12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPreşedinta ANTREC, acuzată de deturnarea fondurilor europene

Preşedinta ANTREC, acuzată de deturnarea fondurilor europene

Conferenţiarul universitar doctor Maria Stoian a fost trimis în judecată de DNA pentru că a deturnat bani din fonduri comunitare pentru a face excursii prin Europa.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus ieri trimiterea în judecată a Mariei Stoian, preşedinta Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC), după cum se menţionează într-un comunicat al DNA. Conferenţiar universitar doctor la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, Maria Stoian a fost pusă sub învinuire pentru săvârşirea infracţiunilor de deturnare de fonduri şi tentativă la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene.

Cei zece au fost şase, iar cele 14 zile au fost doar patru

Pe baza probelor adunate la dosar, anchetatorii au stabilit că, în cursul lunii martie 2003, preşedinta ANTREC a deturnat suma de 9.730 de euro, destinată realizării unui contract intitulat „Formarea formatorilor în vederea organizării turismului rural românesc în spiritul standardelor europene“, finanţat prin programul comunitar „Leonardo da Vinci II“. Procurorii anticorupţie au descoperit că, din avansul acordat pentru realizarea proiectului, în sumă de 12.650 de euro, Maria Stoian a utilizat pentru îndeplinirea prevederilor contractuale doar suma de 2.920 de euro, diferenţa de 9.730 de euro fiind utilizată în scopuri personale, pentru efectuarea de călătorii în mai multe oraşe europene, cum ar fi Madrid, Praga, München. Proiectul, care a avut ca obiectiv organizarea unui stagiu de pregătire de două săptămâni în Franţa în domeniul turismului pentru zece persoane, s-a desfăşurat, în realitate, pe o perioadă de numai patru zile şi cu participarea a numai şase persoane.
Cu ocazia depunerii Raportului final pentru contract, pe 31 mai 2003, la Centrul Naţional „Leonardo da Vinci“ – în vederea plăţii finale în sumă de 3.139,36 euro, preşedinta ANTREC a făcut declaraţii inexacte referitor la datele financiare din raport, la numărul stagiarilor care au participat la proiect şi a folosit documente false pentru suma de 11.120 de euro, respectiv zece bilete de avion fictive pe ruta Bucureşti – Paris şi retur, dar şi zece copii ale atestatelor eliberate de organizaţia gazdă, care indicau nereal că persoanele în cauză ar fi efectuat un stagiu de formare profesională de două săptămâni, în perioada 1 – 14 martie 2003, în cadrul Programului European „Leonardo da Vinci II“.

Dosarul a fost trimis de DNA la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, competentă să judece cauza.

Disjungere

Procurorii DNA au dispus declinarea competenţei la Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti pentru continuarea cercetărilor faţă de Maria Stoian cu privire la săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS