8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjFonduri pentru restaurarea Casei Cornea Brăiloiu

Fonduri pentru restaurarea Casei Cornea Brăiloiu

Casa Cornea Brăiloiu, cea mai veche construcţie civilă din judeţul Gorj, acum o ruină, va fi restaurată

GORJ. Casa Cornea Brăiloiu este monument istoric de categoria A şi se află în cartierul Vădeni din municipiul Târgu Jiu. Suma alocată pentru începerea lucrărilor de refacere se ridică la 300.000 de lei. Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC) a acordat, prin Planul Naţional de Restaurare, 100.000 de lei, iar Inspectoratul de Stat în Construcţii a pus la dispoziţie, în baza unui parteneriat cu MCC, încă 200.000 de lei. Olimpia Bratu, directoarea Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional (DJCCPN) Gorj, a precizat că lucrările vor începe peste două luni: „Există un proiect de restaurare. Lucrările vor începe după organizarea licitaţiei. Procedurile vor dura în jur de două luni. Este o lucrare foarte importantă pentru judeţul Gorj, fiind vorba de cea mai veche construcţie civilă“.
Casa a fost construită între anii 1699 – 1710 de Cornea Brăiloiu, mare ban al Craiovei, utilizând ca bază pivniţele masive din cărămidă şi folosindu-se de meşterii care construiseră palatul cumnatului său, domnitorul Constantin Brâncoveanu, de la Potlogi. De fapt, este vorba de un întreg ansamblu monumental, pentru că, pe lângă casă, aici mai există şi Biserica „Adormirea Maicii Domnului“, construită tot în perioada respectivă, care prezintă cea mai valoroasă pictură din Gorj.

În casă a funcţionat un orfelinat

Casa Cornea Brăiloiu are o istorie zbuciumată. Până în 1975, în aceasta a funcţionat un orfelinat, după care a fost preluată de Muzeul Judeţean Gorj în vederea restaurării. Lucrările au început, dar au fost abandonate la puţin timp. În anul 1987, prim-secretarul judeţului Gorj, Vasile Bulucea, a luat decizia să o transforme în casă de oaspeţi a PCR şi astfel au început din nou lucrările de restaurare, care ajunseseră aproape de finalizare, dar au fost oprite imediat după căderea regimului comunist. Clădirea a trecut apoi în patrimoniul OJT Gorj, care a încercat să finalizeze lucrările, dar nu s-a reuşit din cauza lipsei fondurilor. Cea mai veche clădire din Gorj, exceptând bisericile, a fost trecută apoi de la o instituţie la alta, timp în care s-a degradat încontinuu. „A trecut ba la Consiliul Judeţean Gorj, ba la Ministerul Culturii, după care a intrat în patrimoniul Primăriei Târgu Jiu, în proprietatea căreia se află şi în prezent“, a spus Iulian Cămui, arhitect şi specialist în restaurări de monumente istorice.
Acesta a întocmit în anul 1994 şi un proiect de restaurare a monumentului, care a fost actualizat zece ani mai târziu şi care va sta la baza efectuării lucrărilor ce vor începe peste puţin timp.
În urmă cu câţiva ani, Primăria Târgu Jiu a dat în folosinţă casa Mitropoliei Olteniei, care şi-a exprimat intenţia de a o restaura şi de a amenaja în aceasta un centru de restaurare a icoanelor şi obiectelor bisericeşti. Însă, Mitropolia nu a reuşit să facă decât un gard de împrejmuire a monumentului.
În tot timpul în care Casa Cornea Brăiloiu a fost „aruncată“ de la o instituţie la alta, din aceasta s-a furat masiv, pentru că nu a existat nici un fel de pază. „S-a furat şi se mai fură şi acum. Casa era aproape gata în 1990, dar au fost sustrase o mare parte din elementele de construcţie, de la acoperiş, până la cărămizi şi pietre din structura beciului. Acestea sunt în curţile localnicilor din zonă. Au furat mai mult copiii de la centrul de plasament care a funcţionat în apropiere şi care duceau apoi materialele localnicilor. Poliţia nu a făcut nimic“, a mai precizat Iulian Cămui.

Localnicii vin la grătar în curtea casei

În prezent, Casa Cornea Brăiloiu este o ruină. Doar o parte din zidurile casei mai sunt în picioare. Clădirea este înconjurată de vegetaţie, iar localnicii mai vin, la sfârşit de săptămână, la un grătar în curtea acesteia. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS