10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSfârşit de săptămână

Sfârşit de săptămână

Mii de creştini au prăznuit sâmbătă Moşii de vară, ieri Rusaliile, iar astăzi – Sfânta Treime. Locaşurile de cult au devenit neîncăpătoare. Copiii, foarte mulţi tineri, dar şi vârstnicii au venit la praznicele prilejuite de aceste sfinte sărbători. Căldura din ultimele zile nu i-a împiedicat pe enoriaşi să vină la biserici şi mânăstiri. S-au rugat, s-au închinat, au cântat cântece bisericeşti specifice momentului prăznuit sau au ascultat slujba ţinută de preoţi.
Românii au 18 sărbători ale Moşilor, dar cea mai importantă este cea din ajunul Rusaliilor, când e obiceiul să se ţină şi târguri mari, unde oamenii găsesc cele necesare pomenilor. O veche credinţă aminteşte că sufletele morţilor sau ale moşilor, după ce părăsesc mormintele în Joia Mare, cea de dinaintea Paştilor, preumblă printre cei vii, înapoindu-se la locul lor fie în ajunul Rusaliilor, fie la Rusitori. Pomenile au rolul de a-i face pe morţi să plece îmbunaţi la ale lor.
„Rusaliile sau pogorârea Duhului Sfânt se sărbătoresc la 50 de zile după Înviere. În Joia Înălţării, Mântuitorul le-a promis apostolilor, înainte de Înălţarea Sa la ceruri, că va trimite pe Duhul Sfânt de la Tatăl. În ziua de astăzi, ucenicii erau adunaţi într-o casă, iar dintr-o dată s-a auzit un vuiet, care a fost auzit de toţi oamenii care erau în Ierusalim. Duhul Sfânt s-a pogorât peste sfinţii apostoli în chip de limbi de foc şi toţi sau umplut de «puterea dumnezeiească», vorbind alte limbi pentru a tălmăci cuvântul Domnului. În urma predicii Sfântului Apostol Petru s-au botezat aproximativ trei mii de oameni. Tot în această zi a luat fiinţă Biserica în chip văzut“, a spus măicuţa Mihaela.
Astăzi, creştinii prăznuiesc Sfânta Treime. Este ziua în care sunt pomenite la un loc toate cele trei Persoane ale Fiinţei Unice a lui Dumnezeu, Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh. Dintotdeauna se obişnuieşte ca în prima zi de după Rusalii să fie ţinută această sărbătoare. „Această zi reprezintă, de fapt, ecoul liturgic al Duminicii Rusaliilor, iar persoanele Treimii sunt prăznuite împreună deoarece Duhul Sfânt nu poate fi despărţit de Tatăl care L-a purces şi de Fiul care L-a trimis“, a mai adăugat măicuţa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS