11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAmenzi în locul puşcăriei

Amenzi în locul puşcăriei

Deşi legea prevede o pedeapsă cu închisoarea între trei luni şi doi ani sau amendă pentru cei prinşi cu arme albe asupra lor, procurorii doljeni nu au trimis nici un autor al acestor infracţiuni în judecată, în condiţiile în care în ultima lună cinci persoane au fost tăiate pe stradă.

Poliţiştii doljeni au fost sesizaţi, în primele patru luni ale acestui an, în legătură cu 34 de infracţiuni de port ilegal de armă albă, alte 26 de cazuri fiind prinderi în flagrant. Jandarmii din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Craiova au constatat, de la începutul anului, alte 11 astfel de infracţiuni, câteva cazuri fiind descoperite şi de jandarmii Inspectoratului de Jandarmi al Judeţului Dolj. În anul 2006, numai la nivelul IPJ Dolj au fost sesizate 319 infracţiuni la Legea 61/91, din care 114 stradale, fiind constatate în total 271 de astfel de infracţiuni. În nici una dintre aceste infracţiuni cercetate de poliţiştii şi jandarmii doljeni procurorii nu au decis trimiterea în judecată a autorilor.

Poliţiştii ar vrea sancţiuni mai dure

Legea 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, prevede că este infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la trei luni la doi ani sau cu amenda portul, fără drept, în locurile şi împrejurările în care s-ar putea primejdui viaţa sau integritatea corporală a persoanelor, al cuţitului, pumnalului, şişului, boxului, castetului.
Poliţiştii doljeni spun că majoritatea acestor infracţiuni constatate se scot de sub urmărirea penală pentru că procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova nu dispun trimiterea în judecată, autorii infracţiunilor alegându-se numai cu amenzi administrative. „99 la sută dintre cazuri sunt finalizate prin scoaterea de sub urmărirea penală şi aplicarea unei amenzi. Aceste infracţiuni ar trebui, conform legii, pedepsite mai aspru, pentru a se descuraja portul armelor albe şi a se preveni faptele violente. Pedepsele ar trebui aplicate după o diferenţiere între cazuri, în funcţie de gravitatea lor, însă, în aproape toate situaţiile, se aplică amenzi“, a declarat comisar-şef Mihai Stoian, şeful Serviciului Poliţiei de Ordine Publică Dolj.

Pericol social zero în cazul cuţitarilor

Conform procurorilor craioveni, în cazul acestor infracţiuni se apreciază pericolul social, în funcţie de care se dispune trimiterea în judecată ori aplicarea amenzii administrative. „În primul trimestru al acestui an am avut, multe infracţiuni la Legea nr. 61/91. De obicei, s-au dispus trimiteri în judecată numai dacă aceste infracţiuni au venit în concurs cu altele. Pentru infracţiunile singulare la Legea 61 s-a dispus sancţiunea plăţii unei amenzi administrative, pentru că în aceste cazuri se apreciază pericolul social reprezentat de autor, care de cele mai multe ori lipseşte“, a declarat procuror Amalia Năstasie, purtătoarea de cuvânt a Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova.
Dacă o persoană este depistată de poliţişti sau jandarmi că ţine la vedere un cuţit în locuri publice, aceasta se alege numai cu o amendă administrativă între 10 şi 100 de lei şi i se confiscă arma.

Înjunghiaţi pe stradă

În noaptea de 21 spre 22 aprilie, în zona barului Velvet din Craiova, după un conflict între două grupuri de tineri, Sabin Claudiu Stoian, de 34 de ani, subofiţer în cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Craiova, agentul Nichita Târziu, de 24 de ani, poliţist în cadrul Biroului Poliţiei Rutiere Craiova, Vasile Amza, de 33 de ani, angajat al societăţii de pază Civitas, şi Constantin Creţescu, de 32 de ani, au fost înjunghiaţi cu un cuţit de Bogdan Oprişiu din Craiova. Victimele au fost transportate la spital, două dintre ele necesitând intervenţii chirurgicale.
Duminică, 13 mai, Oliver Iancu, de 21 de ani, din Craiova, a fost victima unei agresiuni în faţa unui bloc din cartierul Brazda lui Novac, fiind înjunghiat de un tânăr de 18 ani. Victima a fost transportată la Spitalul de Urgenţă Craiova, unde medicii au stabilit că prezenta mai multe plăgi înjunghiate la nivelul toracelui.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS