8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUn procuror se ceartă cu nişte săteni pe un gard

Un procuror se ceartă cu nişte săteni pe un gard

Între procurorul Ion Prună din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Cărbuneşti şi o familie din localitatea Prigoria, satul Călugăreasa, a intrat dihonia, motivul fiind un zid care a fost făcut una cu pământul de executorii judecătoreşti.

Gorj. Procurorul Ion Prună din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Cărbuneşti şi familia Bachichie din satul Călugăreasa, comuna Prigoria, se ceartă de ani buni pe o bucată de teren. Zilele trecute, un zid din piatră a fost făcut una cu pământul, după ce un executor judecătoresc a pus în aplicare o sentinţă judecătorească dată de Judecătoria Târgu Cărbuneşti. Potrivit magistraţilor din Cărbuneşti, procurorului Prună i se recunoaşte dreptul de proprietate asupra porţiunii de teren aflat în folosinţa familiei Bachichie. Judecătorii dispun şi demolarea gardurilor şi a anexelor gospodăreşti construite în acest loc. La rândul lor, membrii familiei Bachichie, care au asistat cum o parte din munca de o viaţă le este demolată, au precizat că terenul de 12 ari reprezintă o moştenire de familie, lucru pe care îl şi demonstrează cu acte rămase de la strămoşi.

Probleme de familie

Procurorul Ion Prună şi membrii familiei Bachichie se înrudesc. Aceştia sunt moştenitorii unei averi care s-a împărţit în urmă cu mai multe zeci de ani între rude.
„Sunt acte clare din care rezultă că suprafaţa de 12 ari a fost moştenită de părinţii mei. Le-am scos de la Arhivele Statului. Nu se poate ca acum acest teren să ajungă la altcineva. Procurorul Prună a depus în 1991 o cerere pentru reconstituirea dreptului de proprietate în Prigoria, la care a anexat şi o adeverinţă luată de la Primăria Albeni, în care se face vorbire despre o anume suprafaţă de teren de 12 ari, în vatra satului Călugăreasa. Astfel a obţinut un titlu de proprietate, care cuprinde şi suprafaţa de teren din curtea noastră. Noi ştiam că suntem moştenitori de drept, dar el a reuşit să obţină acest titlu. Înainte, terenurile s-au aflat în administrarea comunei Albeni şi de aceea a luat adeverinţă de acolo. Noi avem acte cum că terenul este moştenirea noastră de familie, dar până ni se va face dreptate va mai trece. Suntem oameni simpli“, a spus Maria Bachichie, cea care s-a trezit cu executorii judecătoreşti pe cap. În încercarea disperată de a aplana un conflict de familie vechi de decenii, Ion Prună şi familia Bachichie au încheiat în 2001 o convenţie prin care făceau schimb de terenuri. Procurorul a primit un teren în altă parte, în sat, şi lucrurile părea să se liniştească. În 2006, convenţia a picat şi procurorul şi-a reluat demersul de a intra în posesia bucăţii de pământ din curtea familiei Bachichie.

Avocata cere strămutarea procesului

Avocata Teofila Cojan, cea care reprezintă în instanţă interesele familiei Bachichie, a declarat că executorul judecătoresc Valeriu Răduleţu a pus în executare o hotărâre judecătorească prescrisă: „Nu se poate aşa ceva. Au trecut de mult trei ani de când se putea face acest lucru şi totuşi s-a făcut. Poate că unii sunt mai puternici decât alţii. În plus, terenul este în litigiu, pentru că pe rolul instanţelor de judecată sunt mai multe procese. Au mers acolo şi au pus la pământ un gard şi un zid. Am făcut din nou acţiune pentru anularea titlului de proprietate pentru acea porţiune de teren de 12 ari şi aşteptăm să cerem strămutarea, pentru că la Târgu Jiu nu vrem să mai fim judecaţi. Până la urmă terenul respectiv este al lor de drept, de aceea luptăm să anulăm acel titlu de proprietate“, a afirmat avocata Teofila Cojan.

Procurorul îşi susţine cauza

Contactat telefonic pentru un punct de vedere, procurorul Ion Prună a declarat că toată procedura de punere în executare a hotărârii judecătoreşti rămase definitive este legală, intervenind personal pentru reactivarea cererii lăsate la executorul Valeriu Răduleţu: „Există o hotărâre judecătorească şi a fost pusă în aplicare. Nu este vorba de nici o prescriere. Avocata nu ştiu ce vorbeşte. Prescrierea se face în zece ani. Ce procese pe rol? Ei au renunţat la procese şi nu au câştigat nimic. Ce procese să mai fie şi nu contează asta pentru că întâi se pune în aplicare executarea şi apoi se revine, dacă apare altă hotărâre. Dosarul era în executare, dar în 2001 am făcut o convenţie cu ei şi am stabilit nişte lucruri. Am dat suprafaţa de teren respectivă, pe care am titlu de proprietate, şi ei mi-au dat altă suprafaţă de teren. Anul trecut nu ştiu de ce au renunţat la schimbul ăsta şi au revenit la terenul respectiv. Eu am mers la executor şi am reactivat cererea de executare şi s-a ajuns în situaţia aceasta. Eu eram mulţumit cu acel schimb, dar ei au încercat mereu să obţină o hotărâre care să anuleze titlul de proprietate. Există o hotărâre judecătorească definitivă şi a fost pusă în aplicare“, a precizat Ion Prună, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Cărbuneşti.

La mâna executorului

Conducerea Tribunalului Gorj a precizat că sentinţa dată de Judecătoria Târgu Cărbuneşti a rămas definitivă la Curtea de Apel din Craiova, pe 27 noiembrie 2000, şi că termenul de prescriere în astfel de cazuri este de trei ani. Acţiunea de punere în executare poate fi însă oprită şi apoi reluată. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU