5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalConsiliere antidrog pentru medicii de familie

Consiliere antidrog pentru medicii de familie

Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Dolj a demarat ieri cursuri de pregătire pentru medicii de familie, întrucât s-a constatat că aceştia habar nu au să recunoască o persoană drogată .

În judeţul Dolj sunt nu mai puţin de 416 medici de familie. Dintre aceştia, nici unul nu ştie cum să recunoască o persoană drogată şi să-i acorde primul ajutor.  „Tot ce ştiu despre consumul de droguri am aflat din mass-media. Recunosc că mi-ar fi foarte greu să diagnostichez un astfel de caz, pentru că pe vremea când am studiat eu nu se învăţa în facultate. Dacă totuşi aş bănui că am de-a face cu un consumator de droguri, l-aş trimite la neuropsihiatrie“, a spus dr. Maria Pătruţoiu, medic de familie din Craiova.

Medici dezinteresaţi

Cursurile au fost organizate la cererea medicilor de familie doljeni şi, deşi toată lumea se aştepta la o participare numeroasă, fiind aşteptaţi 60 de medici, la deschidere nu au venit decât 20. Organizatorii susţin însă că nu este totul pierdut. „Este posibil ca medicii să nu fi venit la deschidere, dar să apară totuşi la cursuri. Trebuie spus că instruirea va dura trei zile şi va fi făcută de dr. Dorin Pantea, de la centrul Antidrog din Covasna“, a spus Geta Florescu, purtătorul de cuvânt al CPECA Dolj. Medicii prezenţi la deschidere au spus însă că au aflat foarte târziu de organizarea cursurilor.

Consumatorii există

În judeţul Dolj există consumatori de droguri, dar numărul acestora este necunoscut autorităţilor. Comisar-şef Constantin Durleci, şeful Biroului Regional Dolj din cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog, a estimat totuşi că în judeţ ar putea să fie câteva zeci. „Avem foarte puţini utilizatori de droguri. Având în vedere însă că în întreaga ţară se constată o creştere a numărului de cazuri, trebuie să ne pregătim să nu fim luaţi prin surprindere“, a spus Durleci.

Facultatea, vinovată

Deşi s-au implicat în programe de prevenire a consumului de droguri,  reprezentanţii Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Dolj spun că medicii de familie nu reuşesc să recunoască un consumator de droguri. „Asta este situaţia. Medicii nu au învăţat în facultate pentru că nu s-a considerat necesar, iar acum nu ştiu ce să facă dacă sunt confruntaţi cu un caz“, a spus dr. Ştefan Popescu, directorul executiv adjunct managementul unităţilor sanitare în cadrul ASP Dolj. Acesta a mai spus că nu ASP ar fi trebuit să se ocupe de introducerea unor cursuri de acest gen la facultate.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS