12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalProprietari europeni pe cota de lapte

Proprietari europeni pe cota de lapte

Deciziile pentru cota de lapte destinate vânzărilor directe şi sosite săptămâna trecută în judeţ vor fi ridicate de toţi proprietarii de vite până joi, apreciază conducerea Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR). Pentru distribuirea deciziilor au demarat acţiuni, pe lângă DADR, alte trei instituţii din subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, printre care Unitatea pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie şi Oficiul Judeţean pentru Consultanţă Agricolă. Primii care dorit să intre în posesia deciziei sunt proprietarii de exploataţii zootehnice din Milcov şi Coteana, care s-au prezentat în număr mare la primării pentru a-şi ridica documentul.
„Avem semnale că oamenii sunt interesaţi să-şi ridice deciziile şi că autorităţile locale au răspuns pozitiv apelului nostru în a ne sprijini în această acţiune. Apelul rămâne valabil şi acum, astfel încât totul să se termine cu bine şi cât mai repede posibil. Cota de lapte este un drept al omului şi cei care au venituri de pe urma laptelui au înţeles utilitatea acesteia.
Dovadă stă în acest sens şi numărul mare de fermieri care au solicitat cota, din acest punct de vedere Oltul stând foarte bine la nivel naţional“, a declarat Dumitru Niculescu, directorul DADR.
Pentru vânzările directe, cota de lapte a fost solicitată de 23.834 de proprietari de exploataţii zootehnice, din totalul de 25.300 de exploataţii. Pe baza declaraţiilor privind cantităţile de lapte produse şi comercializate lunar, monitorizate de Biroul judeţean al Departamentului pentru administrarea cotelor de lapte, în Olt deciziile au fost solicitate pentru o cantitate totală de 60.567.200 de kilograme de lapte. Cele mai multe au fost cerute de crescătorii de bovine din Scorniceşti (552 de decizii), Vulpeni (484), Coloneşti (427), Osica de Sus (426), Sârbii Măgura (401), Verguleasa (392), Fărcaşele (386), Tia Mare (346), Brâncoveni (303) şi Spineni (300). În posesia deciziilor de livrare au intrat, la nivelul judeţului, 364 de fermieri care dau laptele procesatorilor, decizii care se referă la o cantitate totală de aproape două milioane de kilograme.
După acordarea cotei de lapte, cei care au refuzat-o nu vor mai putea să comercializeze lapte către procesatori sau în pieţe. Iniţial, aceasta se acordă gratuit, iar apoi poate fi exploatată de proprietar, vândută, închiriată sau lăsată moştenire.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS