10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjUn nou val de controale în spitale

Un nou val de controale în spitale

Ministerul Sănătăţii Publice (MSP) a demarat o amplă campanie de controale în unităţile medicale. În cele opt spitale din judeţul Gorj vor fi verificate condiţiile igienico-sanitare, calitatea serviciilor spitaliceşti şi îndeplinirea indicatorilor de performanţă.

Campania MSP se va desfăşura în toate spitalele publice din România, în perioada 18 mai – 8 iunie, şi are numeroase obiective. Vor fi evaluate condiţiile igienico-sanitare, calitatea serviciilor spitaliceşti. Se va urmări, de asemenea, identificarea unor eventuale nereguli sau disfuncţionalităţi în derularea următoarelor programe: „Programul naţional de diabet zaharat şi alte boli de nutriţie“, „Tratamentul bolnavilor cu afecţiuni oncologice“ şi „Programul naţional de transplant de ţesuturi, organe şi celule“. În cazul în care inspectorii sanitari care vor efectua aceste controale vor găsi nereguli, ei va trebui să identifice cauzele acestora şi să le raporteze. De asemenea, va trebui să aprecieze modul în care sunt respectate normele igienico-sanitare în unităţile spitaliceşti, precum şi calitatea serviciilor oferite de acestea. În cazul în care vor fi nereguli, ele trebuie remediate. Fiecare program are obiective care vor fi urmărite de inspectorii sanitari.

Medicamente pentru bolnavii de diabet

Evaluarea modului de derulare a programului naţional de diabet în judeţul Gorj va fi efectuată în toate unităţile sanitare prin care se derulează, în farmaciile cu circuit deschis şi la cabinetele medicilor de familie. Se vor urmări asigurarea necesarului de medicamente specifice bolnavilor de diabet zaharat, existenţa şi respectarea programării pacienţilor pentru controlul periodic la medicul specialist, dar şi aprovizionarea cu medicamente în farmaciile implicate în derularea programului. „Sunt obiective de urmărit pentru fiecare program. Este o acţiune amplă de control, de aceea durează atâtea săptămâni. Se vor verifica şi numărul bolnavilor înregistraţi, scrisorile medicale trimise de medicii specialişti, dar şi costurile acestui program, să nu fie nereguli“, a precizat Elena Cârstoiu, directoarea adjunctă a Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Gorj.
Şi unităţile medicale, şi farmaciile înscrise în programul pentru tratarea cancerului vor fi verificate. Controalele pe marginea acestui program vor avea aceleaşi obiective ca şi verificările în cazul respectării programului pentru bolnavii de diabet. În judeţul Gorj sunt câteva mii de bolnavi de cancer şi diabet, care au nevoie de tratament adecvat.

Evaluarea condiţiilor din spitale

Campania de verificare a spitalelor din judeţ va urmări, printre altele, şi calitatea serviciilor medicale oferite în unităţile spitaliceşti din Gorj. Comisia care va efectua aceste verificări va fi formată din reprezentanţi ai ASP Gorj, ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj şi ai Inspecţiei Sanitare de Stat (ISS) Gorj. Se va urmări îndeplinirea atribuţiilor din contractul de management semnat de directorii de spitale cu MSP, mai ales realizarea indicatorilor de utilizare a serviciilor şi a celor economici-financiari în primul trimestru din acest an. Comisia de control va mai verifica asigurarea colectării reziduurilor cu potenţial contaminant în condiţii de siguranţă, asigurarea conform normelor a sterilizării instrumentarului, a depozitării şi păstrării în condiţii optime a articolelor sterilizate. „MSP vrea să identifice neregulile sau disfuncţionalităţile din sistem, să afle cauza acestora, să verifice condiţiile igienico-sanitare şi calitatea actelor medicale şi să aplice măsurile pentru disfuncţionalităţile constatate. Vom urmări asigurarea medicamentelor necesare bolnavilor în spitale şi farmaciile din spitale, iar rezultatele le vom transmite la minister pe 15 iunie“, a declarat Elena Cârstoiu. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS