15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLa alţii e mai rău

La alţii e mai rău

Ucraina a început destul de târziu reforma în sistemul sanitar şi nu are încă un sistem de asigurări de sănătate.

Sistemul sanitar din Ucraina este în urma celui românesc. Cel puţin aşa a reieşit din discuţiile avute ieri la sediul Autorităţii de Sănătate Publică de responsabilii în derularea programului de planificare familială din judeţul Dolj cu o delegaţie de medici ginecologi şi reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii din Ucraina, prezenţi la Craiova pentru un schimb de experienţă (în perioada 24 – 25 mai).
Şi în Ucraina, se doreşte introducerea unui program de planificare familială pentru a reduce numărul cazurilor de avort şi pentru a asigura în felul acesta şi protejarea sănătăţii femeii.

Biserica din Ucraina anatemizează contracepţia

Medicii din ţara vecină au fost interesaţi în special de succesele medicilor de familie doljeni din mediul rural care au reuşit să convingă femeile de la ţară să facă sex protejat, folosind metode contraceptive (prezervative, pilule). Ucrainenii au spus că la ei prejudecăţile sunt mult mai mari şi sunt susţinute de biserica ortodoxă, care anatemizează contracepţia, aşezând-o alături de avort.
„Noi am avut noroc în această privinţă. Biserica Ortodoxă Română nu s-a opus desfăşurării acestui program.
La nivel local, colaborăm cu Asociaţia Vasiliada din cadrul Mitropoliei Olteniei care ne sprijină ori de câte ori îi cerem ajutorul în derularea unor proiecte pe teme de sănătate.
În acest caz, reprezentanţii asociaţiei au dorit totuşi să nu îi implicăm“, a spus dr. Narcisa Dinică, şefa serviciului de promovare a sănătăţii din cadrul Autorităţii de Sănătate Publică Dolj.

Program

Agenda celor două zile mai cuprinde vizite la Secţie de ginecologie a Spitalului de Urgenţă Craiova, o întâlnire cu un grup de femei beneficiare ale programului „Iniţiativa pentru Sănătatea Familiei“, vizite la cabinetele medicilor de familie din teritoriu implicaţi în proiect şi o vizită la Spitalul din Calafat.
Pe tot parcursul vizitei, delegaţia ucraineană va fi însoţită de reprezentanţii Institutului de Cercetare şi Formare JSI din România şi de cei ai Societăţii de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală (SECS).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU