8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUn milion de euro pentru cinematograful Alutus

Un milion de euro pentru cinematograful Alutus

OLT. Primăria Slatina a organizat miercuri, în sala de consiliu, o dezbatere publică pe tema transformării cinematografului „Alutus“ într-o sală multifuncţională, care să găzduiască atât reprezentaţii de teatru, lansări, parade de modă, cât şi proiecţii de filme şi alte proiecte culturale.
Pentru acest proiect se va cheltui un milion de euro, construcţia fiind gata cel mai devreme anul viitor. Graba cu care s-a desfăşurat întâlnirea i-a făcut pe cei prezenţi să aibă rezerve în ceea ce priveşte scopul declarat al invitării lor acolo. Primarul Darius Vâlcov a prezentat pe scurt tema întâlnirii, a salutat şi a plecat, invitaţii fiind lăsaţi pe mâna proaspătului city-manager Minel Prina. Şi acesta pare să fi avut treburi grabnice de rezolvat, pentru că după o jumătate de oră a dat startul plecării într-o scurtă vizită la cinematograful preluat de primărie în iarnă.
La întâlnire au participat unii dintre primii actori amatori, care în urmă cu 25 – 30 de ani formau trupa „Evrika“, actuali directori ai instituţiilor de cultură, arhitecţi şi proiectanţi. S-a căzut de acord asupra necesităţii unui spaţiu în care să se desfăşoare acţiunile culturale, numai că, în momentul în care cineva a îndrăznit să facă o propunere concretă, să-şi expună punctul de vedere privitor la modul cum va arăta sala în viitor, răspunsul a fost, invariabil: „Nu discutăm acum de detalii, este treaba proiectanţilor“. Tonul discuţiei s-a schimbat, ce-i drept, în partea a doua a întâlnirii, în sala de cinema.

„Nu intrăm în competiţie cu alte oraşe, gen Caracal“

Edilii Slatinei par să-şi fi adus aminte că în domeniul cultural acţiunile municipalităţii n-au trecut decât rareori de stadiul concertelor în stradă, deşi locuitorii municipiului şi-au manifestat dorinţa de a avea un teatru în oraş, după cum a spus Minel Prina, amintindu-şi de un sondaj de opinie realizat de Primăria Slatina. Teatrul Municipal „Eugen Ionescu“, deşi există în scripte, nu s-a bucurat de prea mare susţinere şi nici nu se poate vorbi de personal angajat, actorii amatori lucrând pe bază de voluntariat, iar spectacolele jucându-se în afara oraşului. Caracalul, celălalt muncipiu al judeţului, are în schimb o activitate culturală în toată regula, lucru care pare să-i fi pus pe gânduri pe conducătorii Slatinei, ambiţionându-i să construiască în oraş, dacă nu un teatru, cu care se poate mândri Caracalul, cel puţin o sală. Minel Prina a ţinut însă să spună că hotărârea de a face funcţional cinematograful n-are nici o legătură cu rivalitatea între oraşe: „Nu intrăm în competiţie cu alte oraşe, gen Caracal, ci facem asta pentru că trebuie“, a spus Prina.

Dacă se poate, trei săli într-una

Regizorul Mihai Lungeanu, cel care de ani de zile îşi rupe din timp pentru a veni din Bucureşti la Slatina să pregătească spectacolele de teatru, a recomandat, ca şi alţi participanţi la discuţii, ca sala cinematografului să fie astfel dimensionată încât să poată servi pentru o gamă largă de evenimente culturale. Nici un artist nu-şi mai închipuie că, indiferent de proiect, ar putea să umple o sală de 600 de locuri (câte avea iniţial cinematograful „Alutus“), aşa că se merge pe ideea teatrului de proiect, cu buget clar şi număr de reprezentaţii stabilit dinainte.
„Teatrul este un lux“, s-a mai spus miercuri, motiv pentru care şi sala va fi adaptată pentru publicul interesat cu adevărat, deloc numeros, judecând după faptul că un spectacol al actriţei Maia Morgenstern, programat în martie, nu s-a putut juca la Slatina pentru că nu s-au vândut mai mult de douăzeci şi ceva de bilete. Cum dimensiunea sălii permite, foarte probabil se va prefera varianta unui spaţiu ce poate fi transformat, în funcţie de necesităţi, dintr-o sală mare în trei mici. Discuţiile nu s-au încheiat, o nouă întâlnire pentru a se transmite propunerile concrete fiind programată pentru 16 mai, aceste propuneri constituind teme pentru arhitecţii care se vor ocupa de sală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS