17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalBrazda, întoarsă

Brazda, întoarsă

Cei mai zgomotoşi dintre craiovenii care au participat până acum la proiectul „Fii vocea cartierului tău!“, peste 600, s-au dovedit, de departe, locuitorii din Brazda lui Novac. Şi aveau de ce…

Peste 100 de craioveni i-au luat în primire marţi seară pe primarul Craiovei şi pe cei câţiva directori aduşi să dea fiecare socoteală pe fâşia lui, la întâlnirea „Fii vocea cartierului tău!“, organizată de Gazeta de Sud lunar, începând din noiembrie 2006. Sala pusă la dispoziţie de conducerea Şcolii nr. 23, din Brazda lui Novac, căreia îi mulţumim pe această cale, a părut neîncăpătoare, mai ales pentru indignarea oamenilor, care, timp de aproape trei ore, au vrut să ştie cum le pot fi rezolvate păsurile. Primarul Antonie Solomon n-a avut timp să-şi ia marjă de protecţie, fiind aproape silit să recunoască, încă de la începutul dezbaterii, că Brazda lui Novac a fost sărită an de an la împărţeala banilor. „Nu vreau să găsesc nici o scuză. Aţi fost uitaţi şi o recunosc, atât cât am căderea să judec şi să fiu judecat. Dar, vă spun, v-a venit rândul!“, a afirmat Solomon după primele intervenţii ale contribuabililor, încercând să mai îndulcească atmosfera. Selecţia celor mai încinse probleme ale craiovenilor din Brazda lui Novac este foarte dificilă, paralizia sistemelor de recirculare a apei calde, lipsa parcărilor, dispariţia spaţiilor verzi ori apatia poliţiştilor reprezentând în egală măsură insuficienţe cronice ale organelor de stat. Gazeta de Sud va încerca însă, ca de fiecare dată, să afle cât preţ au pus oficialii pe cererile contribuabililor.

Apa caldă, livrată rece

Locuitorii din Brazda lui Novac acuză la unison Regia Autonomă de Termoficare Craiova şi primăria că au lăsat de izbelişte sistemele de recirculare a apei din imobile. Din această cauză, pe reţeaua de apă caldă de la etajele superioare ale blocurilor curge apă rece zeci de minute până să se încălzească. Ioan Popa este doar una dintre „vocile“ Brazdei care vor să ştie până când vor mai plăti apă rece la preţ de caldă. „După ce umplu două căzi de apă rece de la robinetul de apă caldă începe să se încălzească. Dar noi plătim acea apă rece la tarif de apă caldă. Cine ne demonstrează nouă că apa intră în bloc la 55 de grade Celsius, cum este legal?“ Directorul general al Termoficării, Tatian Tudorache, susţine că multe reţele de recirculare au fost desfiinţate cu zeci de ani în urmă, când s-a renunţat la alimentarea în sistem fracţionar a apei calde, iar repunerea lor în funcţiune necesită timp îndelungat. „Întâmplarea face ca în Brazda lui Novac să persiste astfel de probleme din pricină că aici sunt cele mai multe ţevi de recirculare inutilizabile şi, în plus, chiar dacă ar fi funcţionale, punctele termice nu au fost prevăzute cu pompe de recirculare. Realizarea sau reasamblarea reţelei, fiindcă ea este moartă în proporţie de 90%, ar însemna decopertarea a 560 km de conductă. Or, o astfel de lucrare nu se poate face decât în câţiva ani. În zonele în care Termoficarea înlocuieşte conductele de alimentare se face şi recircularea. Brazda a avut de tras şi din acest punct de vedere, fiindcă nu s-a aflat în graficul din ultimii ani. În 2007 şi 2008 vor fi executate însă mai multe intervenţii în acest cartier“, a declarat Tudorache.

Cartierul fără trotuare

De fapt, trotuare există, dar sunt pline de maşini toată ziua. Parcări sunt, de asemenea, dar sunt şi ele ocupate. Iar trecătorii merg, desigur, pe carosabil. „Veţi vedea că 15-20% din locurile de parcare sunt ocupate de maşinile de marfă ale societăţilor comerciale şi de maşinile de serviciu. Neavând unde să parcheze, locatarii sau ceilalţi proprietari de autovehicule opresc pe trotuare, dar nu oricum: pe toată suprafaţa trotuarului. Oamenii merg pe stradă“, a spus Nicolae Pârjol, unul dintre craiovenii veniţi la „Fii vocea cartierului tău!“. Primarul Craiovei, Antonie Solomon, i-a asigurat pe participanţi că, după reabilitarea trotuarelor – acţiune în plină desfăşurare în Brazda lui Novac – vor fi plantaţi stâlpişori, mai ales în apropierea unităţilor de învăţământ şi pe străzile aglomerate. „Vă spun că nu vor mai parca pe trotuarele înguste. Vom pune stâlpişori în această vară, imediat ce trotuarele degradate vor fi reparate“, a declarat Antonie Solomon. În privinţa parcărilor, Solomon a precizat că nu se pot aloca deocamdată nominal locuri, din cauză că Bănia nu deţine la această oră un cadastru.

Circulaţie de coşmar

Şi şoferii, şi pietonii au adus reproşuri administraţiei la capitolul fluidizare şi siguranţă trafic. Gheorghe Ivănescu susţine că sunt artere de relaţie între străzile Păltiniş şi Brazda lui Novac sau Constantin Brâncuşi pe care s-a instituit sens unic fără noimă. „În acest fel se aglomerează inutil celelalte străzi de legătură“, este de părere Ivănescu, susţinut de un vecin care a prezentat situaţia aleii dintre blocurile A6 şi A7, unde se înregistrează o frecvenţă a maşinilor ameţitoare, „de ţi-e frică să ieşi“. Lumea este revoltată şi pentru că sunt şcoli, cum este cazul gazdei de marţi a proiectului „Fii vocea cartierului tău!“, în preajma cărora nu au fost amplasate indicatoare şi semne de trecere pentru pietoni. Primarul Solomon a declarat că sensurile de mers sunt stabilite de o comisie de sistematizare, în care Primăria Craiova poate doar să propună anumite schimbări. „Trecerile de pietoni şi celelalte marcaje vor fi executate în curând, fiindcă licitaţia pentru aceste lucrări tocmai s-a încheiat“, a mai arătat primarul.

Care poliţie?

Mersul pe stradă şi lăsatul maşinii afară peste noapte au un numitor comun în Brazda lui Novac: nesiguranţa. „De cinci ori mi s-a spart maşina. Poliţia spune ba că autorii sunt necunoscuţi, ba că sunt minori şi nu pot fi anchetaţi. La cine să mai apelăm?“, i-a întrebat Paul Mitran pe oficialii invitaţi la „Fii vocea cartierului tău!“. Agresiunea, jignirea, distrugerea spaţiilor verzi şi aruncarea la întâmplare a gunoaielor de tot felul sunt câteva dintre acţiunile frecvente în Brazda lui Novac la care poliţia este indiferentă, au susţinut craiovenii. Dacă şeful Secţiei 4 Poliţie, Valentin Gavrilă, nu s-a înghesuit să dea replica, sfătuindu-i pe craioveni să sune la 112, şeful Poliţiei Comunitare Craiova şi-a însuşit critica. „Nici eu nu sunt mulţumit de mulţi dintre poliţiştii comunitari. Dar nu uitaţi că, în acest an, până acum, s-au aplicat deja 5.600 de sancţiuni contravenţionale, majoritatea pentru încălcarea normelor de gospodărire comunală. Ce să facem în plus, dacă instanţele transformă amenda în avertisment?“, a spălat Constantin Petrescu faţa şifonată a Poliţiei Comunitare pe care o conduce.

Dragoste pentru rablă

Craiovenii nu s-au împăcat cu gândul că, dacă nu-şi ridică maşinile abandonate de pe domeniul public, riscă să nu şi le mai găsească într-o bună zi. Lavinia Petre a declarat că nu se va supune somaţiei trimise de primărie de a-şi muta maşina de la stradă. „Plătesc la zi taxele şi impozitele pentru această maşină. Am fost somată să o iau, fiindcă altfel va fi considerată abandonată şi va fi ridicată de primărie. Într-adevăr, nu o folosim acum. Dar nici nu vreau să o iau, pentru că oricum n-am unde s-o duc“, le-a mărturisit Lavinia Petre autorităţilor. Conform unei hotărâri din 2004 a Consiliului Local Municipal, modificată în două rânduri, autovehiculele abandonate pe domeniul public pot fi săltate de municipalitate, iar recuperarea lor îi costă scump pe proprietari.

Terenul şcolilor, răscumpărat

Profesorul Viorel Dobre i-a cerut primarului Antonie Solomon să nu lase să dispară terenurile de sport ale unităţilor de învăţământ, dând exemplu Colegiul „Nicolae Titulescu“, din Brazda lui Novac. „Elevii trebuie să aibă un teren de sport. Suntem informaţi că acest teren este revendicat şi retrocedat. Nu poate să se întâmple aşa ceva“, a spus profesorul Dobre. Primarul Antonie Solomon a declarat că lucrează deja la un proiect de hotărâre, prin care va propune consiliului local să aprobe răscumpărarea acestui teren. „Am luat decizia de a nu renunţa la pământul din incinta şcolilor. Terenul despre care vorbiţi va rămâne al colegiului, fiindcă vom plăti. Legea (247, a proprietăţii – n.r.) e ticăloasă, dar nu vă mai faceţi probleme. Primăria va cumpăra înapoi ce justiţia sau legea strâmbă a dat altora în curtea şcolilor“, a adăugat Solomon.

„S-a scos leopardul“

Vocile din cartierul Brazda lui Novac nu au prins acelaşi ton când a venit vorba de campania de curăţenie pe domeniul public, demarată de Primăria Craiova la începutul anului. Eugenia Petre, de pildă, este revoltată pentru că angajaţii serviciilor primăriei vor să-i desfiinţeze portiţele şi plasele de la grădiniţă, considerate construcţii fără autorizaţie: „Nu pot păstra grădiniţa curată fără plasă metalică. Dacă o vor lua, aşa cum m-au ameninţat, acolo va fi WC public“. Discuţii interminabile pe tema înălţimii gardurilor vii, aduse de municipalitate la 80 cm. Paul Mitran spune însă că, în cei 40 de ani de când locuieşte în cartier, este prima oară când au fost defrişate bălăriile şi acareturile anapoda: „E prima dată în 40 de ani când se face o acţiune de asemenea anvergură. S-a scos leopardul“.

Casă cu trei adrese

În blocul D13 există apartamente înscrise, în funcţie de instituţiile care emit diverse acte, la trei adrese diferite. De exemplu, un certificat de nomenclatură stradală dovedeşte că o locuinţă din D13 este pe b-dul Dacia, buletinul unuia dintre locatarii de aici atestă că omul locuieşte, evident, în blocul D13, dar pe strada Brazda lui Novac, iar o factură a CEZ Vânzare (fosta Electrica) este trimisă către acelaşi apartament, din blocul D13, dar pe strada Mareşal Averescu.

UE face Rocada

Oficialii au mai dat seamă pentru starea proastă a bulevardului Dacia şi pentru că permit încă traficul greu pe această arteră, ca şi pe b-dul Decebal, în condiţiile în care Centura de Nord poate prelua transporturile de tonaj greu care tranzitează Craiova, distrugând asfaltul. Primarul Antonie Solomon a făcut cunoscut în premieră că municipalitatea a întocmit un proiect pentru obţinerea a 500 de miliarde de lei vechi pentru reabilitarea acestor artere de circulaţie. „Avem un proiect pentru fonduri UE în acest scop, pe care sperăm să îl aplicăm în această primăvară. În privinţa traficului, cred că transportatorii încă nu ştiu de Centura de Nord, dar vor afla, cu siguranţă, când vom începe reabilitarea Rocadei“, a declarat primarul.

Vis de 200 de autobuze noi

Tot în exclusivitate, primarul Craiovei a prezentat marţi seară, la „Fii vocea cartierului tău!“, al doilea proiect european de anvergură, prin care încearcă să atragă în Bănie bani pentru achiziţionarea a 200 de autobuze noi. „Suntem obligaţi, practic, să cumpărăm autobuze, şi încă multe şi ecologice, fiindcă ale noastre nu mai corespund normelor UE. Lucrăm la un proiect pe care cred că-l finalizăm într-o lună, două“, a arătat primarul, ca răspuns la acuzele aduse de craioveni la adresa calităţii transportului în comun craiovean.

Maidanezii, vânaţi după 1 Mai

Câinilor comunitari li s-a dat încă un termen până la care pot zburda prin Craiova: 1 Mai. Cum problema maidanezilor agresivi a fost ridicată şi în Brazda lui Novac, directorul Serviciului public de salubritate, Sorin Ciobanu, s-a angajat să pornească ecarisajul pe 1 Mai. „Ştiţi că au fost nişte neînţelegeri legate de transferul de patrimoniu al Adăpostului canin de la Făcăi şi, implicit, de organizarea cabinetului medical-veterinar, fără de care ecarisajul nu poate funcţiona. Însă acum s-a rezolvat, avem medic, iar după 1 Mai hingherii vor merge pe străzi“, a spus Ciobanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII