvernului şi ale PNL, din relatările sale rezultând că nu au existat puncte divergente. Delegaţia PNL i-a transmis preşedintelui că votul uninominal şi Legea lustraţiei sunt două proiecte iniţiate de PNL, exprimându-şi „satisfacţia“ pentru că acestea au devenit preocupări pe agenda şefului statului şi au sprijinul său.

Cât priveşte majoritatea parlamentară stabilă, Tăriceanu i-a transmis lui Băsescu că actualul cabinet a primit votul de încredere al parlamentului, în aprilie, fiind vorba despre susţinerea a două treimi din numărul total al aleşilor. „Aceasta este o realitate care nu poate fi ocolită, iar guvernul are un program de guvernare şi angajamente pe care doreşte să le ducă la îndeplinire“, a mai declarat Tăriceanu.

Pachetul de legi privind siguranţa naţională, cel care a fost mărul discordiei între PNL şi preşedinţie, a fost alt punct al discuţiilor asupra căruia a existat un acord, Tăriceanu precizând că Băsescu ar fi renunţat la multe din propriile opţiuni.

Revizuirea Constituţiei nu a strânit nici ea divergenţe de opinii între cele două părţi, şeful PNL afirmând însă că i-a atras atenţia preşedintelui Băsescu că partidul său a semnalat de mult neajunsurile legii fundamentale, neajunsuri care, în ultima perioadă, şi-au arătat efectele la nivel de relaţii instituţionale.

Şi minorităţile sunt de acord cu uninominalul

Chiar şi minorităţile naţionale au susţinut ieri, la discuţiile cu Traian Băsescu, votul uninominal cu circumscripţie naţională, Legea lustraţiei şi accesul la arhivele PCR. „Referitor la Legea lustraţiei şi accesul la arhivele PCR, suntem de acord cu aceasta, cu condiţia să nu avem chestiuni de neconstituţionalitate la aplicare“, a afirmat Varujan Pambuccian, liderul minorităţilor naţionale.

El a reluat faptul că minorităţile susţin uninominalul, cu condiţia să fie vorba de o singură circumscripţie naţională. Totodată, a subliniat că una dintre priorităţi ar trebui să fie euroregiunile.

 Băsescu merge în parlament 

După consultări, preşedintele Băsescu a trimis parlamentului o scrisoare în care îşi manifestă intenţia de a susţine un mesaj în faţa Camerelor reunite, „în funcţie de programul stabilit de dumneavoastră“. Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis ca Traian Băsescu să-şi prezinte mesajul în faţa legislativului miercuri după-amiază, la ora 16.00.  Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 29 mai 2007

Actualitate

» Ştrandurile rămân închise
» Fiscul nu-şi scoate banii de la miliardarii Craiovei
» Elevii au preluat conducerea Colegiului Spiru Haret
» Trotuarele ruşinii în Bănie
» Vânzătorii de anvelope vor fi obligaţi să recupereze pneurile înlocuite
» Avocatul lui Voiculescu contestă constituţionalitatea CNSAS
» România propune CE reducerea taxei auto de la 1 ianuarie 2008
» Locuinţele dintr-un bloc conectat integral la sistemul central de încălzire nu vor mai fi debranşate
» Arădenii îşi cumpără case peste graniţă
» Dolj: Primarul din Ţuglui a accidentat o maşină a poliţiei

Local

» „Fii vocea cartierului tău!“, în Rovine
» Scurte ştiri
» Medicii de la Ambulanţă, suprasolicitaţi
» Autobuze noi în Slatina
» Accidentată şi părăsită pe stradă
» Teren de 200.000 de euro pentru extinderea cimitirului Cetăţuia
» Cutremur în cartierul Ostroveni
» Continuă campania pentru copiii dispăruţi
» Nou-născut ucis de propria mamă
» Consultări la Cotroceni între preşedinte şi partide
» Judeţul, sponsorul universitarilor
» Pediştii leneşi, ţinuţi la secret

Dolj

» Conserve de ton suspecte, oprite de la vânzare
» Scurte ştiri
» Pace condiţionată cu Petrom

Sport

» Abramovici a închis robinetul
» Lucescu, tot mai aproape de vulturi
» Piţurcă face calcule
» Craioveanu, consilier municipal în Getafe
» Sevilla păstrează şanse la titlu
» Mutu reprezintă viitorul Fiorentinei
» Supercupa Europei se îndepărtează de Vâlcea
» Serena Williams şi-a intrat în rol
» Româncele, pe podium în Ungaria
» Bronz pentru CSSU Craiova
» Vasiloiu şi Donisa, gemenele de la CS Olimpic
» Alonso, stăpân în cursa monegască
» Tănase a câştigat un Ford S-Max
» Zambon şi Poli Timişoara continuă războiul
» Cupa României, la Târgu Jiu
» Cadou pentru Condescu
» Andrei Ionescu pleacă în Elveţia
» Pandurii, la turneul semifinal
» Bornescu, number one
» Craiova, campioană universitară

Bani & Afaceri

» Munca la negru învinge reţeaua Eures
» Vânzările de servere Linux au crescut cu 42%
» UE anchetează Google
» Craiova fără ocupaţie

Opinii

» Consult

Top