10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024

Ştiri IT&C

Laptopurile, controlate fără tastatură sau mouse

Cercetătorii companiei de telecomunicaţii BT au inventat un dispozitiv cu ajutorul căruia persoanele cu handicap sau cele care sunt nevoite să folosească laptopurile în locuri incomode pot controla computerul fără să aibă nevoie de mouse sau de tastatură. Această tehnologie este extraordinar de utilă pentru persoanele cu handicap sau pentru bătrânii care au probleme în mânuirea mouse-ului şi a tastaturii. În plus, dispozitivul poate fi folosit şi în cazul în care folosirea unei tastaturi în miniatură ar fi o problemă, ca de exemplu în cazul muncii de teren a inginerilor sau tehnicienilor.
Dispozitivul foloseşte tehnologia folosită în jocurile pe calculator pentru accesarea meniurilor şi aplicaţiilor, iar aceste operaţiuni vor putea fi efectuate prin simpla înclinare a laptopului. Acest dispozitiv este de fapt un miniadaptor ce conţine senzori de mişcare şi care poate fi conectat la orice laptop standard sau la orice calculator obişnuit. Dispozitivul foloseşte un tip de software care „traduce“ mişcarea laptopului în comenzi ce apar pe ecran şi pot fi controlate direct pe monitor. Softul poate fi adaptat în aşa fel încât utilizatorul să poată muta cursorul, să poată da paginile unei cărţi virtuale sau să efectueze un apel telefonic cu voice-over prin simpla înclinare sau mişcare a laptopului.
Adam Oliver, unul dintre reprezentanţii departamentului de cercetare al BT, a declarat că s-a dorit crearea unei interfeţe simple şi uşor de folosit. S-a considerat că metodele standard folosite pentru controlarea aplicaţiilor PC pot fi prea complicate şi de aceea echipa de cercetători a decis să se lucreze cu un fel de carte virtuală. Rezultatul este o interfaţă ce dă utilizatorului senzaţia că parcurge paginile unei cărţi, numai că totul are un format 3D digital. În prezent, încă se efectuează teste pentru această tehnologie, astfel încât în momentul în care va fi lansată pe piaţă să aducă şi cele mai bune rezultate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS