10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Pensii suspendate

Pensionarii care nu îşi ridică taloanele de pensie timp de trei luni consecutiv de la oficiile poştale riscă să le fie suspendată plata pensiei.

OLT. Începând cu luna octombrie a anului trecut, casele teritoriale de pensii au preluat de la bănci responsabilitatea distribuirii taloanelor de pensii către beneficiarii care au conturi curente sau conturi de card deschise la bănci. Ca urmare a acestei acţiuni, transmiterea taloanelor de plată la domiciliul pensionarului este efectuată ca un serviciu suplimentar, pentru care casele teritoriale de pensii plătesc un anumit comision. Taloanele de pensie care nu sunt distribuite de oficiile poştale sunt returnate lunar la casele de pensii, iar beneficiarii le pot solicita de la acestea. Conform OUG nr. 26/2006, care modifică şi completează Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, beneficiarilor de pensii care nu îşi ridică taloanele trei luni consecutiv le este suspendată plata banilor.
Persoanele cărora le-a fost suspendată plata pensiei trebuie să se prezinte la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) pentru a întocmi o cerere în care trebuie să specifice, printre altele, şi motivul pentru care nu şi-au ridicat taloanele în această perioadă. După care, începând cu luna următoare, li se va face plata.
De la data intrării în vigoare a acestei ordonanţe şi până în prezent, CJP Olt s-a confruntat cu un număr mare de taloane de pensie care au fost returnate de Oficiul Teritorial de Poştă Olt. „Din luna octombrie şi până în prezent au fost returnate la Casa Judeţeană de Pensii aproximativ 6.500 de taloane. Cele mai multe taloane de pensie au fost returnate în lunile octombrie – noiembrie 2006. Însă, numărul acestora a scăzut semnificativ. În ultimele două luni s-au înregistrat aproximativ 600 de taloane returnate“, a spus directoarea CJP Olt, Silvia Drăghici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS