10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalEi sunt olimpicii noştri

Ei sunt olimpicii noştri

Mihnea, Bogdan, Corneliu şi Victor, nume obişnuite în spatele cărora se ascund patru adolescenţi pentru care viaţa de liceu nu înseamnă baruri sau cluburi, maşini şi telefoane la modă sau haine de firmă. Accesoriile lor sunt medaliile şi premiile la olimpiadele şi concursurile de matematică naţionale şi internaţionale.

Au în spate o mulţime de premii, medalii pe care le-au obţinut la concursurile şi olimpiadele de matematică din ţară şi străinătate şi, cu toate acestea, nu le place să vorbească despre performanţele lor. Preferă să spună că le place să joace pe calculator Dota, că se uită la filme horror sau comedii şi ascultă muzică împreună, ca o echipă de Warcraft. Şi cam atât, pentru că aceste activităţi reprezintă cele câteva momente de recreere pe care cei patru olimpici din lotul lărgit de matematică de la Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova le au. Restul timpului şi-l împart între pasiunea pentru matematică şi şcoală. Cu toate că nu vor să vorbească despre orele sau zilele petrecute în faţa unei probleme căreia încearcă să îi găsească rezolvarea sau despre sutele de culegeri şi cărţi de matematică care le-au trecut prin mână, olimpicii de la CN „Carol I“ ne-au dezvăluit o parte din lumea lor.

„Nu toate universităţile sunt dornice să ia olimpici din România“

Modeşti, cu zâmbetul pe buze, cei patru au povestit de ce şi-au dedicat adolescenţa matematicii. „Din clasa a VII-a am început să merg pe la olimpiade şi concursuri pentru că am descoperit că mă pricepeam la matematică. Anul trecut am avut cea mai mare bucurie, pentru că am reuşit să obţin premiul I la olimpiada internaţională“, a spus Mihnea Iancu, elev în clasa a XII-a, care în acest an a obţinut la etapa naţională a olimpiadei de matematică premiul III şi medalia de aur a Societăţii de Ştiinţe Matematice. După ce mulţi ani a fost nelipsit din primul eşalon al olimpicilor din România, Mihnea va merge să studieze informatica la o facultate din Germania.
„Voi merge la Universitatea din Bremen – Germania cu o bursă, pentru că am avut de ales între o universitate din Franţa şi alta din SUA. Am optat pentru Germania pentru că şi fratele meu este acolo. Nu toate universităţile sunt dornice să ia olimpici din România“, a precizat Mihnea. În puţinele momente de recreere, Mihnea joacă împreună cu cei trei prieteni ai săi Dota şi biliard sau se uită la meciurile Universităţii Craiova.

„Am văzut 20 de ţări în urma concursurilor de matematică“

Corneliu Prodescu este un abonat al premiilor I şi al medaliilor de aur la olimpiadele naţionale, dar şi la balcaniadele şi concursurile internaţionale de matematică. În clasa a VIII-a a obţinut medalia de aur la balcaniada de juniori, iar în clasa a IX-a – premiul I şi medalia de aur la olimpiada naţională de matematică şi medalia de aur la un concurs internaţional de matematică. „Am văzut 20 de ţări în urma concursurilor de matematică la care am participat. Am ajuns în toate ţările vecine României cu concursul Cangurul şi sper să merg în acest an în Vietnam, la olimpiada internaţională“, a spus Corneliu. La fel ca şi Mihnea, Corneliu vrea să urmeze cursurile unei facultăţi din străinătate, care îi va oferi o bursă olimpicului oltean.
„Aş vrea să merg în Germania sau America, dar acest lucru va depinde şi de rezultatele pe care o să le obţin la testările pentru internaţională“, a precizat Corneliu. Şi când nu lucrează intens la matematică, Corneliu se uită la filme horror, ascultă muzică şi o dată pe lună îşi face timp pentru o partidă de ping-pong.

Matematică în paşi de dans

Pentru Bogdan Matican, elev în clasa a X-a la CN „Carol I“, matematica a devenit un mod de viaţă care a înlocuit treptat altă pasiune, dansul. „Nu-mi pot imagina viaţa fără matematică. Pentru matematică m-am lăsat de dans după cinci ani. Din când în când mai dansez, doar ca să mă destind de tensiunea concursurilor şi a pregătirii intense. Sunt zile în care lucrezi nonstop şi zile în care stai doar câteva ore, dar trebuie să lucrezi dacă vrei să faci performanţă“, a povestit Bogdan, care a obţinut în acest an la olimpiada naţională premiul III şi medalie de aur. Cu toate că se poate lăuda cu un palmares bogat, Bogdan se mândreşte cu medalia de argint obţinută la balcaniadă, în clasa a VIII-a. Ca şi colegii săi, Bogdan vrea să studieze în străinătate, dar s-ar întoarce în ţară dacă românii ar învăţa să îşi aprecieze valorile. „Dacă lucrurile ar sta astfel, m-aş întoarce în România. Să trăiesc mai mult decât decent, să fiu apreciat şi plătit aşa cum merit. Nu cred că este o cerinţă prea mare, nu?“, a spus zâmbind Bogdan, aşa cum a învăţat el să privească viaţa de la actorii săi de comedie preferaţi, Jim Carrey şi Adam Sandler.

Medaliat cu aur şi argint la balcaniadă

Este deja o legendă în CN „Carol I“, pentru că după el au suspinat doi profesori care au sperat că Victor va alege materia lor la olimpiada naţională. A ales însă matematica şi a renunţat la informatică şi fizică după ce se calificase la toate trei. Şi a ales bine, pentru că de la olimpiada naţională Victor s-a întors cu premiul I şi cu medalia de aur, obţinând punctajul maxim. Anul trecut a obţinut medalia de aur la balcaniada de juniori, iar în urmă cu doi ani medalia de argint. În timp ce se pregăteşte pentru testările pentru internaţională, Victor mai face o pauză pentru un joc de Diablo, o partidă de darts sau de şah. Restul timpului lucrează la matematică. „Lucrez câteva ore pe zi, dar nu mi se pare greu. Matematica este materia pe care o stăpânesc cel mai bine şi am cea mai mare experienţă şi cele mai bune rezultate“, a spus Victor.

Profesorii din spatele olimpicilor

Care este reţeta acestor performanţe? Răspunsul îl dau cele trei profesoare de matematică, foste olimpice şi eleve ale colegiului, care i-au pregătit de la început de olimpicii de la CN „Carol I“, Iuliana Coravu, Carmen Georgescu şi Raluca Ciurea.
„Cu toate că sunt la fel ca şi colegii lor, aceşti copii au o curiozitate extraordinară, o capacitate deosebită de a asimila şi reţine cunoştinţe noi, la care se adaugă multă muncă. Ei sunt buni de mici, este ceva care li se potriveşte, se nasc cu acest ceva. Este foarte multă muncă în spatele fiecărui premiu sau medalii şi în final rămân cei mai buni“, a spus Carmen Georgescu, profesoară de matematică la CN „Carol I“.
Povestea nu se încheie aici pentru Mihnea, Bogdan, Corneliu şi Victor. Deşi au ajuns aşa de departe şi fac parte din lotul lărgit de matematică al României, aceştia mai au de dus cinci bătălii pe tărâmul matematicii pentru obţinerea unuia dintre cele şase locuri care le vor asigura prezenţa la olimpiada internaţională. Elevii vor merge într-un stagiu de pregătire la Bucureşti şi după aceea vor începe examenele, din cei 25 de olimpici selectaţi rămânând doar şase.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII