Acasă Local Dacă voi fi suspendat, voi demisiona în cinci minute

Dacă voi fi suspendat, voi demisiona în cinci minute

Şeful statului s-a arătat pregătit să meargă în faţa electoratului, care să decidă „pe cine trebuie să menţină în funcţie: preşedintele sau parlamentul“.

Preşedintele Băsescu a declarat aseară că va demisiona în maximum cinci minute de la suspendarea sa în parlament, susţinând că acest gest al Legislativului ar echivala cu opoziţia faţă de reformarea României.
„În situaţia în care, în pofida avizului Curţii Constituţionale, Parlamentul va vota suspendarea, în maximum cinci minute voi demisiona şi îi voi chema în faţa electoratului pe cei care au generat acest abuz constituţional“, a declarat Traian Băsescu într-o declaraţie de presă.

„Negociere înseamnă şantaj“

Şeful statului a susţinut că avizul Curţii reprezintă un „certificat de bună purtare“ şi că, din punct de vedere constituţional, el nu a greşit. „Sloganul meu din campania electorală – «Pun totul pe o singură carte» – rămâne valabil; această carte este Constituţia. Sunt cu sufletul împăcat în relaţia mea cu românii şi cu Constituţia“, a susţinut apoi şeful statului, care a subliniat că demersurile privind suspendarea sa nu l-au afectat: „Îi asigur pe cei care vor să tacă preşedintele, că nu o să tacă, o să continue să vorbească!“
Traian Băsescu a reiterat că nu va face nici o negociere în privinţa voturilor de la suspendare, pentru că „orice negociere înseamnă să răspunzi la şantaj“. Şeful statului a adăugat că România nu poate rămâne în „dispute politice care nu vor să ascundă nimic altceva decât supărarea că un politician, fie el şi preşedintele României, cere decuplarea oligarhilor de la decizia politică“.
„România trebuie reformată rapid şi acum trebuie să facem acest lucru“, a mai susţinut şeful statului, care a adăugat că are dreptul să „adauge“ sau să „taie“ din priorităţile ţării. „Votul de la suspendare va fi semnul că nu se pot face aceste priorităţi. Eu, pentru a primi eventual susţinere, o să continui încercările de a moderniza instituţiile României şi de a avea mica mea contribuţie la modernizarea societăţii româneşti sau voi primi un vot care va spune: «Domnule preşedinte, îţi mulţumim pentru cei doi ani şi jumătate, dar mergi dumneata puţin acasă, pentru că nouă ne place aşa cum e»“, a mai susţinut preşedintele, care a menţionat că numai poporul poate aprecia prestaţia sa şi decide dacă el trebuie să plece acasă.

Preşedintele sau parlamentul

„Mi se pare corect ca electoratul să judece şi să decidă cine trebuie susţinut în funcţie, preşedintele României sau parlamentul“, a declarat aseară Traian Băsescu. Întrebat de ziarişti ce a vrut să spună prin acest lucru, şeful statului a precizat că s-a referit la lideri, nu la parlament ca instituţie.
Băsescu a încercat să facă o glumă în legătură cu situaţia din parlament, comparând Curtea Constituţională cu un poliţist care spune că „maşina a trecut pe verde“ în timp ce prefectul (parlamentul) spune că vrea să-i ia carnetul. „Cel care cenzurează activitatea preşedintelui a arătat că a trecut pe culoarea verde, deci ce se va întâmpla în parlament este o decizie politică şi o voi trata ca atare“, a susţinut preşedintele.

Exit mobile version