17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiovenii, înşelaţi cu repartitorul

Craiovenii, înşelaţi cu repartitorul

Modul de calcul al consumului de energie termică reprezintă o necunoscută pentru cei mai mulţi craioveni, care nici acum nu ştiu cum pot verifica dacă au fost încărcaţi la facturi de firmele care au montat repartitoarele.

Repartitoarele de costuri pentru energia termică nasc aprige controverse printre locuitorii Băniei şi în această lună. După ce mai multe persoane s-au plâns în mod repetat de modul de calcul al căldurii, fiind de părere că sunt înşelate, a venit şi rândul unei craiovence din cartierul Rovine să facă acuzaţii. Fira Piţurcă susţine că a luat o ţeapă veritabilă când a acceptat să îşi monteze repartitoarele.  „Am crezut că fac o afacere bună, însă, de la lună la lună, am fost taxată cu sume tot mai mari, în ciuda economiei pe care am încercat s-o fac. Mărturisesc că nemulţumirea mea este împărtăşită şi de unii dintre locatarii din blocul 21-28, în care locuiesc. Nu putem înţelege motivul pentru care, dacă avem mai puţine unităţi consumate, plătim mai mult. E aberant!“, a menţionat Fira Piţurcă.
În prima lună în care şi-a montat repartitoarele, noiembrie 2006, craioveanca a dat un consum de 5.307 unităţi, aşa cum a rezultat după citire. Când a venit factura, care arăta că are de plată doar 210 lei, femeia a considerat că l-a prins pe Dumnezeu de picior, având în vedere că, în aceeaşi perioadă, în 2005, la pauşal, plătise mai mult.
Satisfacţia materială a continuat până în ultima lună a lui 2006, când a trebuit să scoată din buzunare, pentru căldura consumată, 192 de lei, cu câteva zeci de lei mai puţin, deşi numărul de unităţi pe care le citise era mai mare, respectiv 7.260. Bucuria nu a durat mult, după cum a precizat Fira Piţurcă, deoarece la începutul acestui an a avut un şoc când a primit factura la căldură. Trebuia să plătească 381 de lei, în condiţiile în care repartitorul din apartament arăta 6.933 de unităţi înregistrate.

Calcul fantomatic al căldurii

Modul miraculos de calcul al facturii, aşa cum l-a caracterizat femeia, a continuat şi în martie, când, pentru 3.523 de unităţi, a fost nevoită să plătească 255 de lei. Indignată şi neînţelegând ce se petrece, craioveanca a apelat la firma care îi montase repartitoarele şi care îi calcula şi facturile, SC CAPITAL SRL. „Le-am trimis o adresă prin care le expuneam toate problemele ce apăruseră în decursul a cinci luni şi ceream să se facă o verificare strictă pentru a se modifica eroarea care a apărut“, a continuat Fira Piţurcă. Apoi, proprietara apartamentului cu două camere, din cartierul Rovine, aştepta de la o zi la alta o echipă care să remedieze eventualele greşeli. În schimb, la începutul lunii aprilie, aceasta a primit un simplu răspuns de la reprezentanţii firmei din care nu a reuşit să înţeleagă nimic. În adresa respectivă se precizează, printre altele, că repartizarea între consumatori a consumului total se face printr-un program special, autorizat de ANRSC. Citind modul de calcul, femeia a rămas în ceaţă neînţelegând absolut nimic din ce voiau cei de la firma SC CAPITAL SRL. „Consumul se obţine aşa cum scrie în adresa lor: în funcţie de unităţile înregistrate de repartitor, corectate cu un factor de conversie ce reprezintă produsul dintre factorul de evaluare global (în funcţie de puterea termică nominală a corpului de încălzire şi de diferenţa dintre temperatura măsurată cu sondele de temperatură şi temperatura reală a corpului de încălzire pentru diferitele tipuri de suprafeţe de transfer de căldură) şi factorul de amplasare (în funcţie de amplasarea camerelor faţă de punctele cardinale şi faţă de verticala şi orizontala condomeniului). Cu alte cuvinte, au vrut să spună, cred eu, că dacă eu consum mai puţin plătesc mai mult, pentru că asta mi s-a întâmplat“, a finalizat Fira Piţurcă.

Repartitorul nu înregistrează consumul de agent termic

Cam aceeaşi explicaţie a fost oferită şi de Mihai Vlăduţ, directorul firmei SC CAPITAL SRL, care a spus, doar în termeni de specialitate, că tot calculul a fost făcut de un program specializat avizat de ANRSC. Şeful firmei a ţinut să precizeze că repartitorul electric cu doi senzori de temperatură este un dispozitiv care nu înregistrează în nici un caz consumul de energie termică aşa cum credeau unii craioveni. Mai mult, acest lucru este trecut           într-o foaie cu informaţii, despre cum se foloseşte repartitorul. Pentru a ajunge la o cifră a consumului de agent termic sunt luate în considerare mai multe elemente, explicate în acelaşi mod ştiinţific. „Există o diferenţă foarte mare între repartitor şi contor“, a concluzionat Mihai Vlăduţ. Specialistul a explicat că repartitoarele sunt un mod prin care fiecare plăteşte cât consumă, ceea ce înseamnă că nu plăteşte neapărat mai puţin.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII