17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalA murit Boris Elţîn

A murit Boris Elţîn

Primul preşedinte al Rusiei după destrămarea URSS a decedat din cauza unei insuficienţe cardiovasculare.

Primul preşedinte al Rusiei, Boris Elţîn, a murit ieri, la ora 15.45 (14.45, ora României), la Spitalul Clinic Central din Moscova, din cauza unei insuficienţe cardiovasculare. El avea probleme cu inima, suferind în urmă cu câţiva ani o operaţie de by-pass coronarian.

Urmaşul lui Gorbaciov

Boris Elţîn a avut două mandate de preşedinte, fiind primul preşedinte al Rusiei postsovietice. Rămâne în istorie ca omul care i-a alungat pe comunişti de la putere, în august 1999, şi a plasat Rusia pe calea reformelor înainte să-i cedeze locul lui Vladimir Putin.
Născut la 1 februarie 1931 într-o familie de ţărani dintr-un orăşel din Urali, de profesie inginer constructor, Elţîn şi-a început cariera politică la 37 de ani în cadrul Partidului Comunist. A fost ales preşedinte al Rusiei în iunie 1991 şi reales în iulie 1996. A demisionat înainte de încheierea mandatului, spre surpriza generală, la 31 decembrie 1999.
Autorul moral al războiului din Cecenia

Elţîn a fost o figură controversată, bucurându-se de popularitate în perioada comunistă, când a promis că va lupta împotriva corupţiei, dar dovedind că nu poate sau nu vrea să prevină falimentarea industriei de stat în procesul privatizării, în timpul celor nouă ani pe care i-a petrecut ca primul preşedinte ales liber al Rusiei. A apărat libertatea presei, însă era expert în manipularea mass-media.
Momentele sale de glorie au fost marcate de izbucniri. S-a urcat pe un tanc pentru a se opune unei lovituri de stat, în august 1991, după care a decis dizolvarea, pe cale paşnică, a URSS, pe 8 decembrie 1991. Elţîn a fost un reformator incoerent, pierzându-şi din credibilitate atunci când a decis să folosească forţa pentru a rezolva disputele politice, deşi a argumentat că acţiunile sale au fost necesare pentru a menţine ţara unită.
În decembrie 1994 a lansat un război împotriva separatiştilor din Cecenia. Zeci de mii de oameni au fost ucişi în acest conflict, iar armată rusă, umilită şi învinsă, s-a retras în 1996. Războiul nu a rezolvat nimic, iar trupele Moscovei l-au reluat în toamna anului 1999.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS