17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalO viaţă cu voia lui Dumnezeu

O viaţă cu voia lui Dumnezeu

100 de ani de viaţă. Născută în anul răscoalei din 1907, Verona Gârneaţă a împlinit sâmbătă un secol de viaţă, cu bucurii, dar şi necazuri, fiindu-i dat să trăiască durerea de a-şi îngropa şase fraţi şi chiar unul dintre copii.

Mamă, bunică şi străbunică, Verona Gârneaţă a trăit un veac, a prins şi războaie, şi frământări politice, dar a avut şansa să afle cum este să trăieşti ca un cetăţean european, în democraţie. În ciuda vârstei onorabile la care a ajuns, este perfect lucidă, vorbeşte coerent. Povesteşte cu mare drag despre amintirile din tinereţe, despre anii de la locul de muncă, la fabrica de zahăr, dar şi de anii petrecuţi alături de soţ. Îi mai trăiesc doar trei dintre cei patru copii, unul a împlinit 80 de ani, iar ceilalţi au 70, respectiv 65 de ani.
„A trecut viaţa, aşa, ca o apă, nici nu mai ţin minte câte mi-a fost dat să văd, câte persoane am întâlnit, ce necazuri sau bucurii am avut. Viaţa unui om, în general, nu este deloc uşoară. La fel şi a mea, am crescut împreună cu şase fraţi în perioade foarte grele. Tata a murit în război şi mama a rămas singură să ne crească. Am lucrat la început la ţară, la prăşit. Apoi m-am angajat la fabrica de zahăr, de unde m-am şi pensionat. M-am căsătorit, am făcut patru copii, dar, din nefericire, soţul meu a murit foarte tânăr, la doar 49 de ani“, a povestit bătrâna. Rămasă văduvă, Verona Gârneaţă nu s-a mai recăsătorit, şi-a dedicat întreaga viaţă muncii şi copiilor.

Văduvă de 50 de ani

Este craioveancă de 25 de ani, de când a renunţat să mai locuiască în Iaşi pentru a veni să stea cu fata ei căsătorită cu un oltean. S-a născut într-o familie cu şase copii în satul Bărgăoani din actualul judeţ Neamţ. Pentru ea, oltenii, ca şi moldovenii, sunt oameni buni, „toţi o apă ş-un pământ“, aşa cum îi place să spună. De 25 de ani nu a mai ajuns în locurile natale, în Iaşiul în care şi-a întemeiat o familie şi o casă. Mai are în Moldova doar unul dintre băieţi, în rest i-au murit toate rudele.
Bolile au ocolit-o pe femeie, a avut doar o singură intervenţie chirurgicală, la sân, făcând o complicaţie când a adus pe lume unul dintre copii. În ultimii trei ani, bătrâneţea a început să-şi spună cuvântul, un ochi fiindu-i afectat de cataractă. În rest, se simte bine, o mai „dor picioarele şi şalele, însă aşa, ca pe orice om“.
Este o femeie credincioasă, se roagă zi şi noapte la Dumnezeu atât pentru sănătatea ei, cât şi pentru a celorlalţi oameni. Consideră că Dumnezeu o vrea în viaţă, că este doar voia Lui, că altfel nu ar exista nimic…

Felicitată de autorităţile locale

La ceas aniversar, Verona Gârneaţă a primit din partea rudelor nenumărate cadouri: flori, un compleu, o basma, cam tot ce îşi dorea. Înconjurată de nepoţi, strănepoţi şi rude, Verona Gârneaţă a primit sâmbătă şi vizita primarului Antonie Solomon care a ţinut să o felicite, să îi dăruiască un buchet de flori, un tort, câteva albume cu Craiova şi un plic cu o mie de lei. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS