16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalParlamentul, deasupra Constituţiei

Parlamentul, deasupra Constituţiei

Recurgând la un tertip avocăţesc, deputaţii şi senatorii coaliţiei antiprezidenţiale au adoptat o hotărâre, act normativ nesupus controlului Curţii Constituţionale, în care au stipulat că parlamentul poate decide soarta lui Traian Băsescu în cazul invalidării referendumului pe motiv de neprezentare la vot.

Parlamentul şi-a acordat ieri competenţa – printr-o hotărâre care nu poate fi contestată la Curtea Constituţională – de a decide soarta preşedintelui Traian Băsescu, în cazul în care la referendum nu se vor prezenta jumătate plus unu din numărul total al alegătorilor înscrişi pe listele electorale.

Hotărâre nesupusă controlului constituţional

Şedinţa comună a parlamentului a început cu întârziere din cauza unei reuniuni restrânse a conducerii PSD, ocazie cu care social-democraţii au încercat să găsească soluţii la ceea ce ei numesc un vid legislativ la Legea referendumului. Juriştii partidului, care lucrau de ceva vreme la o soluţie care să împiedice revenirea în funcţie a lui Traian Băsescu în cazul absenteismului de la referendum, au găsit o „şmecherie“, cu care au venit apoi în faţa plenului.
Dezbătând în cadrul unei hotărâri – act normativ emis de parlament, care nu este supus controlului Curţii Constituţionale – organizarea referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu, deputatul PSD Eugen Nicolicea a venit cu următorul amendament: „În situaţia în care Curtea Constituţională va stabili că nu au fost îndeplinite condiţiile de valabilitate stabilite de lege, Parlamentul României va lua act de hotărârea acesteia şi va stabili procedura de urmat“. Textul a fost adoptat cu 237 de voturi pentru, 19 împotrivă şi 17 abţineri.

Traian Băsescu, la mâna parlamentului

Până în prezent, toate interpretările date legii şi Constituţiei, inclusiv de către PSD, arătau că, dacă la referendum se prezintă mai puţin de jumătate plus unu din numărul total de alegători, acesta este declarat nevalid de către Curtea Constituţională, iar preşedintele revine în funcţie. Pentru demiterea lui sunt necesare voturile majorităţii cetăţenilor înscrişi pe liste.
Practic, pentru că un asemenea amendament a fost adoptat, dacă pe 19 mai nu se prezintă cele nouă milioane de cetăţeni pentru ca referendumul să fie considerat valid, parlamentul poate decide orice, fie organizarea unui nou referendum, fie să spună că preşedintele nu se poate întoarce la Cotroceni pentru că la urne nu au venit suficienţi alegători care să susţină reînvestirea sa. Modalităţile de urmat pentru parlament într-o asemenea situaţie sunt cu atât mai neclare cu cât amendamentul nu stabileşte ce poate şi ce nu poate legislativul într-o asemenea situaţie, teoretic, fiind posibilă orice variantă.

„Siluirea“ Constituţiei 

Reacţionând la hotărârea adoptată ieri de parlament, pedistul Radu Berceanu a declarat că „se încearcă o siluire a Constituţiei“, iar preşedintele PD a menţionat: „Statul de drept a fost înlocuit cu statul bunului plac“, susţinând că pe această cale „s-a pus în derizoriu sistemul constituţional din România“.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

13 COMENTARII