20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCocoşul de Hurezu, la a 37-a ediţie

Cocoşul de Hurezu, la a 37-a ediţie

Târgul ceramicii populare româneşti „Cocoşul de Hurezu“ reprezintă un eveniment de primă mărime din calendarul anual al culturii naţionale. Ajuns la a 37-a ediţie, târgul găzduieşte şi în acest an, în satul de vacanţă Stejari, festivalul culorilor şi compoziţiilor plastice transpuse în lutul reînviat de mâinile fermecate ale meşterilor olari.

Pornind de la tradiţia străvechilor târguri de Moşi, „Cocoşul de Hurezu“ se constituie ca o frescă a creaţiilor meşteşugarilor lutului din România. Acesta atrage an de an mii de cunoscători şi admiratori ai autenticului românesc, ai tradiţionalului adus la nivel de artă, oameni care ştiu să distingă valoarea consacrată a artei populare şi a tradiţiei multiseculare a acestui vestit meşteşug. Fiind înzestrat cu o vitalitate creatoare de excepţie, Horezu este un caz aproape singular în cadrul centrelor ceramice româneşti prin faptul că meşteşugul este practicat ca principală sursă de venit a descendenţilor vestitelor familii de ceramişti Vicşoreanu, Iorga, Frigură, Mischiu, Popa, în condiţiile unei societăţi moderne, în permanentă schimbare. Este un argument care justifică atât perenitatea târgului, cât şi largul ecou naţional şi internaţional al acestei extraordinare manifestări. Astăzi, centrul ceramic Horezu continuă să fie un adevărat creuzet al creaţiei ceramice româneşti, păstrând elemente definitorii pentru vasele lucrate aici. Acest străvechi meşteşug se menţine în vatra strămoşească, devenită acum strada Olari, unde meşterii modelează argila cu aceeaşi neîntrecută măiestrie ca şi străbunii lor.

O adevărată Academie a Olarilor

Emulaţia creativă a olarilor horezeni este stimulată de faptul că, an de an, sunt gazdele confraţilor de breaslă din ţară care îşi alătură rodul creaţiei artistice, la început de iunie, aici, la Târgul „Cocoşul de Hurezu“. „Povestea Târgului «Cocoşul de Hurezu» a început în vara anului 1971, pe malul bătrânului Alutus, atunci când organizatorii Festivalului de folclor «Cântecele Oltului» au avut harul să adauge la această sărbătoare a cântecului, jocului şi portului popular sărbătoarea lutului care prinde viaţă în mâinile fermecate ale meşterilor olari. Începând cu ediţia a patra, târgul a fost aşezat în vatra lui firească, la Horezu, oferind fiecărui participant spaţii pentru a-şi expune lucrările. Prin invitarea la târg a olarilor din celelalte centre româneşti, maghiare şi săseşti se realizează o foarte bună viziune de ansamblu a olăritului contemporan. Aici, în ograda lui străbună, anul acesta «Cocoşul de Hurezu» vesteşte pentru a 37-a oară frumuseţea artei populare. Prezentarea pe scurt a Târgului de ceramică este aproape imposibilă, deoarece nu este de ajuns să spunem că este cel mai reprezentativ şi nu este suficient să spunem că este cel mai frumos, pentru că el, în timp, a devenit o adevărată Academie a Olarilor“, a declarat Gheorghe Niţă, primarul oraşului Horezu. Târgul este organizat de Primăria Horezu în colaborare cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Vâlcea.

Concurs de creaţie

Meşterii, reprezentanţi ai principalelor centre de ceramică din România, vor expune la târg produse care se înscriu pe coordonatele autenticităţii populare şi valorii artistice. Cu ocazia acestui târg, va avea loc şi un concurs de creaţie.
„La concursul de creaţie se pot înscrie doar creatori populari, iar cele trei obiecte prezentate în concurs, care vor intra în patrimoniul Galeriei de Artă Populară Contemporană Horezu, trebuie să fie din producţia proprie. Concursul se va desfăşura pe două secţiuni, adulţi (peste 25 de ani) şi tineri (15 – 25 de ani). Juriul concursului va fi compus din personalităţi ale ştiinţei şi culturii româneşti, specialişti etnografi, critici de artă şi reprezentanţi ai instituţiilor organizatoare. Aprecierea obiectelor prezentate în concurs va avea în vedere următoarele criterii: autenticitate şi specificitate stilistică, originalitate şi măiestrie artistică, funcţionalitatea obiectelor şi calitatea tehnică.
Se vor acorda premii, premii speciale şi menţiuni“, a precizat Gheorghe Niţă. Vor participa ceramişti din judeţele: Argeş, Bihor, Botoşani, Braşov, Dolj, Gorj, Galaţi, Harghita, Hunedoara, Ilfov, Mureş, Maramureş, Olt, Suceava, Satu Mare, Timiş şi din centrele europene: „La Destrousse“ Franţa, „Hilden“ Germania şi „Andenne“ Belgia.

Programul târgului de ceramică

Târgul „Cocoşul de Hurezu“ se va desfăşura pe perioada a trei zile. Manifestările vor începe vineri, 1 iunie, la Casa de Cultură „Constantin Brâncoveanu“, la ora 15.00, unde primarul oraşului, Gheorghe Niţă, va adresa atât membrilor juriului concursului de creaţie, cât şi participanţilor la târg un cuvânt de bun venit. Apoi, la ora 16.00, în Satul de vacanţă „Stejari“, vor începe evaluarea producţiei de ceramică a meşterilor participanţi şi selecţia lucrărilor pentru Galeria de Artă Populară Contemporană. Programul zilei a doua va începe la ora 10.00, în satul de vacanţă, unde va avea loc inaugurarea Târgului ceramicii populare româneşti „Cocoşul de Hurezu“, după care vor urma programul de prezentare şi desfacere a produselor de ceramică şi un concert de muzică populară, susţinut de „Rapsodia Vâlceană“.
De asemenea, sâmbătă, va avea loc şi un colocviu pe tema „Olăritul, meşteşug cu valenţe identitare în concertul lumii europene“, iar ziua se va termina cu festivitatea de premiere a concursului de creaţie. Ultima zi a târgului va fi rezervată programului de prezentare şi desfacere a produselor de ceramică, desfăşurat în Satul de vacanţă „Stejari“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS