17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSeceta afectează culturile din Gorj

Seceta afectează culturile din Gorj

Seceta afectează sute de hectare de culturi agricole de toamnă şi de primăvară de pe teritoriul judeţului Gorj. Aproximativ 10.000 de hectare de teren agricol nu au fost însămânţate din cauza secetei din această primăvară şi a lipsei banilor.

În Gorj, seceta a obligat ţăranii să nu-şi mai cultive terenurile agricole. Pe teritoriul judeţului au rămas neînsămânţate aproximativ 10.000 de hectare. „De teamă că îşi vor pierde banii investiţi, mii de agricultori au ales să lase terenurile necultivate. Seceta a fost unul dintre motive, mai sunt şi altele. Investesc bani frumoşi şi riscă să nu se aleagă cu nimic“, a declarat Virgil Drăguşin, directorul adjunct al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Gorj. El a adăugat că lipsa apei din sol a adus în situaţii critice unele zone din judeţ, unde orzul şi grâul au o înălţime cu până la 30 cm mai mică  decât ar fi normal. Problemele nu lipsesc nici la culturile de primăvară. Partea de sud a judeţului Gorj este cea mai afectată de secetă, în special comunele Negomir, Borăscu, Mătăsari, oraşele Târgu Cărbuneşti şi Rovinari.

La mila lui Dumnezeu

Prefectul judeţului Gorj, Ştefan Popescu Bejat, a spus că situaţia este la limită: „Nu suntem la fel de afectaţi ca judeţul vecin, Dolj, dar avem şi noi probleme. Dacă nu va mai ploua, vom ajunge la limită. Măsura esenţială într-o astfel de situaţie constă în efectuarea irigaţiilor şi gestionarea apei din sol. Însă în Gorj nu mai există siteme de irigaţie, fiecare ţăran îşi udă cum poate culturile“. Fermierii ştiu că vor avea pierderi mari în acest an, dar continuă, în unele sate, să lucreze pământul. „Am pus grâu, porumb şi legume în grădină. Din păcate, cu terenurile pe care avem grâu este mai greu cu irigarea. Ce va vrea Dumnezeu! Asta este, suntem la mila Lui“, a spus Petre Lăzărescu, din comuna Negomir. „O să udăm grădina toată vara, ca şi anul trecut. Dar se pare că acum va fi mult mai rău. Să sperăm că nu vor seca şi fântânile“, a afirmat Floarea Popa, din Urdari. Oamenii se roagă la Dumnezeu să plouă. „A plouat săptămâna trecută, vreo câteva ore, dar nu a fost suficient. Ce să facem, aşteptăm şi ne rugăm la Cel de Sus. Este foarte cald în unele zile, caniculă“, a afirmat Ioana Arsenie din Bâlteni. În cazul în care situaţia se va agrava, reprezentanţii Prefecturii Gorj va trebui să inventarieze terenurile afectate de secetă, pentru ca ţăranii să primească despăgubiri de la stat.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS