18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalElevii, bombardaţi cu meditaţii

Elevii, bombardaţi cu meditaţii

Teze cu subiect unic, teste naţionale, bacalaureat sau admitere la facultate, examene pentru care părinţii trebuie să scoată din buzunar câteva milioane în fiecare lună, deoarece un rezultat bun la examen cu meditaţii se obţine.

Meditaţiile nu mai sunt de mult o modă printre elevii doljeni, ci un lucru necesar. Părinţii consideră că intră în obligaţia lor să îşi mediteze copiii pentru ca aceştia să promoveze examenele. Elevilor li se pare normal să meargă la meditaţii pentru că fie înţeleg mai bine, fie obţin un punct în plus la teze şi lucrări, iar profesorii îşi sporesc veniturile şi îşi fac un nume în oraş. De la grădiniţă sau din clasele primare până la liceu sau chiar facultate, elevii se plimbă pe la diferiţi profesori şi meditaţiile fac parte din programul lor zilnic. Pentru părinte, alegerea meditatorului este o problemă vitală, iar cei mai căutaţi profesori din oraş au deja liste de aşteptare. Fiecare profesor are tariful şi tabieturile lui şi peste tot auzi poveşti despre cât costă o şedinţă şi care este cel mai bun meditator.

Mai mulţi meditatori la aceeaşi materie

Cele mai multe meditaţii se fac la limba şi literatura română, matematică, limbi străine, engleză şi franceză, şi foarte rar la istorie sau geografie. O şedinţă de meditaţie pentru bacalaureat la o limbă străină costă între 30 şi 35 de lei, în funcţie de notorietatea profesorului. Pentru admiterea la facultate, dacă nu este concurs de dosare, cresc şi pretenţiile părintelui, şi preţul meditaţiei până la 40-50 de lei. La limba şi literatura română, preţul unei şedinţe de meditaţii este de 30 de lei, iar la matematică, de la 25 de lei până la 60 de lei. Ca nu cumva să fie mai prejos decât alţii, părinţii îşi duc copiii la mai mulţi profesori sau îi pun să facă mai multe şedinţe de meditaţii pe săptămână. „Unii fac meditaţii şi cu profesori de liceu, şi cu profesori de la facultate, aşa cum în generală făceau meditaţii cu profesorul de la clasă, ca să îi iasă media mare, şi cu un profesor de care se ştia că e mai bun. Sunt profesori de liceu care cer şi 60 de lei pe şedinţă ca să te treacă, iar o şedinţă de meditaţie la un profesor universitar porneşte de la 40-50 de lei“, a explicat Irina, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova.
O şedinţă de meditaţie pentru testele naţionale la limba şi literatura română şi matematică costă între 25 şi 35 de lei. „Nu cred că este elev în clasa mea care să nu facă meditaţii la română şi matematică. Alţii fac de două, trei ori pe săptămână pentru că vor să fie siguri că iau testele. Eu am făcut anul trecut, dar în acest an am renunţat. Din toamnă am să încep iar“, a spus Alina, elevă în clasa a VII-a la o şcoală din Craiova.

Bani, cafele şi sandvişuri

Mult mai ieftine sunt meditaţiile pe care le fac studenţii, care costă între 15 şi 20 de lei, în funcţie de locul unde are loc şedinţa. Dacă este la domiciliul studentului, atunci este mai ieftin, dacă nu, profesorul îşi adaugă în preţ banii pe transport.  „Meditaţiile pe o lună mă costă 300-400 de lei, la care se adaugă şi stresul că majoritatea profesorilor preferă să vină acum acasă şi trebuie să îl serveşti cu ceva, o cafea, un sandviş, un suc. Trebuie să am grijă ca toată casa să fie curată“, a spus Adela, mama unui elev craiovean care face meditaţii.
Dacă meditaţiile dau dureri de cap părinţilor, pentru unii elevi acestea sunt o sursă de venit. „Din meditaţii mai fac şi eu un ban de buzunar pentru că, dacă nu mă duc o dată pe săptămână la una sau nu ne mai cheamă profesorul, atunci m-am făcut cu câteva sute de mii. E rău când vine profesorul acasă şi dă mama banii“, a povestit Răzvan, elev în clasa a X-a la un colegiu craiovean.

Meditaţii on line

O alternativă la meditaţiile clasice sunt cele on line, de pe site-ul e-meditaţii.ro, unde elevii şi părinţii pot avea acces la materialele de aici pe baza unui cupon care costă 20 de lei. Părintele plăteşte un modul, adică patru lecţii care pot fi parcurse într-o lună.
Pe lângă profesorii meditatori, în viaţa elevilor doljeni a apărut şi profesorul supraveghetor, care îi ajută la teme pe elevii ai căror părinţi sunt prea ocupaţi. Pentru 400 de lei pe lună, dascălul vine la domiciliu şi timp de două-trei ore face lecţiile cu copilul, iar dacă părintele solicită, mai poate face şi o meditaţie la o limbă străină cu 20 de lei şedinţa.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII