11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjBătrâneţe chinuită de sărăcie

Bătrâneţe chinuită de sărăcie

Tanti Ioana are 83 de ani şi de câteva săptămâni a devenit o prezenţă obişnuită pe străzile din Târgu Jiu. Bătrâna vine dis-de-dimineaţă cu o plasă plină de bucheţele de flori de câmp, pe care le vinde pentru a câştiga un ban.

La bătrâneţe fiecare om visează la o viaţă tihnită, neumbrită de grija banilor şi a traiului cotidian. Pentru Ioana Bârzava, viaţa nu a fost uşoară, a muncit de mică, iar acum, în pragul vârstei de 84 de ani, este nevoită să-şi câştige existenţa, vânzând flori, pe străzile din municipiul Târgu Jiu. Femeia, mărunţică, slabă şi obosită de bătrâneţe şi de griji, se trezeşte cu noaptea în cap, pentru a merge în pădure să culeagă florile pe care le vinde. „Nu am pensie, nu am bani să-mi cumpăr medicamente. Ce să fac? Sunt prea bătrână să mai muncesc cu ziua. Trebuie să mă descurc cumva“, a spus Ioana Bârzava din comuna gorjeană Drăguţeşti. Florile le culege pe rouă, să nu le ofilească soarele, le pune într-o plasă şi vine cu ele în Târgu Jiu. „Sunt flori de câmp, culese din pădure, de acolo, din sat de la mine. Poate orăşenilor le este dor de astfel de flori. Am astăzi 40 de buchete, am vândut vreo 20. Nu le dau scump. Doar cu cinci bani bucheţelul. Nici măcar o pâine nu-mi pot cumpăra cu banii ăştia, dar trebuie să găsesc cumva o soluţie. Oamenii săraci trebuie să lupte cu viaţa asta“, a spus bătrâna cu ochi albaştri.

Uitată de copii

Are doar patru clase, căci „aşa se făceau pe vremea mea“. A muncit o parte din viaţă la colectiv, dar, din cauza unor probleme de sănătate, a întrerupt munca, iar acum, la bătrâneţe, nu are nici un fel de venit. „Am muncit o viaţă şi am crescut nepoţii, am fost femeie săracă şi de multe ori nu am avut noroc. Pe primul bărbat l-am lăsat pentru că era beţiv, al doilea era foarte zgârcit, nu îmi dădea bani nici să iau mâncare la copii. Am dus-o greu, dar nu am plecat de lângă el. M-am măritat târziu pentru că toţi băieţii din vremea mea spuneau că sunt vrednică, dar nu am pământ. Aşa că nu mă voia nici unul“, îşi aminteşte tanti Ioana. Din păcate, cu toate că are doi copii, nici unul nu o poate ajuta şi îngriji la bătrâneţe. Fiica bătrânei a fost urmărită toată viaţa de ghinion, iar băiatul nu şi-a găsit rostul în viaţă, nu are un loc de muncă şi trăieşte din munca la câmp, pe la săteni. „Are şi el grijile lui. Eu mă descurc din ce vând, se mai miluieşte lumea de mine şi îmi mai lasă bani, chiar dacă nu cumpără aşa multe flori. Acasă, la Drăguţeşti, am găini şi am pus câte ceva în grădină. Să am ce mânca, măcar de ale gurii să fie prin curte“, a povestit Ioana Bârzava. Viaţa ei a fost mereu o luptă cu sărăcia, luptă de care nu a scăpat nici la bătrâneţe. Dar Ioana Bârzava este hotărâtă să nu renunţe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS