9.8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCe crede presa străină despre suspendare

Ce crede presa străină despre suspendare

În lupta dintre Parlamentul şi preşedintele României s-a consumat abia primul act, consideră mass-media internaţionale, potrivit Realitatea TV. Cei mai mulţi analişti consideră că, dincolo de lovitura de imagine dată de parlament, cel mai câştigat din acest conflict va ieşi abilul Traian Băsescu. Şi în cazul unui referendum, dar şi dacă vor avea loc alegeri anticipate, preşedintele român, care este cel mai popular om politic, va ieşi învingător. „Stilul său direct de a vorbi şi acţiona i-a creat probleme pe culoarele puterii. Premierul Călin Popescu Tăriceanu a ţinut să dea asigurări că instabilitatea politică din ţară nu va influenţa mersul reformei. Acest căpitan de vas, care şi-a condus ţara spre UE, este descris de adversari ca fiind mai curând arogant şi despotic, deşi el susţine că scoate în evidenţă ceea ce merge prost în România“. „Criza riscă să deterioreze imaginea României care tocmai a intrat în UE şi vine la doar câteva zile de la vizita experţilor de la Bruxelles, însărcinaţi cu evaluarea progreselor realizate de această ţară“, spune euronews.

Băsescu superstar şi asul lui Tăriceanu

Decizia premierului Călin Popescu Tăriceanu de a determina suspendarea preşedintelui Traian Băsescu ar putea avea un efect de bumerang. Băsescu este un superstar în România, însă premierul are în mânecă un as ce l-ar putea ţine pe Băsescu departe de viitoarele alegeri, comentează Stratfor. Parlamentul poate schimba regulile de eligibilitate pentru candidaţii politici şi l-ar putea împiedica pe Băsescu să candideze din nou votând o măsură prin care să interzică unui preşedinte suspendat să intre în cursa electorală în următorii cinci ani, comentează celebra agenţie privată de informaţii şi analize, care şi-a căpătat renumele de „CIA din umbră“.
Pentru demiterea lui Băsescu ar trebui ca peste 50 la sută dintre alegători să voteze împotriva acestuia în referendumul privind procedura de suspendare, ceea ce este puţin probabil, având în vedere popularitatea preşedintelui şi rata scăzută a prezenţei la vot în alegerile din România, scrie International Herald Tribune.
Cotidianul britanic The Guardian insistă asupra abilităţii preşedintelui Băsescu, care va miza pe popularitatea sa şi va demisiona pentru a provoca alegeri anticipate. În acest condiţii, el va obţine un mandat de cinci ani cu siguranţă, adaugă publicaţia londoneză. O opinie similară a exprimat şi canalul american de televiziune NBC. Traian Băsescu rămâne favorit în cazul organizării alegerilor anticipate, relatează France Presse şi BBC.     

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS