De la serviciu la spital

Autori


Şapte angajate ale unei fabrici de încălţăminte din Craiova au fost internate în ultimele zile la Clinica de Medicina Muncii din cadrul Spitalului de Urgenţă Craiova, fiind suspecte de intoxicaţie cu hidrocarburi alifatice.

Autoritatea de Sănătate Publică (ASP) Dolj a emis joi un comunicat în care se precizează că patru angajate ale SC Pregi Impex SRL Craiova s-au prezentat pentru internare la Clinica de Medicina Muncii. Este vorba de Viorica Lăpădat, de 44 de ani, confecţioner feţe încălţăminte, Gheorghiţa Obaciu, de 46 de ani, confecţioner încălţăminte, Iuliana Dimulescu, de 29 de ani, finisor încălţăminte, şi Ileana Sandu, de 38 de ani, pregătitor feţe încălţăminte. Pacientele se plâng de dureri de picioare, problemă care ar fi apărut în urmă cu aproape două luni. „Ne-am internat pentru că ne dor picioarele de mai mult timp. Nu ştim care ar putea fi cauza, însă cred că o să afle doctorii de aici“, a declarat Ileana Sandu.

Conform prof. dr. Ion Toma, şeful Clinicii de Medicina Muncii, se fac investigaţii pentru a se stabili dacă este vorba de o boală profesională sau nu. „După ce pacientele au fost examinate, am stabilit că acestea prezintă tulburări neurologice periferice. De asemenea, unele prezintă şi afecţiuni ale coloanei cervicale, iar pentru două dintre ele se exclude factorul profesional. Vom stabili cu certitudine despre ce este vorba după ce se vor finaliza investigaţiile, iar dacă stabilim că este vorba de o boală profesională, o vom declara“, a explicat prof. dr. Ion Toma.

Toţi muncitorii au fost examinaţi

Miercuri s-a format o comisie de specialişti în medicina muncii care s-a deplasat la SC Pregi Impex, motivul controlului fiind apariţia celor patru cazuri suspecte de intoxicaţie cronică, după cum a comunicat ASP Dolj. La punctul de lucru al societăţii s-a efectuat examenul clinic pentru aproximativ 100 de muncitoare. Dintre acestea, nouă angajate au fost îndrumate să se prezinte la Clinica de Medicina Muncii, încă trei muncitoare fiind internate joi.

Aceeaşi comisie a stabilit că anagajaţii fabricii lucrează opt ore pe zi, într-o singură tură, în hala de lucru unde se efectuează operaţii de confecţionat feţe încălţăminte, lipit manual şi cusut.


Pentru lipit se folosesc adezivi pe bază de cauciuc natural, preparat clasificat ca periculos, şi adeziv policloroprenic în solvent, folosit în industria încălţămintei. Hala de lucru are un sistem de climatizare şi şase ferestre pe fiecare latură, cu posibilitate de deschidere oscilobatantă, pentru ventilaţie, nefiind ventilaţie locală. De asemenea, s-a stabilit că la controlul medical periodic pe anul 2007 nu s-au semnalat îmbolnăviri profesionale sau boli legate de profesie. În anul 2006 nu s-au efectuat determinări toxicologice şi biotoxicologice, determinări care trebuia solicitate de angajator. „Din discuţiile cu angajaţii care lucrează cu agenţii chimici menţionaţi rezultă că în cadrul controlului medical periodic s-a realizat decât examenul clinic general, fără alte examene de laborator complementare“, au precizat reprezentanţii ASP Dolj.

Pregi Impex aşteaptă concluziile medicilor

Comisia de medici craioveni a recomandat societăţii monitorizarea locurilor de muncă, prin efectuarea de determinări fizico-chimice pentru stabilirea factorilor de risc profesional, necesitatea unei mai bune ventilări a spaţiului de lucru şi pauze mai dese pentru angajaţi. Reprezentanţii Pregi Impex spun că aşteaptă concluziile medicilor cu privire la acest caz. „Din toate materiile prime cu care lucrăm, adezivul a fost bănuit pentru aceste îmbolnăviri, însă trebuie subliniat faptul că acesta este importat şi se lucrează cu el conform ultimelor norme în vigoare. Nu ştim exact ce s-a întâmplat şi tocmai de aceea am apelat la medicina muncii, care trebuie să afle care a fost cauza acestor îmbolnăviri“, a declarat Petre Ninulescu, reprezentant al SC Pregi Impex SRL. Acesta a mai precizat că ventilaţia este asigurată atât prin ferestre, cât şi cu aparatura de aer condiţionat, iar muncitorii au câte 15 minute pauză la fiecare două ore, pe lângă pauza de prânz. În ultima perioadă au mai fost cinci cereri de concedii medicale în rândul angajaţilor societăţii, însă pentru alte boli.

Munca omoară 

La sfârşitul săptămânii trecute, Raluca Stroescu, de 30 de ani, din Ploieşti, a murit din cauza epuizării fizice şi psihice. Tânăra era manager de audit la filiala din România a firmei Ernst&Young, iar în ultimele trei săptămâni lucrase intensiv la un proiect, timp în care a slăbit circa şapte kilograme. Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 28 aprilie 2007

Actualitate

» Fotbal: Universitatea a câştigat meciul cu FC Naţional
» România, gazdă NATO
» Angajaţi sănătoşi – o afacere sănătoasă
» Ruşii nu îndeplinesc condiţiile pentru cumpărarea Daewoo Craiova
» Grave nereguli la delimitarea secţiilor de votare
» Habarniştii cu pancarte
» Fotbal: FC Caracal a învins pe Poli II Timişoara

Local

» Accident grav în Craiova
» Focar de infecţie la dermatologie
» Medicamentele pentru cancer, afacere pe banii statului?
» Ofertă săracă de locuri în şcoli şi facultăţi
» Un oltean în vârf de munte
» Sărăcia – un obstacol în drumul copiilor
» De la serviciu la spital
» Recidivist cu un palmares bogat
» Preşedintele Baroului Constituţional, pus sub acuzare
» Haita de la Norocel sperie Îngeraşii

Dolj

» Scurte ştirii

Gorj

» Săcelu, agonia unui trecut istoric
» Martori amnezici în procesul lui Mischie

Sport

» Misiune uşoară
» Turneul semifinal s-a amânat cu trei săptămâni
» UCM Reşiţa vrea să păstreze trofeul în România
» Galacticele au primit tricourile de campioane
» Un punct pentru salvare
» Parângul Sadu i-a jumulit pe vulturi
» Espanyol, la un pas de finală
» Fetele, premiate cu 10.000 de lei
» Primă de salvare pentru juveţi
» Bilete mai scumpe la Peluza Sud
» Pandurii, fără opt jucători
» Mititelu, banii înapoi!
» Misiune uşoară

Bani & Afaceri

» Privatizare cu prelungiri la AVIOANE
» Craiovenii promovează sistemele europene de management
» Economia va merge ca unsă
» AGA cu repetiţie la SIF Oltenia

Magazin

» HOROSCOP
» Picătura de cunoaştere
» Fereşte-te de radar!
» Apariţie editorială
» Utile Craiova
» Ia TE UITĂ
» Bancul zilei
» Scurte ştirii
» Shopping la vecini
» Pijama party, o incursiune în trecut

Opinii

» Văcăroiu

Top