21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Scurte ştiri

Festival de teatru la Văleni
OLT.
Liceul Văleni va organiza luna viitoare cea de-a doua ediţie a Festivalului naţional de teatru „Nişte ţărani“. Evenimentul, deschis tuturor elevilor din clasele I – XII pasionaţi de teatru, se va derula pe 19 şi 20 mai. Festivalul, al cărui preşedinte de onoare este scriitorul Dinu Săraru, e dotat cu premii pentru patru categorii de concurs: învăţământ primar, gimnazial, liceal şi interpreţi individuali. De asemenea, Fundaţia „Nişte ţărani“ va acorda un premiu special. Elevii din judeţ interesaţi se pot înscrie până la 30 aprilie. Data-limită de înscriere pentru trupele de teatru şi interpreţii individuali din alte judeţe este 7 mai. Înscrierile se fac la Liceul Văleni (tel./fax: 0249/487.717, zilnic până la ora 14.00). Persoana de contact este Alexandru Fifoiu (tel: 0249/487.361, după ora 14.00). (C.M.)

Maşină de cărat morţi
OLT.
Serviciul Judeţean de Medicină Legală (SJML) Olt are în sfârşit o maşină pentru transportul decedaţilor. Autovehiculul, o Dacia Pick-up adaptată pentru acest tip de transport, a venit după ani de când conducerea SJML a tot făcut referate, solicitând alocarea de fonduri pentru această achiziţie din banii serviciului. Faptul că SJML funcţionează ca o secţie externă a Spitalului Judeţean Slatina a făcut ca solicitarea să nu aibă ecou ani buni, totdeauna banii serviciului servind în fapt acoperirii altor găuri din bugetul spitalului. În tot acest timp, poliţiştii s-au plâns că sunt obligaţi să păzească ore întregi cadavrele rămase în stradă, pentru că nu aveau cu ce să le transporte la morgă. Deocamdată însă, nu are cine să conducă maşina, de la 1 mai urmând să fie angajat şi un şofer care să o aibă în grijă.  (A.M.)

Slătinenii au scăpat de debranşări
OLT.
Intrarea în vigoare a noii legislaţii de servicii comunale şi a ordinului ANPC privind modificarea contractelor le oferă slătinenilor cu datorii la apă răgaz până pe 16 mai. Aceasta, deoarece ultimele somaţii-preavize au fost eliberate pe 16 aprilie, iar termenele de achitare s-au prelungit la 30 de zile. „În prezent, în Slatina nu există nici o debranşare de la apă. Ultimele somaţii au fost emise pe 16 aprilie şi pot fi aplicate pe 16 mai“, a declarat marţi Teodor Zamfir, purtătorul de cuvânt al SC Aceti SA. 13 dintre asociaţiile din oraş au primit somaţiile. Şase dintre ele, Asociaţiile de proprietari nr.1, 13, 16, 55, 65 şi 104, au fost preavizate pentru neachitarea obligaţiilor de plată asumate prin procesele-verbale de eşalonare încheiate la separarea consumului pe orizontală, iar şapte – Asociaţiile 5, 29, 54, 60, 61, 70 şi 90 – au primit somaţii pentru neplata de facturi mai vechi de 60 de zile. „Aceti va respecta noile termene de notificare impuse de legislaţia pentru apărarea drepturilor consumatorilor, prin care se oferă o perioadă mai mare de timp pentru reglarea problemelor. Mi-e teamă însă că unii ar putea uita în 30 de zile de datorii“, a comentat reprezentantul Aceti.  (V.V.)

Mănăstirea Bistriţa, ameninţată de un incendiu
VÂLCEA.
Vegetaţia de pe două hectare din comuna Costeşti, judeţul Vâlcea, a ars marţi, în urma unui incendiu, care ameninţa şi proprietăţile Mănăstirii Bistriţa. Pentru că terenul era accidentat, pompierii Gărzii de Intervenţie Govora din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru“ (ISU) Vâlcea au intervenit pentru a stinge focul. Pompierii au fost sprijiniţi şi de membrii comitetului local pentru situaţii de urgenţă şi de localnici. „Până la stingerea incendiului a ars vegetaţia de pe circa două hectare. Focul a fost lichidat după două ore, înainte ca acesta să se extindă şi la bunurile de pe proprietăţile Mănăstirii Bistriţa. În urma verificărilor de la faţa locului s-a stabilit că incendiul a izbucnit din cauza unui tânăr care a dat foc vegetaţiei uscate pentru a curăţa un teren“, a declarat locotenentul Cătălin Popescu, purtătorul de cuvânt al ISU. (A.S.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS