Focar de infecţie la dermatologie

Autori


Clinica de Dermatologie de la Spitalul de Urgenţă Craiova a devenit un adevărat focar de infecţie, în lipsa igienizării şi a reparaţiilor curente. Inspectorii sanitari spun că nu pot închide secţia pentru că ar lăsa bolnavii fără asistenţă medicală.

Pereţi jupuiţi, fire de curent care atârnă neizolate din tavan, noptiere ruginite, grupuri sanitare neîngrijite cu ţevi sparte prin care ţâşneşte apa, furtunuri în loc de duşuri, closete care nu funcţionează, igrasie, bureţi pe post de perne şi zdrenţe care odinioară au fost cearşafuri, sunt doar câteva din condiţiile de care au parte bolnavii care ajung să fie internaţi în Clinica de Dermatologie de la Spitalul de Urgenţă Craiova.

Astfel de condiţii sunt de neimaginat în orice ţară civilizată. În România însă sunt ceva normal. Oamenii care au cotizat zeci de ani la fondul asigurărilor de sănătate sunt batjocoriţi în momentul în care li se oferă un pat ca să-şi poarte suferinţa în aşa-zise saloane. „Nu avem unde să facem baie. Duş nu există. În baie nu avem decât un furtun, turnăm apă în pumni şi ne spălăm cu apă rece, că apă caldă nu avem de astă-iarnă“, a spus G. D., un pacient internat doar de două zile la Dermatologie. Nici clienţii mai vechi ai secţiei, bolnavi veniţi de patru şi chiar cinci săptămâni, nu s-au obişnuit cu igrasia, mizeria şi rugina din jur. „Suntem oameni amărâţi, bolnavi. Salonul acesta, pe lângă faptul că arată deprimant, este un adevărat focar de infecţie, igrasia şi rugina sunt peste tot, iar apa la baie curge cu ţârâita“, a spus C. G., un bolnav ajuns aici tocmai din Calafat.

Alt salon, aceeaşi poveste. Ca să poată să închidă uşa, din cauza clanţei defecte, bolnavii au improvizat un zăvor dintr-un cui îndoit.

Secţiile sunt la pământ

Demersurile repetate ale conducerii clinicii, adresate managerului Spitalului de Urgenţă Craiova, de a dispune alocarea de fonduri pentru reparaţii sau măcar igienizări au rămas până acum fără un răspuns favorabil. Managerul este însă sigur că în acest an va reuşi să renoveze măcar o parte din clinică. Dr. Cristina Calangiu susţine că dermatologia a fost inclusă în planurile de reparaţii pe acest an. „Rămâne să vedem şi dacă vom primi toată suma de bani solicitată de noi pentru a începe lucrările“, a precizat Calangiu.

Situaţia este cunoscută şi de Inspecţia Sanitară de Stat (ISS) Dolj, instituţie care se ocupă de autorizarea sanitară şi verificarea periodică a condiţiilor igienico-sanitare din unităţile medicale. Inspectorul-şef al ISS Dolj, dr. Marian Voinescu, recunoaşte că dermatologia nu îndeplineşte condiţiile sanitare de funcţionare, dar susţine că nu poate fi închisă, pentru că ar priva bolnavii de asistenţă medicală.


În ultimele trei săptămâni, ISS Dolj a făcut controale în dermatologie, dar şi în toate celelalte secţii ale Spitalului de Urgenţă Craiova, precum şi la Spitalul Municipal „Filantropia“ Craiova. Inspectorii sanitari au constatat că ambele spitale ar trebui închise.

„Toate secţiile sunt la pământ. Am făcut fotografii şi am dat termene de remediere a deficienţelor. Vom reveni peste câteva luni în control, să vedem dacă s-a făcut ceva“, a adăugat Voinescu.

Spitalele nu au autorizaţii sanitare

Este puţin probabil ca problemele să se rezolve până la expirarea termenelor date de inspectorii sanitari. Controalele ISS Dolj au devenit de mult doar un fel de frecţie la picior de lemn. Deficienţele nu sunt remediate, managerii de spitale acuzând lipsa fondurilor, iar inspectorii sanitari nu pot face nimic pentru a-i obliga, după cum susţine chiar Marian Voinescu: „S-a format un cerc vicios. Nici un spital nu are autorizaţie sanitară de funcţionare, dar, ca să poată să încheie contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, toate aceste unităţi sanitare primesc un aviz provizoriu, pentru un an. Nici amenzi nu putem să le dăm. Spun că nu primesc suficiente fonduri ca să facă reparaţiile, contestă procesul-verbal şi câştigă“.

Inspectorii sanitari au venit, au văzut, au plecat şi problemele au rămas. Deşi nu îndeplinesc condiţiile sanitare, spitalele groazei continuă să funcţioneze, ameninţând viaţa şi sănătatea celor pe care ar trebui să-i trateze.Comenteaza acum

2 Comentarii

  1. larisa said:

    te duci la spital in speranta sa te vindeci…nu ca sa iti agravezi situatia.Iar clinica de dermatologie nu ar fi buna nici macar pentru animale, ce sa mai vorbim despre oameni?!..cum am reusit sa intram oare in UE??????

  2. Stan patitul said:

    Sun doctori cu cabinete particulare care nu au aparatura de tratament in cabinet.Deci,baietii programeaza pacientii la Spit nr1 ,folosind aparatura(cauter) si medicamentele statului (platite de noi,pana la urma)EX:cab dermatologic din Calea Bucuresti -in stanga Mc Donald’s-e si o banca acolo,pare-mi-se sau ceva cu asigurari!Curat murdar ,coane…

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 28 aprilie 2007

Actualitate

» Fotbal: Universitatea a câştigat meciul cu FC Naţional
» România, gazdă NATO
» Angajaţi sănătoşi – o afacere sănătoasă
» Ruşii nu îndeplinesc condiţiile pentru cumpărarea Daewoo Craiova
» Grave nereguli la delimitarea secţiilor de votare
» Habarniştii cu pancarte
» Fotbal: FC Caracal a învins pe Poli II Timişoara

Local

» Accident grav în Craiova
» Focar de infecţie la dermatologie
» Medicamentele pentru cancer, afacere pe banii statului?
» Ofertă săracă de locuri în şcoli şi facultăţi
» Un oltean în vârf de munte
» Sărăcia – un obstacol în drumul copiilor
» De la serviciu la spital
» Recidivist cu un palmares bogat
» Preşedintele Baroului Constituţional, pus sub acuzare
» Haita de la Norocel sperie Îngeraşii

Dolj

» Scurte ştirii

Gorj

» Săcelu, agonia unui trecut istoric
» Martori amnezici în procesul lui Mischie

Sport

» Misiune uşoară
» Turneul semifinal s-a amânat cu trei săptămâni
» UCM Reşiţa vrea să păstreze trofeul în România
» Galacticele au primit tricourile de campioane
» Un punct pentru salvare
» Parângul Sadu i-a jumulit pe vulturi
» Espanyol, la un pas de finală
» Fetele, premiate cu 10.000 de lei
» Primă de salvare pentru juveţi
» Bilete mai scumpe la Peluza Sud
» Pandurii, fără opt jucători
» Mititelu, banii înapoi!
» Misiune uşoară

Bani & Afaceri

» Privatizare cu prelungiri la AVIOANE
» Craiovenii promovează sistemele europene de management
» Economia va merge ca unsă
» AGA cu repetiţie la SIF Oltenia

Magazin

» HOROSCOP
» Picătura de cunoaştere
» Fereşte-te de radar!
» Apariţie editorială
» Utile Craiova
» Ia TE UITĂ
» Bancul zilei
» Scurte ştirii
» Shopping la vecini
» Pijama party, o incursiune în trecut

Opinii

» Văcăroiu

Top