Acasă Local Dolj Elevii doljeni, mediocri la română

Elevii doljeni, mediocri la română

Elevii doljeni de clasa a VII-a s-au dovedit mai buni la limba şi literatura română decât la matematică, 71% dintre ei obţinând note peste 4.50 la cel de-al doilea examen din viaţa lor.

Elevii doljeni au trecut cu bine peste caracterizarea unui personaj dintr-o operă epică, dar şi peste controversata expresie „mă-ta“, care a iscat discuţii aprinse între dascăli şi Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, promovabilitatea în Dolj fiind de 71,04%. Deşi cei mai mulţi elevi care au promovat teza cu subiect unic la limba şi literatura română sunt din mediul urban, unităţile de învăţământ campioane la promovabilitate sunt cele din mediul rural. La Şcoala nr. 1 Poiana Mare şi la Şcoala Dobroteşti, promovabilitatea a fost 100%. Pe locul II s-au situat colegiile mari din Craiova, „Carol I“, „Fraţii Buzeşti“, „Elena Cuza“, dar şi Şcolile Generale nr. 2 şi nr. 22, unde peste 90% dintre elevi au trecut teza cu subiect unic. Au fost şcoli unde un număr foarte mic de elevi a reuşit să caracterizeze un personaj şi să rezolve excerciţiile de gramatică.

Un singur elev din Întorsura a promovat teza

La Şcoala Întorsura, un elev din cei opt de clasa a VII-a a obţinut notă de trecere, numeroase şcoli din mediul rural înregistrând promovabilitate sub 25%. La Şcoala Pleşoi, peste 18% dintre elevii de clasa a VII-a a luat peste 4,50, la Şcoala Sălcuţa numai 20% au promovat teza cu subiect unic la limba şi literatura română, la Şcoala Vela – 21%, iar la Şcoala Sadova promovabilitatea a fost de 22,64%. Cu toate că majoritatea elevilor au luat note între 6 şi 8, nu au lipsit de la această teză nici notele de 10, 155 de elevi de clasa a VII-a făcând o lucrare perfectă. Dintre aceştia, 118 sunt din mediul urban şi 37 din rural. „Cu toate că promovabilitatea a fost mai mare la teza cu subiect unic la limba şi literatura română decât la matematică, în Dolj nu a fost o diferenţă foarte mare între cele două examene, aşa cum a fost în celelalte judeţe. Elevii au trecut de această dată peste emoţii şi s-au obişnuit cu procedurile de examen. Pentru majoritatea elevilor, teza cu subiect unic a fost primul examen din viaţă şi primul contact cu o foaie de examen sigilată, cu profesori care îi asistă, cu atmosfera de examen în general“, a declarat Sanda Ionică, inspector pentru management şcolar din cadrul ISJ Dolj, membru al Comisiei judeţene pentru tezele cu subiect unic la limba şi literatura română.

O notă de 5 contestată la Calafat

Teza cu subiect unic la limba şi literatura română nu a trecut fără nemulţumiri în tabăra părinţilor şi elevilor după afişarea rezultatelor care nu pot fi schimbate deoarece la tezele cu subiect unic nu se acceptă contestaţii. Corina Ivancu din Calafat a contactat redacţia GdS pentru a prezenta cazul fetiţei sale care, potrivit mamei, ar fi fost depunctată. „Fetiţa mea, o elevă care are zece pe linie, a luat la această teză 5. Consider că nu s-a respectat baremul de corectare şi notare de comisia de la Grupul Şcolar «Ştefan Milcu» din Calafat, acolo unde s-au corectat lucrărilor elevilor de la Liceul Independenţa. În urma evaluărilor pe care le-a făcut atât profesoara de la clasă, cât şi profesorul meditator, fetiţa mea ar fi trebuit să ia 7,60, respectiv 8,10. Ştiu că nota din catalog nu poate fi modificată şi că nu se acceptă contestaţii, dar pentru moralul fiicei mele şi al meu doresc recorectarea lucrării şi nişte scuze, iar cele două cadre didactice de la Pleniţa care au corectat lucrarea să nu mai facă parte din comisii de corectare sau evaluare. De aceea am făcut un memoriu la ISJ Dolj şi la minister“, a spus Corina Ivancu.  Conducerea ISJ Dolj a declarat pentru GdS că va face o verificare la centrul de corectare de la Grupul Şcolar „Ştefan Milcu“ din Calafat, iar, dacă se vor constata nereguli, persoanele în cauză vor fi sancţionate. „Vom trimite inspectorul de specialitate şi pe cineva din Comisia judeţeană să verifice cele sezitate de părinte. Pentru că nu o putem considera o contestaţie, noi vom da un răspuns la sesizare şi, dacă vom găsi nereguli, vom aplica sancţiuni“ a precizat Gianina Chirigiu, inspector şcolar adjunct al ISJ Dolj.

Exit mobile version