14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPensionarii pot spune adio sejurului la băi

Pensionarii pot spune adio sejurului la băi

Numărul biletelor de tratament pentru judeţul Dolj a fost înjumătăţit anul acesta faţă de 2005.

Vacanţă la mare sau la munte, cazare în hoteluri de două sau trei stele, cu tratament medical de specialitate pentru fiecare afecţiune sunt doar câteva dintre aspiraţiile oricărui om, la care se gândeşte un an. Şi pensionarii puteau să viseze la un asemenea sejur, mai ales că aveau un număr considerabil de bilete repartizate anual de Casa Naţională de Pensii. Peste 15.000 de persoane, vârstnici, oameni cu invaliditate, asiguraţi din sistemului public care suferă de anumite afecţiuni pentru care li s-a recomandat de către medic tratament balnear etc., s-au înscris pe listele de la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Dolj încă din luna decembrie pentru a fi sigure că se vor pleca la tratament 18 zile, gratuit sau cu bilete la preţuri stabilite în funcţie de valoarea pensiei.
„Am primit deja biletele pentru tot anul 2007. Dacă anul trecut ne-au fost repartizate 11.084 de bilete, iar acum doi ani 15.700, anul acesta numărul a fost redus considerabil, Casei Judeţene de Pensii Dolj fiindu-i alocate doar 7.674 de bilete. Reducerea numărului de bilete acordate este cauzată de majorarea prestaţiilor sociale şi de cazare din staţiunile balneoclimaterice. Sperăm însă ca, până la sfârşitul anului, în funcţie de numărul de solicitări pe care le avem, să mai primim bilete de tratament“, a menţionat Eugenia Filimon, directoarea executivă adjunctă a CJP Dolj.
Cele mai solicitate staţiuni sunt Olăneşti, Govora, Căciulata, Herculane.

Gratuit în staţiune, 18 zile…

Pentru a obţine biletul de tratament într-una dintre cele trei staţiuni balneare recomandate de medicul specialist este obligatoriu ca solicitantul să prezinte cuponul de pensie din luna anterioară plecării în staţiune, recomandarea medicală pentru tratament balnear, eliberată de medicul de familie sau de medicul specialist, copie după legitimaţia de veteran de război sau copie după decizia prin care sunt stabilite drepturile în baza Decretului-lege nr. 118/1990 sau a Legii nr. 189/2000, adeverinţa care atestă calitatea de asigurat şi salariul brut lunar şi cartea de identitate sau buletinul.

Cuantumul contribuţiei

Pentru vârstnicii a căror pensie din luna anterioară celei pentru care se eliberează biletul, este mai mică sau egală cu nivelul salariului minim pe economie, suma plătită pe bilet este de: -55% din cuantumul total cuvenit al drepturilor de pensie din luna anterioară celei pentru care se eliberează biletul de tratament balnear, pentru biletele cu data de început a sejurului în perioada 16 septembrie – 14 iunie; -65% din cuantumul total cuvenit al drepturilor de pensie din luna anterioară celei pentru care se eliberează biletul de tratament balnear, pentru biletele cu data de început a sejurului în perioada 15 iunie – 15 septembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS