10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎncarceraţi în gunoaie

Încarceraţi în gunoaie

Funcţionarii publici ai Băniei au dat din nou cu bâta în baltă, desfiinţând accesul către ghenele de gunoi care deservesc 90 de familii.

Craiovenii din cele 90 de apartamente din blocul R3, Calea Bucureşti, vor fi nevoiţi să-şi coboare gunoiul cu liftul şi să-l lase în faţa blocului, fiindcă, în cazul în care vor continua să folosească ghenele racordate la cele două tobogane de deşeuri, riscă să-şi îngroape propriul imobil în mizerie. Asta din cauză că accesul la rampele încorporate în clădire este blocat de împrejmuirea unui viitor şantier, care va fi organizat în temeiul unei autorizaţii de construire din 2004. Câţiva locatari reuşesc, câteodată, să disloce o bucată din gardul şantierului pentru a încărca gunoiul în maşinile Salubrităţii, care, din când în când, mai au acces, prin bunăvoinţa proprietarilor, îndreptăţiţi însă de Primăria Craiova să împrejmuiască şi să ridice un supermarket pe propriul teren. În alte dăţi, resturile urât mirositoare sunt cărate din zona interzisă pe geamul scării de bloc şi duse în europubelele de la o clădire vecină. Femeile de serviciu ale Asociaţiei de proprietari nr. 1 pătrund în apropierea blocului fiindcă au găsit înţelegere la reprezentanţii unei alte societăţi comerciale, care deţine o curte vecină cu perimetrul închis. Ion Rujan, şeful de scară din blocul R3 şi membru în comitetul executiv al Asociaţiei de proprietari nr. 1, se teme însă că, în momentul începerii lucrărilor, nu se va mai putea ajunge deloc la ghene. „O să scoatem gunoaiele de la ghenele din spate pe geam. Suntem ameninţaţi zilnic că gardul, pe care, dacă reuşim să ne strângem mai mulţi, îl putem desface, va fi sudat. Acum ne mai descurcăm, dar atunci ce o să se întâmple, că nu putem căra toate gunoaiele pe fereastră?“, se întreabă Rujan. Funcţionarii publici, dar şi un reprezentant al constructorului care urmează să execute lucrările au confirmat că, în curând, în aria împrejmuită va fi deschis un şantier pentru construcţia unui supermarket, au demonstrat legalitatea prin autorizaţia de construire nr. 2.400/2004, valabilă, în care este stipulată inclusiv împrejmuirea provizorie, şi s-au spălat pe mâini. După ce locatarii au sesizat presa, oficialii au revenit, încercând să mai reducă gravitatea cazului.

Proiect cu cântec

Potrivit fişei tehnice a imobilului R3, toboganele de gunoi şi camerele de depozitare sunt instalaţii de utilităţi publice, iar accesul la acestea nu poate fi limitat în nici o situaţie. În 2004, funcţionarii de la Direcţia urbanism, care au emis autorizaţia de construire, au dat legea la spate. Primarul Antonie Solomon a declarat ieri-dimineaţă că nu vrea să dezgroape morţii, ci să-i ajute pe vii. „Mi s-a prezentat situaţia şi, într-adevăr, e o problemă. Dar e teren privat. Le-am spus însă subordonaţilor să găsească o soluţie, să se înţeleagă cu proprietarii“, a spus Solomon. Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Craiova, Carmen Licu, reprezentanţii Terra Invest SRL, proprietarul terenului împrejmuit, au lăsat ieri două chei de la poarta principală unor vecini, pentru a intra la nevoie în incintă. „Împrejmuirea va dura numai până la finalizarea construcţiei, dar Terra Invest a acceptat ca oamenii să-şi poată transporta gunoiul. În proiect, în zona vecină cu ghenele blocului este prevăzută parcare, aşadar maşinile Salubrităţii vor avea acces şi după desfiinţarea şantierului“, a susţinut Carmen Licu. Primăria nu ne-a pus deocamdată la dispoziţie şi proiectul invocat, pentru ca oamenii din R3 să fie convinşi că prin acea parcare vor putea trece utilajele Salubrităţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU