11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalEvaluarea sănătăţii românilor, vorbe goale

Evaluarea sănătăţii românilor, vorbe goale

Medicii doljeni consideră că Programul de evaluare a stării de sănătate a românilor nu se va realiza niciodată, în condiţiile în care Ministerul Sănătăţii Publice va continua să promită.

Anunţat iniţial cu surle şi trâmbiţe pentru 1 ianuarie 2007, Programul naţional de evaluare a sănătăţii românilor nu a început nici până în prezent. Dorinţele ministrului sănătăţii, Eugen Nicolăescu, nu s-au potrivit cu ale guvernului, care nu a reuşit în timp util să elaboreze actul normativ care să permită deblocarea celor 9.500 de miliarde de lei vechi, din taxa pe viciu, necesare pentru derularea programului pe o perioadă de 15 luni.
Amânată pentru aprilie, apoi pentru luna iunie, iniţiativa ministrului sănătăţii s-a transformat într-un demers neserios, mai ales după ultimul anunţ de săptămâna trecută, prin care ministrul promova o nouă dată, 1 iulie, de la care tot românul să aibă parte de un set complet de analize medicale şi asta chiar dacă medicii nu vor primi tehnica promisă (calculatoare, imprimante).

Nu există fonduri

Deşi a mai rămas doar o lună şi jumătate până la ultima dată înaintată de Eugen Nicolăescu pentru demararea Programului de evaluare a sănătăţii populaţiei, Ministerul Sănătăţii Publice nu a trimis nici până acum instrucţiuni în teritoriu. Autoritatea de Sănătate Publică (ASP) Dolj aşteaptă să primească un document oficial în acest sens.
Colegiul Medicilor Dolj nu crede că se va materializa nici această ultimă promisiune a ministrului Nicolăescu. „Populaţia este batjocorită constant prin tot felul de promisiuni fără finalitate. Programul de evaluare a sănătăţii populaţiei nu este decât altă promisiune, care nu se va materializa niciodată pentru că nu există fonduri. Banii din taxa de viciu au fost deja cheltuiţi“, a spus dr. Doru Dobrescu, preşedintele Colegiului Medicilor Dolj.

Medicii de familie nu au nici măcar cabinete

Ultima declaraţie a ministrului este în contradicţie şi cu concluziile ultimei întâlniri avute de ministru cu reprezentanţii ASP-urilor, la care a participat şi dr. Ştefan Popescu, directorul adjunct managementul unităţilor sanitare, în cadrul ASP Dolj. Acesta a spus în urmă cu o lună că, fără informatizarea cabinetelor medicale (achiziţionarea de calculatoare şi imprimante) şi eliberarea cardului de asigurat, Programul de evaluare a stării de sănătate a populaţiei nu va avea sorţi de izbândă: „Ca să facă evaluarea, medicii trebuie să introducă datele obţinute în urma efectuării analizelor medicale în calculator, iar cu ajutorul cardului se va putea ţine o evidenţă eficientă a persoanelor asigurate“. Popescu a mai declarat că, după achiziţionarea calculatoarelor şi începerea eliberării cardului de asigurat, va mai trebui să treacă o jumătate de an cel puţin pentru a se crea o bază de date eficientă şi abia apoi se va putea trece la efectuarea analizelor medicale.
Nici medicii de familie nu văd cu ochi buni demersurile ministrului sănătăţii. Cei mai mulţi dintre ei se luptă în prezent cu primăriile pentru a intra în posesia cabinetelor medicale în care lucrează şi care ar fi trebuit să le fie vândute încă din vara anului trecut şi nu mai cred de mult în promisiuni. „Când am preluat bolnavii de diabet, ministrul a promis că ne va da gratuit glucometre. Îmi este ruşine să spun, dar nu am văzut nimic de la minister, iar glucometru a trebuit să-mi aduc de acasă ca să pot să testez bolnavii. M-am săturat de promisiuni“, a declarat Magdalena Enculescu, medic de familie din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS