12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBăsescu vrea să-şi impună agenda politică liderilor de partide

Băsescu vrea să-şi impună agenda politică liderilor de partide

Agenda consultărilor de astăzi este foarte încărcată.

Astăzi are loc prima rundă de consultări cu partidele în privinţa preşedintelui Traian Băsescu după revenirea sa în funcţie. Subiectele propuse de Băsescu se referă la toate temele politice pe care le-a folosit în campania de la referendum: „Modificarea Legii electorale pentru introducerea votului uninominal; activarea mecanismelor parlamentare pentru revizuirea Constituţiei; degajarea unei majorităţi politice transparente şi responsabile, pe baza căreia să poată fi format un executiv stabil, care să asigure guvernarea ţării până la încheierea actualului ciclu electoral; stabilirea priorităţilor guvernamentale şi legislative pentru perioada imediat următoare; convenirea unei date clare pentru organizarea alegerilor pentru Parlamentul European; Legea lustraţiei; finalizarea şi implementarea pachetului de legi privind siguranţa naţională“.  Doar PRM va boicota consultările, senatorul C.V. Tudor afirmând că preşedintele ar trebui izolat „ca un ciumat“.

Geoană: „Anticipate în iunie 2008“

Democraţii au discutat deja mandatul cu care se vor duce la Cotroceni. PD doreşte revizuirea Constituţiei pentru introducerea unui regim semiprezidenţial, după modelul francez. „Nu cred că este cazul unei republici prezidenţiale de tipul celei din SUA sau din Rusia“, a declarat Vasile Blaga, secretarul general al PD. Acesta a adăugat că partidul său sprijină şi promovarea unei Legi a lustraţiei ca o consecinţă firească a transmiterii dosarelor Securităţii către CNSAS şi a condamnării oficiale a comunismului de către preşedintele Băsescu.
În ceea ce priveşte obţinerea unei majorităţi guvernamentale clare, pediştii apreciază că aceasta poate fi obţinută doar prin alegeri anticipate, eventual organizate simultan cu alegerile europarlamentare de la toamnă.
Social-democraţii au şi ei planurile lor. Într-un interviu acordat agenţiei de presă Mediafax, preşedintele PSD, Mircea Geoană, a afirmat că este de acord cu necesitatea unei guvernări puternice, sprijinite transparent în parlament, dar a fost destul de evaziv în ceea ce priveşte componenţa politică a unui executiv capabil de acest lucru. „Propunerea noastră pentru partide şi pentru preşedinte este de a da pentru un an cel mai bun şi mai stabil guvern pe care îl poate da actualul parlament. Fie că va fi un guvern Tăriceanu III, fie Stolojan, Geoană sau Isărescu, va depinde de negocieri şi de maniera în care preşedintele Băsescu se va raporta la responsabilitatea sa de a asigura un cadru constructiv de găsire a unei astfel de formule“, a declarat Geoană, care consideră că trebuie luate în considerare şi alegerile, pentru luna iunie 2008. În ceea ce priveşte celelalte subiecte propuse de Băsescu, liderul PSD a fost mai rezervat. „Preşedintele poate solicita şi luna de pe cer. Important este să o facă în limitele constituţionale“, a spus liderul social-democrat.

Marko Bela: „Ne convine situaţia actuală“

UDMR este îngrijorată de perspectiva introducerii votului uninominal, mai ales după acordul preliminar în acest sens între PSD, PNL şi PD. Preşedintele Marko Bela are rezerve privind posibilitatea modificării Constituţiei. „În privinţa modificării Constituţiei, nu cred că putem, în acest moment, constitui o majoritate de două treimi“, a apreciat vicepremierul. UDMR nu agreează nici schimbarea stării actuale de lucruri în ceea ce priveşte Executivul.
„UDMR este, în acest moment, prezent în guvern într-o pondere importantă, potrivită şi din acest punct de vedere nu am nemulţumiri, avem portofolii importante, avem o greutate în guvern, deci de ce aş dori eu o altă formulă?“, a recunoscut Marko cu francheţe. Pe de altă parte, Marko Bela a anunţat că Uniunea sprijină adoptarea Legii lustraţiei.
La închiderea ediţiei, conducerea PNL dezbătea subiectul participării la consultări. După toate probabilităţile, PNL va încerca să menţină actuala formulă de guvernare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU