10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBăsescu nu mai e preşedinte

Băsescu nu mai e preşedinte

Curtea Constituţională a stabilit printr-o hotărâre că a fost respectată procedura suspendării şefului statului şi că interimatul funcţiei de preşedinte al României va fi asigurat de Nicolae Văcăroiu.

Traian Băsescu a fost suspendat, iar interimatul funcţiei de preşedinte va fi asigurat de preşedintele Senatului, pesedistul Nicolae Văcăroiu. Acestea ar fi, în rezumat, concluziile la care a ajuns ieri Curtea Constituţională.

Nicolae Văcăroiu, preşedinte interimar

La Curtea Constituţională a fost înregistrată ieri-dimineaţă cererea preşedintelui Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, prin care se solicită constatarea suspendării preşedintelui României. Formalităţile de înregistrare au durat aproape o oră, făcându-se în baza unui proces-verbal de predare-primire.
Setul de documente care au fost înregistrate la Curtea Constituţională, şapte la număr, conţine: hotărârea adoptată joi de parlament privind suspendarea preşedintelui, împreună cu stenograma şedinţei comune, procesul-verbal al rezultatului votului, invitaţia adresată preşedintelui Traian Băsescu de a participa la dezbateri, cererea de suspendare însoţită de lista de semnături, raportul întocmit de Comisia Voiculescu, precum şi avizul consultativ al Curţii Constituţionale pe tema suspendării.
În jurul prânzului, după ce judecătorii au studiat fiecare setul de documente, Curtea Constituţională s-a întrunit în plen, pronunţându-se printr-o hotărâre definitivă, ce a fost ulterior dată publicităţii, transmisă parlamentului şi guvernului, dar şi spre publicare la Monitorul Oficial.
Curtea a respins ca inadmisibilă contestaţia formulată de Traian Băsescu. Totodată, a stabilit că procedura privind suspendarea a fost respectată, constatând existenţa împrejurărilor care justifică interimatul în exercitarea funcţiei de preşedinte. În conformitate cu art. 98, alin. 1 din Constituţie, Curtea Constituţională a constatat că interimatul funcţiei de preşedinte al României se asigură de preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII