14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCinci proiecte de management al deşeurilor, blocate

Cinci proiecte de management al deşeurilor, blocate

Legislaţia neclară şi stufoasă a achiziţiilor publice, dar şi inconsecvenţa autorităţilor centrale au blocat pentru moment derularea a cinci proiecte de management al deşeurilor aprobate spre finanţare din fondurile nerambursabile ale programului PHARE 2004 de Uniunea Europeană.

VÂLCEA. Schema de investiţii pentru proiectele mici de gestionare a deşeurilor din judeţul Vâlcea a ajuns în impas. Municipiul Drăgăşani, oraşele Bălceşti şi Brezoi, precum şi comunele Fârtăţeşti şi Galicea, care au depus proiecte viabile în acest sens, aşteaptă de ceva timp, cu banii blocaţi în conturi, rezolvarea unei probleme ce ţine de proceduri administrative la nivel central. Aglomerarea de instituţii şi ministere ce au un cuvânt de spus în gestionarea fondurilor PHARE îngreunează în teritoriu derularea fazelor proiectelor cu finanţare externă.
Ieri, în sala de şedinţe a consiliului judeţean, Dumitru Buşe, preşedintele forului legislativ al judeţului, i-a convocat pe cei cinci primari pentru a se întâlni cu un reprezentant al instituţiei ce implementează programele PHARE în România, cu personalul de specialitate al CJ, precum şi cu alţi primari din comunele ce pot beneficia în viitor de astfel de finanţări. Cei de la Bucureşti au recunoscut că aceste cinci proiecte ale localităţilor vâlcene au fost întocmite corect şi că nu există reproşuri la adresa administraţiilor publice locale în acest sens. De asemenea, reprezentantul PHARE a menţionat că judeţul Vâlcea se află pe locul I, într-o statistică neoficială, la numărul de proiecte depuse, cu 41 de astfel de documentaţii aflate în studiu la Comisia Europeană.

Prea multă legislaţie strică

Deoarece contractele de grant, adică finanţările propriu-zise, au fost semnate înainte de aderarea României la Uniunea Europeană, fondurile sunt considerate structurale şi nu de coeziune. Problema intervine, potrivit specialiştilor, la aplicarea legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice. Pentru a merge mai departe în fazele proiectelor, autorităţile trebuie să achiziţioneze camioane, utilaje, recipiente, să organizeze campanii de informare şi să pună bazele unui serviciu public în acest sens în conformitate cu legislaţia în vigoare. Nimeni nu le poate spune însă primarilor din cele cinci localităţi vâlcene pe baza cărei metodologii trebuie organizate licitaţiile. Ordonanţa nr. 34 din 2006 prevede un nou sistem de achiziţii publice transpus din directiva de specialitate a UE, dar se aplică numai de la începutul acestui an. Cum fondurile au fost obţinute în 2006, modalităţile de achiziţionare ar trebui să fie prevăzute de un ghid special folosit înainte de aderare. Încurcaţi în detalii legislative, managerii de proiect nu pot merge mai departe până când situaţia nu se va clarifica de la nivel central. Şefii administraţiilor publice implicate în schema de investiţii spun că au făcut memorii şi au adresat întrebări către toate autorităţile responsabile de gestionarea banilor europeni. Nici Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, fostul Minister al Integrării Europene, dar nici Agenţia de Dezvoltare Regională Oltenia nu au putut da un răspuns concret. O rezolvare a situaţiei nu a fost oferită nici de Agenţia Naţională de Reglementare şi Monitorizare în Achiziţiile Publice, poate organul cel mai în măsură să limpezească apele. „Stăm cu banii blocaţi în conturi şi nu putem înainta deoarece nu ni se spune cum vom rezolva problema achiziţiilor“, a explicat primarul din Brezoi.Pentru a recupera timpul pierdut în aşteptarea unor indicaţii clare, autorităţile române au renegociat toate contractele de grant, obţinând încheierea unui act adiţional prin care s-au prelungit perioadele de implementare de la 12 la 24 de luni. Responsabilii din teritoriu spun că la începutul acestei săptămâni s-au făcut vizite în teren şi că toate lucrurile stau bine. Urmează demararea procedurilor de achiziţii, în momentul în care se va stabili legislaţia aplicabilă.

Peste 3,3 milioane de euro, bani nerambursabili

Cele cinci proiecte finanţate sunt numai începutul schemei de investiţii, pentru acestea fiind acordată de către UE o sumă de 3.351.811 euro, bani nerambursabili. „Ministerul Finanţelor Publice a virat în conturile celor patru proiecte aproximativ 80% din valoarea finanţărilor şi urmează ca beneficiarii să utilizeze aceşti bani conform procedurilor aplicabile. Deşi aceste proiecte acoperă doar 150.000 de beneficiari finali şi 44 de autorităţi locale, ele sunt foarte importante pentru noi, deoarece sunt primele care se află în stadiul de implementare. Astfel vrem să utilizăm experienţa dobândită şi pentru gestionarea celorlalte proiecte care vor realiza acoperirea totală a judeţului şi pentru care urmează a se realiza studii de fezabilitate“, a declarat Dumitru Buşe, preşedintele CJ.
Potrivit acestuia, alte patru propuneri de proiect, pe acelaşi sistem de management al deşeurilor, sunt în stadiul de analiză. Comunele care vor beneficia în viitor de sisteme de colectare selectivă a deşeurilor sunt: Dăeşti, Ioneşti, Frânceşti şi Măldăreşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS