17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalNicolae Mischie, primul baron condamnat

Nicolae Mischie, primul baron condamnat

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au condamnat ieri pe fostul baron de Gorj, Nicolae Mischie, la un an de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, în procesul privind introducerea în ţară a unei arme de vânătoare.

Magistraţii au dispus confiscarea armei respective şi plata cheltuielilor de judecată, în valoare totală de 2.000 de lei. Decizia de ieri a instanţei supreme este definitivă, neexistând altă cale de atac împotriva ei. Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, Nicolae Mischie, a declarat că nu a fost anunţat de avocaţii săi despre sentinţa instanţei supreme: „Nu ştiu nimic. Sunt la cursuri la Universitate. Nu am fost anunţat. Rămâne de văzut şi cu amenda, şi cu decizia. Nu ştiu nimic“.
Dacă va mai fi condamnat la închisoare în alt dosar penal în care este judecat, Mischie va ajunge după gratii. El mai este judecat în alte trei dosare penale.

Mischie a fost iniţial doar amendat

În acest dosar, magistraţii Tribunalului Gorj şi cei ai Curţii de Apel Craiova i-au aplicat lui Mischie doar o amendă administrativă, după ce au considerat că fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj a comis doar o contravenţie. Procurorii au contestat soluţia Curţii de Apel Craiova la instanţa supremă.
La termenul anterior, Nicolae Mischie le-a declarat magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie că a cumpărat această armă „din snobism vânătoresc“. El a adăugat că, de când a cumpărat această armă, în 1997, şi până la introducerea ei efectivă în ţară, în 2003, s-a lăudat cu ea prietenilor.
Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj a spus că pe 9 februarie 2003 a intrat în ţară, cu arma „în sacoşă“ şi că, „fiind duminică“, nu i s-ar fi cerut în mod expres să facă declaraţia vamală. De altfel, fostul şef al CJ Gorj a arătat că ştia că este necesar să se prezinte la poliţie pentru autorizaţie şi că exista posibilitatea vămuirii în localitatea de domiciliu. Din acest motiv, el s-a prezentat două săptămâni mai târziu, la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Gorj. Cert este faptul că procurorii începuseră cercetările împotriva fostului lider pesedist în momentul în care Nicolae Mischie a arătat că arma era defectă când a cumpărat-o, motiv pentru care a lăsat-o la reparat, obiectul fiindu-i predat şase ani mai târziu.
Fostul preşedinte al CJ Gorj a fost acuzat de contrabandă cu arme după ce fostul prefect de Gorj, Pantelimon Manta, a declarat că în timpul unei vizite oficiale făcute în 1997 în Elveţia ar fi fost rugat de fostul preşedinte al consiliului judeţean să îi introducă o parte din armă prin vamă. Manta a precizat că a refuzat, iar Mischie şi-ar fi trecut singur arma, fără să o declare la vamă.
Procurorii gorjeni au deschis o anchetă şi, după două zile, au dispus neînceperea urmăririi penale. Dosarul a fost redeschis ulterior, iar ancheta s-a finalizat prin trimiterea în instanţă a lui Nicolae Mischie pentru contrabandă cu arme şi încălcarea regimului armelor şi muniţiilor.

Judecat în alte trei dosare penale

Nicolae Mischie mai este judecat în alte două dosare penale, în care este acuzat de fapte de corupţie. În cazul în care va fi găsit vinovat şi condamnat la închisoare, acesta va ajunge după gratii.
Fostul baron de Gorj a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, pentru că ar fi primit mită, constând în diverse lucrări de construcţie efectuate la locuinţele sale şi alte bunuri, de la omul de afaceri Clement Mocanu, pentru a-l ajuta pe acesta să câştige mai multe licitaţii.
În alt dosar penal instrumentat de procurorii gorjeni, Mischie a fost găsit vinovat de contrabandă cu maşini şi de faptul că firma acestuia a beneficiat în mod ilegal de avantajele statutului de investitor într-o zonă defavorizată, folosindu-se de un sediu fictiv, precum şi de alte documente false. Acesta a adus în ţară două maşini, fără să plătească taxe vamale. De asemenea, Mischie a fost chiar arestat preventiv timp de cinci zile în dosarul penal privind lucrările efectuate de firma unui apropiat, Relu Ştefănoiu.
Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj a fost trimis în judecată pentru abuz în funcţie. Anchetatorii au stabilit că afaceristul a obţinut, în urma susţinerii lui Mischie, mai multe lucrări de pietruiri şi modernizări de drumuri, pe care le-a făcut doar pe hârtie. Relu Ştefănoiu, Nicolae Mischie, precum şi alţi funcţionari din Consiliul Judeţean Gorj au fost trimişi în judecată în acest dosar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII