14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGăştile de cartier, monitorizate

Găştile de cartier, monitorizate

Poliţiştii craioveni primesc din ce în ce mai multe sesizări din partea cetăţenilor deranjaţi de grupuri de tineri care îşi fac veacul, de obicei, între blocuri. De asemenea, faptele antisociale şi infracţiunile comise de minori şi tineri au crescut semnificativ faţă de anul trecut.

Conform statisticilor Poliţiei Municipiului Craiova, în primul trimestru al acestui an au fost înregistrate 74 de infracţiuni comise de minori, cu 14 mai multe decât în primul trimestru al anului 2006, creşterea fiind de 18,9 la sută. La infracţiunile comise de tineri, creşterea este semnificativă, respectiv 35 la sută, adică de la 156 de infracţiuni la 240.
Conducerea Poliţiei Municipiului Craiova spune că minorii şi tinerii se asociază de obicei în găşti de cartier, însă nu comit fapte grave. „La peste 300.000 de locuitori, cât sunt în municipiul Craiova, au apărut şi aceste găşti de cartier, însă nu în adevăratul sens al cuvântului. Tinerii, pentru că despre ei este vorba, se asociază mai degrabă ad-hoc, fiind întâlniţi de obicei între blocuri“, a declarat comisarul-şef Constantin Ion, şeful Poliţiei Municipiului Craiova.

Găşti gălăgioase

Poliţiştii craioveni au stabilit că tinerii care se strâng în grupuri de tip „colţ de stradă“ comit de obicei acte de tulburare a liniştii publice, deranjând prin modul gălăgios de manifestare. Totuşi, în unele cazuri, s-a ajuns până la omor. „În general, fac gălăgie şi deranjează, fapt pentru care primim o mulţime de sesizări. Au loc şi altercaţii verbale şi fizice între ei şi se ajunge până la port de arme albe, furturi şi tâlhării, pentru că graniţa dintre furtul unui telefon şi tâlhărie, de exemplu, este mică“, a adăugat Constantin Ion.
Grupurile de tineri care se strâng în diferite locaţii din municipiul Craiova sunt monitorizate permanent la nivelul secţiilor, însă problemele apar în cazul celor veniţi în Craiova din mediul rural, care sunt mai greu de monitorizat. „Probleme mai deosebite sunt cu nou-veniţii în oraş, mai ales din mediul rural. În ultimul incident grav înregistrat la noi, când un minor a fost înjunghiat pe stradă, au fost implicaţi cetăţeni din mediul rural“, a mai spus Constantin Ion.

Infracţiuni în grup

Cel mai grav incident în care au fost implicaţi mai mulţi tineri a fost înregistrat în noiembrie, anul trecut, când Gabriel Silviu Radovici, de 17 ani, din comuna Cerăt, a fost înjunghiat în parcarea unui bloc din cartierul craiovean Brazda lui Novac, în urma unei altercaţii cu trei tineri. Victima a decedat puţin mai târziu, pe masa de operaţie. După câteva zile, Nicuşor Ionel Ene, de 25 de ani, şi Dorel Daniel Bădoi, de 26 de ani, ambii din Rojişte, doi dintre cei implicaţi în altercaţie, s-au predat la poliţie. Acelaşi lucru l-a făcut şi Marius Ionuţ Nechita, de 22 de ani, din Craiova, al treilea agresor, cel care îi aplicase victimei loviturile de cuţit.
Luna trecută, poliţiştii craioveni au arestat patru dintre cei opt membri ai unei bande din Craiova, care comiseseră 24 de furturi.
Primul a fost arestat Marian Dragoş Sandi, de 19 ani, acesta fiind prins în flagrant de poliţisti. Extinzând cercetările, oamenii legii de la Secţia 5 Poliţie Craiova au stabilit că Sandi nu lucra singur, ci împreună cu alte şapte persoane: Alexandru Vladi C., de 17 ani, Constantin S., de 15 ani, Ilie Ionuţ F., de 15 ani, Ionuţ Daniel D., de 15 ani, Sebastian Ionuţ C., de 16 ani, Cristi Adrian S., de 13 ani, din Boldeşti-Scăieni, judeţul Prahova, şi Alin Laurenţiu S., de 15 ani, din Bratovoieşti – Dolj. Cei opt tineri se specializaseră în furtul de biciclete, spargeri de asociaţii de proprietari sau magazine şi furturi din autoturisme.

Distrugeri
Grupurile de tineri craioveni se strâng, mai ales pe timpul nopţii, şi în locurile de joacă pentru copii, care ajung, de cele mai multe ori, să fie vandalizate. Cele mai multe plângeri din partea craiovenilor au venit din cartierele Craioviţa Nouă şi George Enescu, unde cetăţenii care locuiesc în apropierea locurilor de joacă sunt deranjaţi de gălăgia tinerilor.

Găşti de Bucureşti
O statistică întocmită anul acesta de Serviciul de Analiză şi Prevenirea Criminalităţii arată că în Bucureşti există 127 de găşti de cartier. Numărul găştilor este în scădere faţă de anii precedenţi, una dintre cauze fiind dezvoltarea grupurilor de tip „colţ de stradă“. Principala deosebire dintre cele două structuri este că găştile de cartier comit acte violente, în timp ce grupările tip „colţ de stradă“ se rezumă la teribilism.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU