16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOrtacii de la Ploştina şi Zegujani au protestat în subteran

Ortacii de la Ploştina şi Zegujani au protestat în subteran

Peste 600 de ortaci din cele două mine ale SNLO Târgu Jiu s-au blocat în subteran, în semn de protest împotriva Ministerului Economiei şi Finanţelor şi Autorităţii de Valorificare a Activelor Statului. Lipsa unui răspuns din partea Guvernului Român în privinţa stabiliri unei Strategii Energetice Naţionale, revendicare principală în conflictul început miercuri dimineaţă de Federaţia Naţională Mine – Energie, a nemulţumit minerii din  bazinul carbonifer al Olteniei. În noaptea de miercuri spre joi, 250 de ortaci de la Mina Zegujani s-au închis în subteran. La aproape 2.000 de metri de gura minei, minerii s-au postat într-un tunel de evacuare.
Ieri-dimineaţă, celor 250 de mineri de la Zegujani li s-au alăturat 220 de ortaci de la mina Ploştina, care au declarat că la ora 14.00 vor intra în greva foamei dacă guvernanţii nu vor da un răspuns favorabil cererilor lor.
Minerii au cerut păstrarea locurilor de muncă şi piese de schimb pentru utilaje. Ministrul economiei şi finanţelor a aprobat revendicările lor şi la ora 13.50 greva generală a fost suspendată. Până la 30 iunie, conform protocolului încheiat, trebuie să se rezolve întreaga gamă de revendicări solicitate de FNME. Liderul Sindicatului Minei Ploştina, inginer Paul Mergea, a afirmat: „Acest protest este un avertisment care să arate guvernanţilor că pentru cei 400 de mineri, cât mai are Mina Ploştina acum, închiderea acesteia ar înseamna un dezastru“. Liderul Sindicatului Sf. Varvara, Dumitru Doman, a spus: „Toate revendicările solicitate sunt în conformitate cu realităţile  existente în extracţia de cărbune şi producere a energiei şi acest conflict ar fi  putut fi evitat“. Reluarea lucrului la cele două mine cuprinde şi angajamentul de recuperare a producţiei pierdute.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS