7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalComisia Europeană - preocupată de viitorul reformelor din România

Comisia Europeană – preocupată de viitorul reformelor din România

Un oficial european a declarat că Bruxellesul este foarte îngrijorat că încă o ţară din centrul Europei a intrat în criză politică atât de curând după aderare, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul unora dintre statele devenite membre în 2004.

Comisia Europeană este preocupată de viitorul reformelor judiciare şi de lupta împotriva corupţiei din România, după suspendarea de către parlament a preşedintelui reformator Traian Băsescu, informează site-ul Yahoo!News. „Sper să nu constatăm o slăbire în consolidarea procesului de reformă“, a declarat comisarul european al justiţiei şi afacerilor interne, Franco Frattini, pentru agenţia de presă Reuters.
„Nu este de competenţa mea să evalueaz situaţia internă. Mă interesează rezultatele, chiar dacă politica internă din România traversează o perioadă dificilă“, a mai spus Frattini.
Parlamentul l-a suspendat joi pe preşedintele Băsescu, „cea mai populară figură politică din ţară“, pentru abuz de putere, agravând astfel criza politică din România, care este de puţin timp membră a Uniunii Europene, notează Reuters.
Această decizie complică şi mai mult punerea în aplicare de către România a reformelor structurale cerute pentru ca ţara să beneficieze în totalitate de ajutorul european şi pentru a fi complet integrată în sistemul european în materie de justiţie şi securitate.
Printre condiţiile fixate de Uniunea Europeană în Tratatul de aderare a României şi Bulgariei figurează crearea unei agenţii de luptă împotriva corupţiei, precum şi adoptarea de măsuri pentru securitatea alimentară şi punerea în aplicare a reformelor administrative.

Situaţia actuală trebuie rezolvată prin mijloace democratice

„Altă problemă este continuarea anchetelor în legătură cu afacerile la nivel înalt. În această problemă, mi-ar plăcea să văd guvernul susţinându-l pe procurorul general însărcinat cu lupta anticorupţie“, a mai declarat Frattini.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Johannes Laitenberger, a estimat că suspendarea sau destituirea preşedintelui „este o problemă care priveşte instituţiile româneşti şi procesul democratic din România“, dar situaţia actuală „trebuie rezolvată prin mijloace democratice“. Întrebat ce impact ar putea avea agitaţia politică din România asupra procesului de integrare, Johannes Laitenberger a declarat: „Bruxellesul va evalua riguros dacă România şi Bulgaria au îndeplinit obiectivele incluse în tratat“.
„Este foarte îngrijorător pentru imaginea UE în ansamblu. Este foarte rău că încă un stat important, devenit membru de curând, a căzut victimă unui tip de politică populistă şi de confruntare“, a declarat un oficial european, sub acoperirea anonimatului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU