Ofertă săracă de locuri în şcoli şi facultăţi

Autori


Guvernul a aprobat în urmă cu câteva zile cifra de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar şi superior de stat, pentru anul 2007-2008. Numărul de locuri din şcolile, liceele şi facultăţile doljene este în scădere.

În învăţământul preşcolar vor fi 645 de mii de locuri, în învăţământul primar, 900.000, cu 100 de mii mai puţine decât în acest an, iar pentru învăţământul gimnazial vor fi două milioane de locuri. La nivelul învăţământului liceal, pentru clasa a IX-a vor fi 147 de mii de locuri la zi şi 8.000 de locuri pentru învăţământul seral, cu sau fără frecvenţă redusă. În învăţământul profesional, vor fi 182 de mii de locuri, iar pentru cel postliceal, guvernul a aprobat 3.184 de locuri. Şi în unităţile de învăţământ doljene vor fi din toamnă mai puţini elevi şi studenţi. 28.271 de locuri pentru învăţământul primar, cu aproximativ 1.260 mai puţine decât în acest an, 31.658 de locuri pentru cel gimnazial, cu 800 mai puţine decât anul acesta. Şi numărul elevilor de liceu este în scădere, în toamnă numai 24.000 de elevi urmând să ajungă în băncile colegiilor şi liceelor din Dolj, în timp ce în acest an unităţile de învăţământ liceal au primit peste 25.000 de elevi. Şi şcolile de arte şi meserii din Dolj vor avea din toamnă mai puţini elevi, fiindu-le alocate 6.100 de locuri, cu o mie mai puţine decât în acest an. În plus, din cauza scăderii numărului de copii există riscul restructurării posturilor din învăţământ, profesorii doljeni fiind nevoiţi să opteze pentru reconversia profesională. „Numărul de copii este în scădere, mai ales în învăţământul gimnazial şi tehnic. S-a constatat o scădere a claselor cu profil tehnic şi de aceea profesorii care vor rămâne fără catedre trebuie să urmeze cursuri de reconversie profesională“, a explicat Diana Buşoi, inspector şcolar general din cadrul ISJ Dolj. Dacă numărul elevilor este în scădere, cel al preşcolarilor este în creştere, din toamnă 21.500 de prichindei luând cu asalt grădiniţele doljene, cu aproximativ 1.400 de copii mai mult decât în acest an.

Programele de masterat, reacreditate şi mai puţine


Guvernul a redus şi numărul locurilor din învăţământul superior. În anul universitar 2007-2008, pentru studii de licenţă nu au fost aprobate decât 57.216 locuri, cu 3.074 mai puţine, iar la masterat, 18.979 de locuri, cu 1.032 mai puţine. Universitatea din Craiova nu a primit încă actul normativ şi nu ştie câte locuri i se vor aloca în acest an, dar conducerea instituţiei consideră că o dată cu reducerea numărului de locuri vor dispărea unele programe de masterat. „Toate programele de masterat trebuie reacreditate în acest an, iar facultăţile trebuie să depună documentaţia de acreditare. Probabil, o parte din aceste programe nu vor mai primi acreditarea, în condiţiile în care numărul de locuri pentru studiile de licenţă şi masterat aprobat de guvern este în scădere. Deocamdată, nu ştim câte locuri vom scoate la concurs în acest an pentru că nu am primit nici un act oficial“, a precizat Lucian Buşe, prorectorul Universităţii din Craiova.Comenteaza acum

Un comentariu;

  1. andreea said:

    Asta este adevarul….in facultati totul este din cauza faptului k nu ai ai un post asigurat la terminarea acesteia,sunt cheltuiti foarte multi bani si prefera sa lucreze in pofida acestui fapt …de a urma o facultate….asta este realitate si nimeni nu ar trebui sa se mai mire de acest lucru!E trist …..si majoritatea tinerilor plecam in strainatate pt a ne asigura si noi un viitor!

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 28 aprilie 2007

Actualitate

» Fotbal: Universitatea a câştigat meciul cu FC Naţional
» România, gazdă NATO
» Angajaţi sănătoşi – o afacere sănătoasă
» Ruşii nu îndeplinesc condiţiile pentru cumpărarea Daewoo Craiova
» Grave nereguli la delimitarea secţiilor de votare
» Habarniştii cu pancarte
» Fotbal: FC Caracal a învins pe Poli II Timişoara

Local

» Accident grav în Craiova
» Focar de infecţie la dermatologie
» Medicamentele pentru cancer, afacere pe banii statului?
» Ofertă săracă de locuri în şcoli şi facultăţi
» Un oltean în vârf de munte
» Sărăcia – un obstacol în drumul copiilor
» De la serviciu la spital
» Recidivist cu un palmares bogat
» Preşedintele Baroului Constituţional, pus sub acuzare
» Haita de la Norocel sperie Îngeraşii

Dolj

» Scurte ştirii

Gorj

» Săcelu, agonia unui trecut istoric
» Martori amnezici în procesul lui Mischie

Sport

» Misiune uşoară
» Turneul semifinal s-a amânat cu trei săptămâni
» UCM Reşiţa vrea să păstreze trofeul în România
» Galacticele au primit tricourile de campioane
» Un punct pentru salvare
» Parângul Sadu i-a jumulit pe vulturi
» Espanyol, la un pas de finală
» Fetele, premiate cu 10.000 de lei
» Primă de salvare pentru juveţi
» Bilete mai scumpe la Peluza Sud
» Pandurii, fără opt jucători
» Mititelu, banii înapoi!
» Misiune uşoară

Bani & Afaceri

» Privatizare cu prelungiri la AVIOANE
» Craiovenii promovează sistemele europene de management
» Economia va merge ca unsă
» AGA cu repetiţie la SIF Oltenia

Magazin

» HOROSCOP
» Picătura de cunoaştere
» Fereşte-te de radar!
» Apariţie editorială
» Utile Craiova
» Ia TE UITĂ
» Bancul zilei
» Scurte ştirii
» Shopping la vecini
» Pijama party, o incursiune în trecut

Opinii

» Văcăroiu

Top