14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimăria Craiova tărăgănează vânzarea cabinetelor medicale

Primăria Craiova tărăgănează vânzarea cabinetelor medicale

Deşi a trecut aproape un an de la intrarea în vigoare a Legii privind vânzarea cabinetelor către medicii de familie, Primăria Craiova nu a realizat nici măcar cadastrarea spaţiilor respective.

Potrivit conducerii Direcţiei de Patrimoniu din cadrul Consiliului Local Craiova, în prezent se lucrează la organizarea licitaţiei privind cadastrarea cabinetelor medicale, operaţiune care va mai dura. „Trebuie să facem cadastrarea prin tot oraşul şi este nevoie de bani. Din acest motiv s-a întârziat şi nu am putut să aplicăm legea imediat după intrarea acesteia în vigoare. În prezent, ne ocupăm de organizarea licitaţiei pentru cadastru“, a declarat Ovidiu Vanghelie, directorul Direcţiei de Patrimoniu. Acesta a mai spus că, în ritmul în care se desfăşoară lucrurile, este posibil ca primele cabinete medicale să poată fi vândute peste o lună.

Numărul cabinetelor, o necunoscută

Când a venit vorba de numărul de cabinete medicale care urmează să fie vândute, nimeni nu a putut să ofere un număr exact. Direcţia Patrimoniu ştie de 30 – 40 de cabinete medicale, în timp ce Autoritatea de Sănătate Publică (ASP) Dolj a oferit un număr exact de 116 cabinete medicale care funcţionează în spaţii aflate în proprietatea consiliului local. Numai că atunci când a calculat numărul de cabinete, ASP Dolj a numărat de fapt medicii care lucrează în spaţiile respective. Un cabinet în care lucrează doi sau trei medici reprezintă de fapt două sau trei cabinete. La Policlinica din Craioviţa Nouă, de exemplu, lucrează 23 de medici de familie în 17 cabinete.
Nici hotărârea de consiliu local cu lista spaţiilor propuse spre vânzare nu oferă mai multe lămuriri. Acolo găsim doar adresele unde funcţionează cabinete medicale sau dispensare (policlinici).
În timp ce numărul cabinetelor rămâne o necunoscută, medicii de familie nu se sfiesc să-şi arate nemulţumirea pentru faptul că primăria nu a început vânzarea cabinetelor. „Lucrurile merg foarte greu, am aflat că abia acum au început licitaţia pentru atribuirea contractului de cadastrare. Cine ştie cât mai durează, iar pe noi ne încurcă pentru că nu putem să facem nici un fel de investiţii“, a spus dr. Silvia Zbarcea, medic de familie.

Etapele vânzării

Vânzarea cabinetelor medicale se face în baza Legii nr. 236 din 9 iunie 2006 pentru aprobarea OUG nr. 110/2005, privind vânzarea spaţiilor proprietate privată a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale, cu destinaţia de cabinete medicale, precum şi a spaţiilor în care se desfăşoară activităţi conexe actului medical. Pentru a intra în posesia unui cabient medical, medicul a trebuit să se adreseze consiliului local cu o cerere, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a legii respective. Consiliul local trebuia apoi să publice listele cu spaţiile şi beneficiarii, iar, dacă nu au fost suficiente spaţii, acest lucru să fie comunicat prefecturii. Comisiile constituite special la nivelul fiecărui consiliu local şi consiliului judeţean urma să avizeze vânzarea spaţiilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS