9 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCurtea Casei Gănescu, transformată în parc

Curtea Casei Gănescu, transformată în parc

Curtea casei din Târgu Jiu în care Constantin Brâncuşi a locuit în perioada în care a realizat Ansamblul sculptural „Calea Eroilor“, compus din Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului şi Coloana fără Sfârşit, va fi transformată în parc.
Conducerea Primăriei Târgu Jiu intenţionează să amenajeze curtea casei Barbu Gănescu, care se află pe lista monumentelor istorice, într-o oază de verdeaţă şi linişte, deschisă oricui doreşte să se apropie de spiritul brâncuşian. „Vom amenaja alei, pe care vor fi amplasate bănci. Va fi un parc foarte frumos, cu multă verdeaţă. Se va întocmi un proiect, care va fi supus aprobării Comisiei monumentelor istorice. Sperăm că în acest an parcul casei va fi deschis în totalitate publicului“, a spus Florin Cârciumaru, primarul municipiului Târgu Jiu.
Imobilul se află chiar în centrul oraşului, lângă Prefectura Gorj, şi este acum casă de oaspeţi a consiliului judeţean. Conducerea Primăriei Târgu Jiu doreşte să mute Muzeul de Artă al judeţului Gorj în casa Barbu Gănescu. Acesta se află în fosta casă de oaspeţi a PCR, situată la marginea Parcului Central din Târgu Jiu. „Intenţia noastră este să mutăm sediul Muzeului de Artă în casa în care locuit Brâncuşi. Acest lucru va însemna o apropiere faţă de publicul iubitor de artă“, a mai spus Cârciumaru.

Specialiştii sprijină amenajarea parcului

Olimpia Bratu, directoarea Direcţiei Judeţene de Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Gorj, sprijină proiectul transformării în parc a curţii casei în care a stat Brâncuşi: „Cred că este o idee foarte bună, pe care o voi sprijini. În felul acesta se va asigura o vizibilitate foarte bună a monumentelor care se află aici. Prin transformarea acestui spaţiu în parc, monumentele pot fi integrate în viaţa comunităţii“.
Şi Iulian Cămui, restaurator de monumente istorice, crede că proiectul de amenajare a parcului este benefic: „Se va transforma un spaţiu mort într-unul viu“. Acesta îşi va aduce contribuţia la proiectul de amenajare a parcului care va fi întocmit.

Curtea casei, plină de pietre care poartă amprenta lui Brâncuşi

Brâncuşi a locuit în casa Gănescu în anii 1937 – 1938, perioadă în care a lucrat la ridicarea ansamblului monumental de la Târgu Jiu. Tot aici şi-a amenajat şi atelierul unde se consfătuia cu inginerii care lucrau la realizarea operelor sale şi unde studia toate planurile şi schiţele acestora.
Curtea casei Gănescu este specială, fiind amenajată chiar de Brâncuşi. Aici se află tot felul de pietre cu forme ciudate, care au fost aduse tot de marele sculptor în timpul în care locuit aici. Brâncuşi a amenajat spaţiul în care a trăit aşa cum a simţit, în concordanţă cu spiritul său. A trasat câteva alei, pe care a pus pietre de diferite forme şi mărimi. „A mers pe Valea Blahniţei, în comuna Săcelu, dar şi în alte locuri din Gorj şi a căutat pietre cu anumite forme, pe care le-a adus în curtea casei în care locuia. A adus în jur de 30 de asemenea pietre. Acestea reprezintă un gen de sculptură, care se numeşte «objet trouve». Pietrele au forme diferite, de la diverse animale până la fenomene ale naturii. O piatră seamănă cu o broască ţestoasă, alta a fost denumită «Strop de rouă», iar alta «Sămânţă încolţită». Din păcate, o mare parte din aceste piese au dispărut. Unele fost luate de persoane necunoscute, iar altele au fost duse în alte locuri“, a spus Ion Mocioi, specialist în opera lui Brâncuşi şi autor a numeroase cărţi.

Potrivit lui Iulian Cămui, în curtea casei Barbu Gănescu se mai găsesc acum doar nouă din pietrele găsite şi aduse aici de Brâncuşi. Pe lângă aceste piese, aici se mai află şi patru mese făcute de Brâncuşi din pietre de moară. Valoarea acestora este recunoscută, cele patru lucrări fiind pe lista monumentelor istorice. Tot în curtea casei Gănescu se află altă Masă a Tăcerii. „În perioada în care se lucra la construirea ansamblului, au fost aduse două pietre, pentru ca Brâncuşi să realizeze Masa Tăcerii. Acestea nu au fost însă pe placul sculptorului. El a luat tablia superioară de la cele două şi a făcut astfel Masa Tăcerii, iar din picioarele meselor a rezultat o masă mai mică, aceasta fiind păstrată în curtea casei în care a locuit“, a explicat Iulian Cămui. Toate acestea sunt lucrări care poartă amprenta geniului marelui sculptor, dar care, practic, sunt necunoscute publicului.

Casa Barbu Gănescu

Casa în care locuit Constantin Brâncuşi a fost construită în anul 1790. Aceasta a aparţinut slugerului Barbu Gănescu. Ion Bărbulescu, fost guvernator al Băncii Naţionale, o restaurează radical şi o reamenajează în anul 1929 sub supravegherea arhitectului Iulius Doppelreiter, de origine austriacă. Nouă dintre imobilele realizate de acesta în Târgu Jiu se află pe lista monumentelor istorice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS